De Beginselen van de Menselijke Kennis

Translated title of the contribution: A Treatise concerning the Principles of Human Knowledge

George Berkeley, J. Doomen (Translator)

Research output: Book/ReportBook

Abstract

Net als in een droom bestaat alles alleen in je eigen hoofd. De hele wereld is er enkel en alleen omdat jij hem ziet, jij aan hem denkt, jij erin rondwandelt. Zonder geest geen wereld. Iedereen die zich wel eens aan filosofische dromerijen en speculaties heeft overgegeven, heeft zoiets wel eens gedacht. In de filosofie is er één denker wiens naam met dit gedachtegoed verbonden is:GEORGE BERKELEY(1685-1753). Zijn leer is samen te vatten in esse est percipi, ‘zijn is waargenomen worden’. In heldere taal zet Berkeley stap voor stap uiteen waarom materie niet bestaat, waarom er niets anders is dan geesten en de ideeën die ze hebben, waarbij God de hoogste geest is. Berkeley behoort, net als David Hume en John Locke, tot de belangrijkste Engelstalige Verlichtingsfilosofen; en zijn werk heeft een grote invloed gehad op latere denkers als Kant. Zijn werk wordt nog veel aangehaald als ultiem voorbeeld van een filosofisch gedachte-experiment dat ons tot waanzinnige, maar consistente gedachten kan brengen. Dit hoofdwerk van Berkeley verschijnt voor het eerst in het Nederlands taalgebied in een nauwgezette,deskundige vertaling. De vertaler, JASPER DOOMEN,rechtsfilosoof, leidt het werk in met een heldere en kritische positionering van de Ierse filosoof.
Original languageDutch
Place of PublicationRotterdam
PublisherLemniscaat
Number of pages128
ISBN (Print)978 90 4771 072 1
Publication statusPublished - 2018

Fingerprint

John Locke
Deity
David Hume
Immanuel Kant
Treatise
Human Knowledge
Experiment

Cite this

Berkeley, G., & Doomen, J., (TRANS.) (2018). De Beginselen van de Menselijke Kennis. Rotterdam: Lemniscaat.
Berkeley, George ; Doomen, J. / De Beginselen van de Menselijke Kennis. Rotterdam : Lemniscaat, 2018. 128 p.
@book{363d61c9ddd34444827a9a296dd279bb,
title = "De Beginselen van de Menselijke Kennis",
abstract = "Net als in een droom bestaat alles alleen in je eigen hoofd. De hele wereld is er enkel en alleen omdat jij hem ziet, jij aan hem denkt, jij erin rondwandelt. Zonder geest geen wereld. Iedereen die zich wel eens aan filosofische dromerijen en speculaties heeft overgegeven, heeft zoiets wel eens gedacht. In de filosofie is er {\'e}{\'e}n denker wiens naam met dit gedachtegoed verbonden is:GEORGE BERKELEY(1685-1753). Zijn leer is samen te vatten in esse est percipi, ‘zijn is waargenomen worden’. In heldere taal zet Berkeley stap voor stap uiteen waarom materie niet bestaat, waarom er niets anders is dan geesten en de idee{\"e}n die ze hebben, waarbij God de hoogste geest is. Berkeley behoort, net als David Hume en John Locke, tot de belangrijkste Engelstalige Verlichtingsfilosofen; en zijn werk heeft een grote invloed gehad op latere denkers als Kant. Zijn werk wordt nog veel aangehaald als ultiem voorbeeld van een filosofisch gedachte-experiment dat ons tot waanzinnige, maar consistente gedachten kan brengen. Dit hoofdwerk van Berkeley verschijnt voor het eerst in het Nederlands taalgebied in een nauwgezette,deskundige vertaling. De vertaler, JASPER DOOMEN,rechtsfilosoof, leidt het werk in met een heldere en kritische positionering van de Ierse filosoof.",
author = "George Berkeley and J. Doomen",
year = "2018",
language = "Dutch",
isbn = "978 90 4771 072 1",
publisher = "Lemniscaat",
address = "Netherlands",

}

Berkeley, G 2018, De Beginselen van de Menselijke Kennis. translated by J. Doomen, Lemniscaat, Rotterdam.

