Corruptiebestrijding in ontwikkelingslanden: Een vergelijkende studie tussen twee landen: Kenia en Kameroen

Translated title of the contribution: Combatting corruption in developing countries: A comparative study in two countries: Kenia and Kameroen

Jean Rwasibo

Research output: ThesisDoctoral ThesisThesis 2: defended at OU & OU (co)supervisor, external graduate

Abstract

In dit boek staat corruptiebestrijding in ontwikkelingslanden centraal, met een focus op twee Afrikaanse landen: Kenia en Kameroen. Het onderzoek richt zich op de verklaring, omvang en oorzaken van corruptie en op de vraag hoe corruptie in beide landen tot dusver wordt bestreden. Om een dieper inzicht te krijgen in corruptie en corruptiebestrijding in Kenia en Kameroen zijn naast governance aspecten ook maatschappelijke en contextuele aspecten geanalyseerd. Tevens zijn diverse actoren die in Kenia en Kameroen betrokken zijn bij de strijd tegen corruptie, aan de hand van het 'National Integrity System' (NIS) raamwerk, getoetst en vergeleken. De vergelijking van het NIS in beide landen biedt een kader voor het analyseren van de doeltreffendheid van de betrokken actoren die het voorkomen en bestrijden van corruptie als taak hebben.

Bij de bestudering van de overeenkomsten en verschillen is nagegaan op welke wijze beide landen de strijd tegen corruptie hebben aangepakt. De uitkomsten van deze analyse kunnen een zinvolle bijdrage leveren aan de kennis en aanpak van corruptiebestrijding in andere (Afrikaanse) ontwikkelingslanden. Naast economische en governance factoren spelen ook andere factoren zoals demografie (bevolkingsgroei), analfabetisme en tribalisme een rol bij corruptiepraktijken. Deze knelpunten dienen ook voor donoren een aandachtspunt te zijn. Het onderkennen van de relevantie van deze factoren draagt bij aan een meer doeltreffende corruptiebestrijding in Kenia en Kameroen, maar ook in andere landen met een vergelijkbare problematiek.
Translated title of the contributionCombatting corruption in developing countries: A comparative study in two countries: Kenia and Kameroen
Original languageDutch
QualificationPhD
Awarding Institution
Supervisors/Advisors
  • Kolthoff, Emile, Supervisor
  • Nelemans, Mark, Co-supervisor
Award date13 Nov 2020
Place of PublicationOisterwijk
EditionWolf Legal Publishers
Publisher
Print ISBNs9789462406216
Publication statusPublished - 13 Nov 2020

Keywords

  • corruptie, ontwikkelingslanden, governance, organisatiecriminaliteit

Fingerprint

Dive into the research topics of 'Combatting corruption in developing countries: A comparative study in two countries: Kenia and Kameroen'. Together they form a unique fingerprint.

Cite this