OU Onderwijsproduct van het jaar 2021

Prize: Prize (including medals and awards)Professional

Description

Tijdens de online Dag van het onderwijs van de Open Universiteit in februari 2022 is de Pe(e)rfect Vaardig methode uitgeroepen tot Onderwijsproduct van het jaar 2021. Dit product was door de faculteiten Onderwijswetenschappen, Psychologie en Rechtswetenschappen voorgedragen.

De Pe(e)rfect Vaardig methode is een online praktijkgerichte en interactieve methode voor vaardighedenonderwijs, via het gebruik van video-verrijkte rubrieken en gestructureerde ondersteuning bij peerfeedback-en reflectieprocessen. Het product is tot stand gekomen door een samenwerking van deze drie faculteiten en het Expertisecentrum onderwijs (ECO) onder leiding van Ellen Rusman. Bij Rechtswetenschappen wordt het product gecombineerd met een serious game waarin studenten zich (online) bekwamen in het geven van een juridische presentatie: een pleidooi als advocaat.

De jury had veel lovende woorden voor de Pe(e)rfect Vaardig methode. Het scoorde goed op alle criteria. Het sluit goed aan bij ons onderwijsmodel doordat het een zeer activerende methode is die studenten volledig online en grotendeels zelfstandig aan het werk zet met het toepassen ván en reflecteren óp vaardigheden. Dit gebeurt in eigen tijd en zo vaak als ze zelf willen, hetgeen ook extra handig was in corona-tijd. Daarnaast maakt het (de inspanningen van) medestudenten in een opleiding zichtbaar en hiermee persoonlijker. Het is door de generieke opzet makkelijk te implementeren voor andere vaardigheden en door het intuïtief interactie-ontwerp eenvoudig te gebruiken voor student én docent. Het komt tegemoet aan de problemen die studenten ervaren met het aanleren van praktijkvaardigheden in online afstandsonderwijs. Het betreft een onderwijskundige innovatie op het snijvlak van IT en didactiek, die geboren is uit een ontmoeting van verschillende expertises én een duidelijke behoefte in het hoger onderwijs.

Projectteam
Aan de realisatie en de implementatie van de Pe(e)rfect vaardig methode en de pilots bij Rechten (Open Universiteit en Universiteit Maastricht) en Psychologie hebben de volgende mensen gewerkt:
- Onderwijswetenschappen: Ellen Rusman, Rob Nadolski, Jeroen Storm, Konstantinos Georgiadis
- Expertisecentrum onderwijs: Aad Slootmaker, Hub Kurvers, Jeroen Berkhout en (voor de bij RW benodigde game) Monique Korenhof, Sonja van Ingen, Steven Elston, Perry Pintar, Sandra Daems
- Psychologie: Jannes Eshuis, Stefan Gruijters
- Rechtswetenschappen OU: Astrid Jordaans, Donald Hellegers, Sander Kole
- Rechtswetenschappen UM: Natasja van der Meer, Ragna Vranken, Theo Klein

De leden van het kernteam zijn direct betrokken bij het uitdenken en tot stand komen van de methode Pe(e)rfect Vaardig (PV) en bijbehorende tooling. Daarnaast hebben verschillende collega’s van de Open Universiteit én de Universiteit Maastricht (UM) een belangrijke bijdrage geleverd aan de pilot-implementaties (o.a. de ontwikkeling van de videomodelvoorbeelden, rubrieken) bij Rechten en Psychologie. Bij Rechten (OU en UM) is daarnaast ook nog een serious game met een interactieve praktijkstage ontwikkeld, die studenten vóór het gebruik van de PV-methode doorliepen.
Degree of recognitionRegional
Granting Organisations

Awarded at event

Event titleDag van het Onderwijs
LocationOpen Universiteit, Heerlen, NetherlandsShow on map
Period17 Feb 2022 → 17 Feb 2022

    Fingerprint