De nieuwe Democrators, de rechter en de burger

Research output: Contribution to journalArticleAcademic

Abstract

De laatste tijd wordt veel gedebatteerd over rechtsstaat en democratie. In sommige landen komen democrators’ op die ingrepen doen in de onafhankelijke rechterlijke macht en de checks and balances inperken. Nederland heeft geen democrator, maar ook bij ons heeft het ministerie steeds meer invloed op de rechterlijke macht. De rol van de rechter neemt af, en dat gaat ten koste van rechtsbescherming en openbaarheid. De Nederlandse rechtspraak lijkt over dit onderwerp vooral in gesprek te willen met zichzelf, met de minister of de Tweede Kamer; de wereld daar buiten lijkt minder te spelen. Terwijl het juist om die wereld gáát.
Original languageDutch
Pages (from-to)1161-1164
Number of pages4
JournalNederlands Juristenblad
Volume839
Issue number16
Publication statusPublished - 23 Apr 2019

Cite this

@article{d99ce1ec11cc4e559f57e6bc71c34e51,
title = "De nieuwe Democrators, de rechter en de burger",
abstract = "De laatste tijd wordt veel gedebatteerd over rechtsstaat en democratie. In sommige landen komen democrators’ op die ingrepen doen in de onafhankelijke rechterlijke macht en de checks and balances inperken. Nederland heeft geen democrator, maar ook bij ons heeft het ministerie steeds meer invloed op de rechterlijke macht. De rol van de rechter neemt af, en dat gaat ten koste van rechtsbescherming en openbaarheid. De Nederlandse rechtspraak lijkt over dit onderwerp vooral in gesprek te willen met zichzelf, met de minister of de Tweede Kamer; de wereld daar buiten lijkt minder te spelen. Terwijl het juist om die wereld g{\'a}{\'a}t.",
author = "M Malsch",
year = "2019",
month = "4",
day = "23",
language = "Dutch",
volume = "839",
pages = "1161--1164",
journal = "Nederlands Juristenblad",
issn = "0165-0483",
number = "16",

}

De nieuwe Democrators, de rechter en de burger. / Malsch, M.

In: Nederlands Juristenblad, Vol. 839, No. 16, 23.04.2019, p. 1161-1164.

Research output: Contribution to journalArticleAcademic

TY - JOUR

T1 - De nieuwe Democrators, de rechter en de burger

AU - Malsch, M

PY - 2019/4/23

Y1 - 2019/4/23

N2 - De laatste tijd wordt veel gedebatteerd over rechtsstaat en democratie. In sommige landen komen democrators’ op die ingrepen doen in de onafhankelijke rechterlijke macht en de checks and balances inperken. Nederland heeft geen democrator, maar ook bij ons heeft het ministerie steeds meer invloed op de rechterlijke macht. De rol van de rechter neemt af, en dat gaat ten koste van rechtsbescherming en openbaarheid. De Nederlandse rechtspraak lijkt over dit onderwerp vooral in gesprek te willen met zichzelf, met de minister of de Tweede Kamer; de wereld daar buiten lijkt minder te spelen. Terwijl het juist om die wereld gáát.

AB - De laatste tijd wordt veel gedebatteerd over rechtsstaat en democratie. In sommige landen komen democrators’ op die ingrepen doen in de onafhankelijke rechterlijke macht en de checks and balances inperken. Nederland heeft geen democrator, maar ook bij ons heeft het ministerie steeds meer invloed op de rechterlijke macht. De rol van de rechter neemt af, en dat gaat ten koste van rechtsbescherming en openbaarheid. De Nederlandse rechtspraak lijkt over dit onderwerp vooral in gesprek te willen met zichzelf, met de minister of de Tweede Kamer; de wereld daar buiten lijkt minder te spelen. Terwijl het juist om die wereld gáát.

M3 - Article

VL - 839

SP - 1161

EP - 1164

JO - Nederlands Juristenblad

JF - Nederlands Juristenblad

SN - 0165-0483

IS - 16

ER -