Breinkennis en loopbaanontwikkeling: zin of onzin?

Ria Van Dinteren, Marinka Kuijpers

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

7 Downloads (Pure)

Abstract

Kennis over de werking van het brein kan richting geven aan loopbaancoa- ching. In een eerder artikel bespraken we het gedachtegoed van Kahneman, dat met zijn versimpeling van de functies van het brein goed bruikbaar is voor begeleiders. In een reactie van Meijers en Luken werd de discussie verder gevoerd over de bruikbaarheid van Kahneman en de nut en noodzaak van oefenen als manier om nieuwe gewoontes in te laten slijpen. In deze bijdrage tref je een verdere verdieping aan over de zin en onzin van breinkennis bij loopbaancoaching. De focus ligt bij de adolescent en wat zijn hersenontwikke- ling nodig heeft aan coaching en begeleiding. We baseren ons op nieuwe in- zichten uit het onderzoek en het boek van Jelle Jolles over het tienerbrein. We verwachten dat deze inzichten begeleiders een stapje verder kunnen helpen.
Original languageDutch
Pages (from-to)9-73
JournalLoopbaanVisie
Volume2
Publication statusPublished - 2017

Keywords

  • loopbaanontwikkeling
  • LOB
  • loopbaancoaching
  • breinkennis
  • adolescent

Cite this

@article{98dfcc4b383f491ead9a6c7f2d7fa44a,
title = "Breinkennis en loopbaanontwikkeling: zin of onzin?",
abstract = "Kennis over de werking van het brein kan richting geven aan loopbaancoa- ching. In een eerder artikel bespraken we het gedachtegoed van Kahneman, dat met zijn versimpeling van de functies van het brein goed bruikbaar is voor begeleiders. In een reactie van Meijers en Luken werd de discussie verder gevoerd over de bruikbaarheid van Kahneman en de nut en noodzaak van oefenen als manier om nieuwe gewoontes in te laten slijpen. In deze bijdrage tref je een verdere verdieping aan over de zin en onzin van breinkennis bij loopbaancoaching. De focus ligt bij de adolescent en wat zijn hersenontwikke- ling nodig heeft aan coaching en begeleiding. We baseren ons op nieuwe in- zichten uit het onderzoek en het boek van Jelle Jolles over het tienerbrein. We verwachten dat deze inzichten begeleiders een stapje verder kunnen helpen.",
keywords = "loopbaanontwikkeling, LOB, loopbaancoaching, breinkennis, adolescent",
author = "{Van Dinteren}, Ria and Marinka Kuijpers",
year = "2017",
language = "Dutch",
volume = "2",
pages = "9--73",
journal = "LoopbaanVisie",
issn = "1879-9663",
publisher = "Kloosterhof Neer B.V.",

}

Breinkennis en loopbaanontwikkeling: zin of onzin? / Van Dinteren, Ria; Kuijpers, Marinka.

In: LoopbaanVisie, Vol. 2, 2017, p. 9-73.

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

TY - JOUR

T1 - Breinkennis en loopbaanontwikkeling: zin of onzin?

AU - Van Dinteren, Ria

AU - Kuijpers, Marinka

PY - 2017

Y1 - 2017

N2 - Kennis over de werking van het brein kan richting geven aan loopbaancoa- ching. In een eerder artikel bespraken we het gedachtegoed van Kahneman, dat met zijn versimpeling van de functies van het brein goed bruikbaar is voor begeleiders. In een reactie van Meijers en Luken werd de discussie verder gevoerd over de bruikbaarheid van Kahneman en de nut en noodzaak van oefenen als manier om nieuwe gewoontes in te laten slijpen. In deze bijdrage tref je een verdere verdieping aan over de zin en onzin van breinkennis bij loopbaancoaching. De focus ligt bij de adolescent en wat zijn hersenontwikke- ling nodig heeft aan coaching en begeleiding. We baseren ons op nieuwe in- zichten uit het onderzoek en het boek van Jelle Jolles over het tienerbrein. We verwachten dat deze inzichten begeleiders een stapje verder kunnen helpen.

AB - Kennis over de werking van het brein kan richting geven aan loopbaancoa- ching. In een eerder artikel bespraken we het gedachtegoed van Kahneman, dat met zijn versimpeling van de functies van het brein goed bruikbaar is voor begeleiders. In een reactie van Meijers en Luken werd de discussie verder gevoerd over de bruikbaarheid van Kahneman en de nut en noodzaak van oefenen als manier om nieuwe gewoontes in te laten slijpen. In deze bijdrage tref je een verdere verdieping aan over de zin en onzin van breinkennis bij loopbaancoaching. De focus ligt bij de adolescent en wat zijn hersenontwikke- ling nodig heeft aan coaching en begeleiding. We baseren ons op nieuwe in- zichten uit het onderzoek en het boek van Jelle Jolles over het tienerbrein. We verwachten dat deze inzichten begeleiders een stapje verder kunnen helpen.

KW - loopbaanontwikkeling

KW - LOB

KW - loopbaancoaching

KW - breinkennis

KW - adolescent

M3 - Article

VL - 2

SP - 9

EP - 73

JO - LoopbaanVisie

JF - LoopbaanVisie

SN - 1879-9663

ER -