De betekenis van huisdieren in de langdurige thuiszorg

Translated title of the contribution: The Significance of Pets in Long-Term Care at Home

P.W.A. Reniers*, R. Leontjevas, Ine J N Declercq, Mascha Molog, M.J. Enders - Slegers, D.L. Gerritsen, K. Hediger

*Corresponding author for this work

Research output: Contribution to journalArticleAcademicpeer-review

Abstract

Achtergrond: Huisdieren zijn belangrijk in het leven van thuiswonende ouderen en van degenen die langdurige thuiszorg (LTZ) ontvangen. Het doel van dit project was om de betekenis van huisdieren voor thuiswonende ouderen te verkennen en te onderzoeken of deze ook van toepassing zijn op LTZ-cliënten. Daarnaast exploreerden we mogelijke huisdiergerelateerde uitdagingen en de invloed van huisdierbezit op zorg-relaties in de LTZ.

Methoden: Het project startte met een systematische kwalitatieve literatuur review gevolgd door een studie met de Consensual Qualitative Research (CQR) methode en een online vragenlijst om de resultaten van de review in de LTZ te toetsen. LTZ- cliënten, mantelzorgers en professionele zorgverleners namen deel aan de CQR-studie en vragenlijst. De vragenlijst bevatte daarnaast open vragen over mogelijke huisdier-gerelateerde uitdagingen en hun invloed op zorgrelaties in de LTZ.

Resultaten: De review bevatte vijftien artikelen die achtentwintig rollen gerelateerd aan de betekenis van huisdieren beschreven, onderverdeeld in zeven categorieën. De uitkomsten van de CQR-studie en vragenlijst toonden dat huisdieren een vergelijkbare betekenis hebben voor thuiswonende ouderen en LTZ-cliënten. Deelnemers rapporteerden mogelijke uitdagingen en zowel positieve als negatieve effecten van huisdieren op zorgrelaties.

Conclusies: Huisdieren hebben een vergelijkbare betekenis voor thuiswonende ouderen en LTZ-cliënten. Bovendien ervaren LTZ-cliënten mogelijke specifieke huisdier-gerelateerde uitdagingen en kunnen huisdieren zorgrelaties beïnvloeden. Daarom is het noodzakelijk om rekening te houden met huisdieren in de LTZ.
Translated title of the contributionThe Significance of Pets in Long-Term Care at Home
Original languageDutch
Pages (from-to)2-28
Number of pages27
JournalTijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie
Volume54
Issue number4
DOIs
Publication statusPublished - 11 Dec 2023

Keywords

  • thuiszorg; langdurige zorg; huisdieren; ouderen

Fingerprint

Dive into the research topics of 'The Significance of Pets in Long-Term Care at Home'. Together they form a unique fingerprint.

Cite this