Erfgoed onder vuur: het pistool van Raymond Westerling

  Press/MediaPopular

  Description

  Een interdisciplinaire podcast van de Open Universiteit in samenwerking met Beyond Walls. We onderzoeken hoe om te gaan met cultureel erfgoed dat verwijst naar massamoorden. 

  Op een sokkel of in het depot?
  De Colt .32 was het favoriete wapen van de Nederlandse kapitein Raymond Westerling. De man die tijdens de Indonesische Revolutie verantwoordelijk was voor duizenden doden op Zuid-Sulawesi tussen december ’46 en maart ’47, stopte dit pistool bij zich als hij zijn kaki uitgaanstenue aantrok. Sinds het begin van deze eeuw wordt het wapen tentoongesteld in het Nationaal Militair Museum. Hoe moet je met een dergelijk controversieel object omgaan? Hoort een wapen dat verwijst naar massamoorden wel thuis in een museum? En zo ja, hoe presenteer je dit dan en met welk verhaal?

  Historica Caroline Drieënhuizen en politiek filosoof Marieke Borren gaan in gesprek met Joss Wibisono, journalist en onderzoeker, Harm Stevens, conservator van het Rijksmuseum, Dirk Staat, conservator Nationaal Militair Museum en Jazzy Taihuttu, kunsteducator en regie-assistent van de film De Oost.


  Erfgoed onder Vuur is een productie van de Open Universiteit en Beyond Walls in het kader van de Maand van de Geschiedenis.

  Period27 Oct 2020

  Media contributions

  1

  Media contributions