Proeftuin blended onderwijs (vorm)geven

Activity: Talk or presentation typesTalk or presentation (not at a conference)Professional

Description

Verschillende hoger onderwijsinstellingen in Nederland willen naar een flexibeler curriculum, studenten beter betrekken bij colleges of meer inspelen op de studentendiversiteit. Blended onderwijs is een veelbelovende onderwijsvorm die bijdraagt aan deze wensen. Deze onderwijsvorm vraagt echter nieuwe kennis en vaardigheden van docenten. De proeftuin Blended onderwijs (vorm)geven ondersteunt docenten bij de vormgeving van blended onderwijs in de eigen lespraktijk.

Voor een realisatie van de juiste ‘blend’ in opleiding, cursus of les is de eerste stap in het (her)ontwerpproces het meest relevant: de analyse van de situatie waar(binnen) het onderwijs gaat plaatsvinden. Deze informatie bepaalt wat kan en/of moet. Hoe grondiger de analyse, hoe groter de kans op een gewenst onderwijsproduct. De analyse biedt bouwstenen voor het ontwerp, de ontwikkeling, de implementatie en de evaluatie van (vernieuwd) blended onderwijs. In deze proeftuin besteden we aandacht aan al deze fasen en benadrukken we het belang van thema’s als ‘constructive alignment’ en ‘engagement’.

De proeftuin is een Professionele Leergemeenschap (PLG) en bestaat uit verschillende fases en bijeenkomsten, waarbij de deelnemers zelf bepalen met welke thema's rond blended onderwijs zij zullen gaan werken. Wil je meer te weten komen over deze PLG rond blended onderwijs? Bezoek dan deze workshop van de zone Docentprofessionalisering van het Versnellingsplan, waarin de inhoud en opzet van deze proeftuin worden gepresenteerd.
Period26 Mar 2021
Event titleRadiantdag 2021
Event typeConference
LocationNetherlandsShow on map

Keywords

  • Versnellingsplan Onderwijsinnovatie met ICT
  • blended onderwijs
  • workshop
  • instructional design
  • professionele leergemeenschap
  • blended learning
  • docentprofessionalisering