De Beginselen van de Menselijke Kennis. / Berkeley, George; Doomen, J. (Translator).

Rotterdam : Lemniscaat, 2018. 128 p.

Research output: Book/ReportBook

TY - BOOK

T1 - De Beginselen van de Menselijke Kennis

AU - Berkeley, George

A2 - Doomen, J.

PY - 2018

Y1 - 2018

N2 - Net als in een droom bestaat alles alleen in je eigen hoofd. De hele wereld is er enkel en alleen omdat jij hem ziet, jij aan hem denkt, jij erin rondwandelt. Zonder geest geen wereld. Iedereen die zich wel eens aan filosofische dromerijen en speculaties heeft overgegeven, heeft zoiets wel eens gedacht. In de filosofie is er één denker wiens naam met dit gedachtegoed verbonden is:GEORGE BERKELEY(1685-1753). Zijn leer is samen te vatten in esse est percipi, ‘zijn is waargenomen worden’. In heldere taal zet Berkeley stap voor stap uiteen waarom materie niet bestaat, waarom er niets anders is dan geesten en de ideeën die ze hebben, waarbij God de hoogste geest is. Berkeley behoort, net als David Hume en John Locke, tot de belangrijkste Engelstalige Verlichtingsfilosofen; en zijn werk heeft een grote invloed gehad op latere denkers als Kant. Zijn werk wordt nog veel aangehaald als ultiem voorbeeld van een filosofisch gedachte-experiment dat ons tot waanzinnige, maar consistente gedachten kan brengen. Dit hoofdwerk van Berkeley verschijnt voor het eerst in het Nederlands taalgebied in een nauwgezette,deskundige vertaling. De vertaler, JASPER DOOMEN,rechtsfilosoof, leidt het werk in met een heldere en kritische positionering van de Ierse filosoof.

AB - Net als in een droom bestaat alles alleen in je eigen hoofd. De hele wereld is er enkel en alleen omdat jij hem ziet, jij aan hem denkt, jij erin rondwandelt. Zonder geest geen wereld. Iedereen die zich wel eens aan filosofische dromerijen en speculaties heeft overgegeven, heeft zoiets wel eens gedacht. In de filosofie is er één denker wiens naam met dit gedachtegoed verbonden is:GEORGE BERKELEY(1685-1753). Zijn leer is samen te vatten in esse est percipi, ‘zijn is waargenomen worden’. In heldere taal zet Berkeley stap voor stap uiteen waarom materie niet bestaat, waarom er niets anders is dan geesten en de ideeën die ze hebben, waarbij God de hoogste geest is. Berkeley behoort, net als David Hume en John Locke, tot de belangrijkste Engelstalige Verlichtingsfilosofen; en zijn werk heeft een grote invloed gehad op latere denkers als Kant. Zijn werk wordt nog veel aangehaald als ultiem voorbeeld van een filosofisch gedachte-experiment dat ons tot waanzinnige, maar consistente gedachten kan brengen. Dit hoofdwerk van Berkeley verschijnt voor het eerst in het Nederlands taalgebied in een nauwgezette,deskundige vertaling. De vertaler, JASPER DOOMEN,rechtsfilosoof, leidt het werk in met een heldere en kritische positionering van de Ierse filosoof.

UR - https://www.lemniscaat.nl/boeken/de-beginselen-van-de-menselijke-kennis/

M3 - Book

SN - 978 90 4771 072 1

BT - De Beginselen van de Menselijke Kennis

PB - Lemniscaat

CY - Rotterdam

ER -

Berkeley G, Doomen J. De Beginselen van de Menselijke Kennis. Rotterdam: Lemniscaat, 2018. 128 p.