Tegen de schenen: Opstellen over hedendaagse Nederlandse en Vlaamse literatuur

Translated title of the contribution: Against the shins: Drafting on recent Dutch and Flemish literature

Jos Muijres (Editor), M.F. Winkler

Research output: Book/ReportBook

Abstract

‘De roman is een hoer geworden’, schreef Marcel Möring, en met die woorden haalde hij uit naar collega-schrijvers die met toegankelijke en vlotte boeken vooral lijken te dingen naar de gunst van het grote publiek. Niet alleen Möring, maar bijvoorbeeld ook Nobelprijswinnaar J.M. Coetzee, heeft zich beklaagd over een gebrek aan durf bij hedendaagse schrijvers en de eenvormigheid van hun werk.

"Tegen de schenen" bevat opstellen over recent verschenen boeken die de lezer niet als hapklare brokken kan verteren. Boeken die zich juist kenmerken door een zekere tegendraadsheid, door taboes aan te snijden, ethische of morele grenzen te onderzoeken of eigenzinnig afwijkend commentaar te geven op actuele vraagstukken. Soms gebeurt dat ook door te kiezen voor een heel ongebruikelijke vorm. Al deze boeken getuigen van moed en ze breken met heersende opinies en conventies. Tegen de schenen is een vervolg op het succesvolle Op de hielen (2013). De opstellen zijn weer geschreven door onderzoekers die een band hebben met de opleiding Nederlandse Taal en Cultuur van de Radboud Universiteit en zijn gewijd aan werk van Hanna Bervoets, Jeroen Brouwers, A.H.J. Dautzenberg, Arnon Grunberg, Kees ’t Hart, Auke Hulst, Tom Lanoye, Jan Lauwereyns, A.L. Snijders, Ted van Lieshout en Margot Vanderstraeten.
Original languageDutch
Place of PublicationNijmegen
PublisherUitgeverij Vantilt
Number of pages232
Edition1
ISBN (Print)9789460043529
Publication statusPublished - Apr 2018

Fingerprint

Huns

Cite this

Muijres, J. (Ed.), & Winkler, M. F. (2018). Tegen de schenen: Opstellen over hedendaagse Nederlandse en Vlaamse literatuur. (1 ed.) Nijmegen: Uitgeverij Vantilt.
Muijres, Jos (Editor) ; Winkler, M.F. / Tegen de schenen : Opstellen over hedendaagse Nederlandse en Vlaamse literatuur. 1 ed. Nijmegen : Uitgeverij Vantilt, 2018. 232 p.
@book{5a96e6fb184d4e45904b1abc58577c96,
title = "Tegen de schenen: Opstellen over hedendaagse Nederlandse en Vlaamse literatuur",
abstract = "‘De roman is een hoer geworden’, schreef Marcel M{\"o}ring, en met die woorden haalde hij uit naar collega-schrijvers die met toegankelijke en vlotte boeken vooral lijken te dingen naar de gunst van het grote publiek. Niet alleen M{\"o}ring, maar bijvoorbeeld ook Nobelprijswinnaar J.M. Coetzee, heeft zich beklaagd over een gebrek aan durf bij hedendaagse schrijvers en de eenvormigheid van hun werk. {"}Tegen de schenen{"} bevat opstellen over recent verschenen boeken die de lezer niet als hapklare brokken kan verteren. Boeken die zich juist kenmerken door een zekere tegendraadsheid, door taboes aan te snijden, ethische of morele grenzen te onderzoeken of eigenzinnig afwijkend commentaar te geven op actuele vraagstukken. Soms gebeurt dat ook door te kiezen voor een heel ongebruikelijke vorm. Al deze boeken getuigen van moed en ze breken met heersende opinies en conventies. Tegen de schenen is een vervolg op het succesvolle Op de hielen (2013). De opstellen zijn weer geschreven door onderzoekers die een band hebben met de opleiding Nederlandse Taal en Cultuur van de Radboud Universiteit en zijn gewijd aan werk van Hanna Bervoets, Jeroen Brouwers, A.H.J. Dautzenberg, Arnon Grunberg, Kees ’t Hart, Auke Hulst, Tom Lanoye, Jan Lauwereyns, A.L. Snijders, Ted van Lieshout en Margot Vanderstraeten.",
author = "M.F. Winkler",
editor = "Jos Muijres",
year = "2018",
month = "4",
language = "Dutch",
isbn = "9789460043529",
publisher = "Uitgeverij Vantilt",
address = "Netherlands",
edition = "1",

}

Tegen de schenen : Opstellen over hedendaagse Nederlandse en Vlaamse literatuur. / Muijres, Jos (Editor); Winkler, M.F.

