Literatuuronderwijs in Nederland

  Activity: Talk or presentation typesTalk or presentation (not at a conference)Academic

  Description

  ‘Fuck de canon’ schreef Christiaan Weijts in januari 2016 over de verplichte literatuurlijst in het voortgezet onderwijs. Het debat dat volgde duurt nog steeds voort. Wat zijn de doelen van literatuuronderwijs? Moeten leerlingen de Max Havelaar lezen, en waarom? Mag een leerling bestsellers lezen, zoals boeken van Saskia Noort of Kluun? Wat doen we tegen de ontlezing van leerlingen? Moet een leerling überhaupt verplicht boeken lezen voor school?
  Nu door de overheid een grootscheepse curriculumvernieuwingen voor zowel het basisonderwijs als het voortgezet onderwijs wordt voorbereid, wordt er opnieuw nagedacht over de rol die literatuur in het onderwijs zou moeten innemen. Er zijn verschillende partijen betrokken bij het herformuleren van het schoolvak Nederlands, waaronder docenten, schoolleiders, lerarenopleiders en wetenschappers van de universiteiten.
  In deze lezing krijgt u een overzicht van de ontwikkeling van het literatuuronderwijs binnen het schoolvak Nederlands en wordt de stand van zaken omtrent de curriculumherziening geschetst. Er is ruimte voor discussie aan de hand van een aantal stellingen.
  Period13 Oct 2018
  Event titleLandelijke dag cultuurwetenschappen
  Event typeConference
  LocationNijmegen, NetherlandsShow on map
  Degree of RecognitionNational

  Keywords

  • Secondary Education
  • Literature