De impact van het Generatiepact. Vijf casestudies over ervaringen en gevolgen voor de duurzame inzetbaarheid.

Translated title of the contribution: The impact of Generation Pact: Five case studies about the experiences and consequences for sustainable employability

C.V. van Vuuren, Klaske N. Veth

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

Abstract

Zowel de jongere als de oudere medewerkers hebben een moeilijke positie op de arbeidsmarkt. De oudere medewerkers vanwege een steeds langere loopbaan door de hogere pensioenleeftijd. De jongere medewerkers omdat ze vaak flexibele banen moeten accepteren. Voor beide leeftijdsgroepen staat hun duurzame inzetbaarheid onder druk. Het Generatiepact is een nieuw ontwikkeld cao-instrument dat de kloof wil overbruggen tussen de wensen van jongere en de wensen van oudere medewerkers. In dit artikel bespreken we een onderzoek naar de wijze waarop oudere medewerkers de impact van het Generatiepact ervaren.

Op basis van casestudies bij vijf organisaties kunnen we concluderen dat het Generatiepact in deze organisaties lijkt bij te dragen aan de duurzame inzetbaarheid van oudere medewerkers. Deelnemers blijven langer aan het werk en hun gezondheid verbetert dankzij meer hersteltijd. Bovendien nemen de motivatie en energie van oudere medewerkers toe, bijvoorbeeld door de mogelijkheid om hun kennis en professionele vaardigheden geleidelijk over te dragen. Over het algemeen kunnen we voorzichtig stellen dat het Generatiepact niet alleen resulteerde in verminderde werkdruk door minder uren per week te werken, maar ook veranderde de werkinhoud en de perceptie van de werkgever positief. Het Generatiepact heeft daarom ook een vitaliserend karakter door de kansen voor oudere medewerkers te vergroten, wat resulteert in oudere medewerkers die tot hun pensioen gezonder, productiever en gelukkiger zijn.
Translated title of the contributionThe impact of Generation Pact: Five case studies about the experiences and consequences for sustainable employability
Original languageDutch
Pages (from-to)21-39
Number of pages19
JournalTijdschrift voor Hrm
Volume23
Issue number3
Publication statusPublished - 10 Aug 2020

Keywords

  • Duurzame inzetbaarheid, Generatiepact, Oudere werknemers, vitaliteit

Fingerprint

Dive into the research topics of 'The impact of Generation Pact: Five case studies about the experiences and consequences for sustainable employability'. Together they form a unique fingerprint.

Cite this