Slavernij en witheid: een historische schets

Activity: Talk or presentation typesTalk or presentation (not at a conference)Academic

Description

Tijdens het Herdenkingsjaar Slavernijverleden, dat loopt van 1 juli 2023 tot 1 juli 2024, staat het Nederlands Koninkrijk stil bij de koloniale en slavernijgeschiedenis. De Diversity office wil bijdragen aan kennis en bewustwording van het koloniale en slavernijverleden. Op maandag 20 november 2023 vindt in het kader hiervan de lezing 'Slavernij en witheid: een historische schets' plaats op de campus in Heerlen. Je kunt je nu aanmelden.
In 2023 is het 150 jaar geleden dat de slavernij in Suriname en op de Caribische eilanden werd afgeschaft. Officieel gebeurde dat al op 1 juli 1863, maar daarna was nog 10 jaar sprake van verplichte arbeid.

Over de lezing
De opkomst van slavencodes op het einde van de 17e en het begin van de 18e eeuw speelde een cruciale rol in de ontwikkeling van 19de eeuwse en 20ste eeuwse ideeën van 'ras' en witheid. Deze codes werden immers ontworpen om 'orde op zaken te stellen', en de solidariteit tussen uitgebuite contractarbeiders van verschillende origine te verbreken. Daarbij brachten slavencodes de blanke arbeiders op één lijn met hun onderdrukkers. Door juridisch onderscheid te maken tussen tot slaaf gemaakte Afrikanen en blanke contractarbeiders, legden deze codes de basis voor een raciale hiërarchie, die de biologische verantwoording - die pas in de loop van de 18de eeuw ontwikkeld werd - voorafgaat. In deze lezing gaat dr. Sibo Kanobana dieper in op deze geschiedenis en wat haar betekenis is om huidige vormen van uitsluiting en uitbuiting beter te verstaan.
Period20 Nov 2023
Held atDepartment of Culture, Diversity and Inclusion
Degree of RecognitionLocal