Nervous Conditions in an Exhausted world

  • De Mul, S. (Organiser)
  • Sonja van Wichelen (Panel member)
  • Begum Ozden Firat (Panel member)
  • Blok, G. (Panel member)

Activity: Attending or organising an event typesOrganising an eventAcademic

Description

De beroemde roman 'Nervous Conditions' (1988) van de Zimbabwaanse schrijver Tsitsi Dangarembga vertelt het coming-of-age verhaal van een dertienjarige meisje en haar strijd voor onderwijs in het koloniale Zimbabwe. Door de vakkundige verhandeling van ras, klasse, geslacht en culturele veranderingen, dramatiseert de roman de 'nervositeit' van de 'postkoloniale' omstandigheden die de wereld van vandaag nog steeds achtervolgen. Op vrijdag 31 maart 2023 organiseert de Open Universiteit het symposium 'Nervous Conditions in an Exhausted world'. Het symposium vindt plaats in de aula van de Open Universiteit in Heerlen.
Tijdens het symposium wordt de focus gelegd op het begrip 'nervous conditions'. In onze samenleving zien we een groeiend aantal geestelijke gezondheidsproblemen als gevolg hiervan. De sprekers onderzoeken hoe deze problemen verschillen afhankelijk van factoren zoals gender, etniciteit, seksualiteit. Dit doen ze in de context van een wereldwijde crisis die gevolgen heeft op diverse vlakken, zoals op economisch en emotioneel vlak, maar ook op gebied van milieu en politiek. Aansluitend aan het symposium houdt prof. dr. Sarah De Mul haar inaugurele rede getiteld 'Burn-outcultuur, diversiteit en inclusie'.

Hedendaagse nervous conditions
Hoe kunnen hedendaagse artistieke, literaire en wetenschappelijke praktijken de hedendaagse nervous conditions verbeelden, uitdagen er kritisch op te reflecteren of erdoor worden geïnformeerd? In hoeverre kunnen we de huidige nervous conditions begrijpen vanuit een gediversifieerd perspectief? Tijdens het symposium komen de volgende sprekers aan het woord: prof. dr. Gemma Blok (Open Universiteit), prof. dr. Begum Özden Firat (Mimar Sinan Fine Arts University, Istanbul) en prof. dr. Sonja van Wichelen (Universiteit van Sydney). Bekijk het volledige programma. Het symposium wordt georganiseerd door de faculteit Cultuurwetenschappen van de Open Universiteit.
Period31 Mar 2023
Event typeSymposium
LocationHeerlen, NetherlandsShow on map
Degree of RecognitionInternational