1 ed. Nijmegen : Uitgeverij Vantilt, 2018. 232 p.

Research output: Book/ReportBook

TY - BOOK

T1 - Tegen de schenen

T2 - Opstellen over hedendaagse Nederlandse en Vlaamse literatuur

AU - Winkler, M.F.

A2 - Muijres, Jos

PY - 2018/4

Y1 - 2018/4

N2 - ‘De roman is een hoer geworden’, schreef Marcel Möring, en met die woorden haalde hij uit naar collega-schrijvers die met toegankelijke en vlotte boeken vooral lijken te dingen naar de gunst van het grote publiek. Niet alleen Möring, maar bijvoorbeeld ook Nobelprijswinnaar J.M. Coetzee, heeft zich beklaagd over een gebrek aan durf bij hedendaagse schrijvers en de eenvormigheid van hun werk. "Tegen de schenen" bevat opstellen over recent verschenen boeken die de lezer niet als hapklare brokken kan verteren. Boeken die zich juist kenmerken door een zekere tegendraadsheid, door taboes aan te snijden, ethische of morele grenzen te onderzoeken of eigenzinnig afwijkend commentaar te geven op actuele vraagstukken. Soms gebeurt dat ook door te kiezen voor een heel ongebruikelijke vorm. Al deze boeken getuigen van moed en ze breken met heersende opinies en conventies. Tegen de schenen is een vervolg op het succesvolle Op de hielen (2013). De opstellen zijn weer geschreven door onderzoekers die een band hebben met de opleiding Nederlandse Taal en Cultuur van de Radboud Universiteit en zijn gewijd aan werk van Hanna Bervoets, Jeroen Brouwers, A.H.J. Dautzenberg, Arnon Grunberg, Kees ’t Hart, Auke Hulst, Tom Lanoye, Jan Lauwereyns, A.L. Snijders, Ted van Lieshout en Margot Vanderstraeten.

AB - ‘De roman is een hoer geworden’, schreef Marcel Möring, en met die woorden haalde hij uit naar collega-schrijvers die met toegankelijke en vlotte boeken vooral lijken te dingen naar de gunst van het grote publiek. Niet alleen Möring, maar bijvoorbeeld ook Nobelprijswinnaar J.M. Coetzee, heeft zich beklaagd over een gebrek aan durf bij hedendaagse schrijvers en de eenvormigheid van hun werk. "Tegen de schenen" bevat opstellen over recent verschenen boeken die de lezer niet als hapklare brokken kan verteren. Boeken die zich juist kenmerken door een zekere tegendraadsheid, door taboes aan te snijden, ethische of morele grenzen te onderzoeken of eigenzinnig afwijkend commentaar te geven op actuele vraagstukken. Soms gebeurt dat ook door te kiezen voor een heel ongebruikelijke vorm. Al deze boeken getuigen van moed en ze breken met heersende opinies en conventies. Tegen de schenen is een vervolg op het succesvolle Op de hielen (2013). De opstellen zijn weer geschreven door onderzoekers die een band hebben met de opleiding Nederlandse Taal en Cultuur van de Radboud Universiteit en zijn gewijd aan werk van Hanna Bervoets, Jeroen Brouwers, A.H.J. Dautzenberg, Arnon Grunberg, Kees ’t Hart, Auke Hulst, Tom Lanoye, Jan Lauwereyns, A.L. Snijders, Ted van Lieshout en Margot Vanderstraeten.

M3 - Book

SN - 9789460043529

BT - Tegen de schenen

PB - Uitgeverij Vantilt

CY - Nijmegen

ER -

Muijres J, (ed.), Winkler MF. Tegen de schenen: Opstellen over hedendaagse Nederlandse en Vlaamse literatuur. 1 ed. Nijmegen: Uitgeverij Vantilt, 2018. 232 p.