De ontwikkeling van de onderzoekende houding van leerkrachten basisonderwijs binnen leernetwerken

Sonja Borst-Jeurissen, Emmy Vrieling-Teunter, Iwan Wopereis, Anouke Bakx

Research output: Contribution to conferencePosterAcademic

33 Downloads (Pure)

Abstract

Gezien het belang van sociaal leren en de onderzoekende houding voor de professionele ontwikkeling van leraren volgen we in een tweejarig longitudinaal onderzoek lerarennetwerken bestaande uit basisschoolleerkrachten, pabostudenten, lerarenopleiders en onderzoekers. Onze studie richt zich op de ontwikkeling van de onderzoekende houding van de netwerkdeelnemers en probeert antwoord te geven op de vraag hoe dit samenhangt met de sociale configuratie van de netwerken. De eerste resultaten laten zien dat de onderzoekende houding zich positief ontwikkelt en dat er een positieve relatie is tussen de onderzoekende houding en de sociale configuratie van de netwerken. Belangrijke voorwaarden voor de ontwikkeling van een onderzoekende houding zijn openstaan voor feedback, de beschikbare ruimte voor reflectie op eigen handelen en de uitwisseling van expertise.
Original languageDutch
Publication statusPublished - 2018
EventOnderwijs Research Dagen - Radboud universiteit, Nijmegen, Netherlands
Duration: 12 Jun 201815 Jun 2018
https://ord2018.nl/
https://www.ru.nl/nieuws-agenda/nieuws/vm/algemeen/2018/grootste-conferentie-onderwijsonderzoek-strijkt/
https://www.vorsite.nl/nl/content/onderwijs-research-dagen

Conference

ConferenceOnderwijs Research Dagen
Abbreviated titleORD
CountryNetherlands
CityNijmegen
Period12/06/1815/06/18
Internet address

Keywords

  • lerarennetwerken
  • leerkrachtprofessionalisering
  • sociaal leren
  • onderzoekende houding

Cite this

Borst-Jeurissen, S., Vrieling-Teunter, E., Wopereis, I., & Bakx, A. (2018). De ontwikkeling van de onderzoekende houding van leerkrachten basisonderwijs binnen leernetwerken. Poster session presented at Onderwijs Research Dagen, Nijmegen, Netherlands.
Borst-Jeurissen, Sonja ; Vrieling-Teunter, Emmy ; Wopereis, Iwan ; Bakx, Anouke. / De ontwikkeling van de onderzoekende houding van leerkrachten basisonderwijs binnen leernetwerken. Poster session presented at Onderwijs Research Dagen, Nijmegen, Netherlands.
@conference{79848b8098704965aeda237a59010fb0,
title = "De ontwikkeling van de onderzoekende houding van leerkrachten basisonderwijs binnen leernetwerken",
abstract = "Gezien het belang van sociaal leren en de onderzoekende houding voor de professionele ontwikkeling van leraren volgen we in een tweejarig longitudinaal onderzoek lerarennetwerken bestaande uit basisschoolleerkrachten, pabostudenten, lerarenopleiders en onderzoekers. Onze studie richt zich op de ontwikkeling van de onderzoekende houding van de netwerkdeelnemers en probeert antwoord te geven op de vraag hoe dit samenhangt met de sociale configuratie van de netwerken. De eerste resultaten laten zien dat de onderzoekende houding zich positief ontwikkelt en dat er een positieve relatie is tussen de onderzoekende houding en de sociale configuratie van de netwerken. Belangrijke voorwaarden voor de ontwikkeling van een onderzoekende houding zijn openstaan voor feedback, de beschikbare ruimte voor reflectie op eigen handelen en de uitwisseling van expertise.",
keywords = "lerarennetwerken, leerkrachtprofessionalisering, sociaal leren, onderzoekende houding",
author = "Sonja Borst-Jeurissen and Emmy Vrieling-Teunter and Iwan Wopereis and Anouke Bakx",
year = "2018",
language = "Dutch",
note = "null ; Conference date: 12-06-2018 Through 15-06-2018",
url = "https://ord2018.nl/, https://www.ru.nl/nieuws-agenda/nieuws/vm/algemeen/2018/grootste-conferentie-onderwijsonderzoek-strijkt/, https://www.vorsite.nl/nl/content/onderwijs-research-dagen",

}

Borst-Jeurissen, S, Vrieling-Teunter, E, Wopereis, I & Bakx, A 2018, 'De ontwikkeling van de onderzoekende houding van leerkrachten basisonderwijs binnen leernetwerken', Onderwijs Research Dagen, Nijmegen, Netherlands, 12/06/18 - 15/06/18.

De ontwikkeling van de onderzoekende houding van leerkrachten basisonderwijs binnen leernetwerken. / Borst-Jeurissen, Sonja; Vrieling-Teunter, Emmy; Wopereis, Iwan; Bakx, Anouke.

2018. Poster session presented at Onderwijs Research Dagen, Nijmegen, Netherlands.

Research output: Contribution to conferencePosterAcademic

TY - CONF

T1 - De ontwikkeling van de onderzoekende houding van leerkrachten basisonderwijs binnen leernetwerken

AU - Borst-Jeurissen, Sonja

AU - Vrieling-Teunter, Emmy

AU - Wopereis, Iwan

AU - Bakx, Anouke

PY - 2018

Y1 - 2018

N2 - Gezien het belang van sociaal leren en de onderzoekende houding voor de professionele ontwikkeling van leraren volgen we in een tweejarig longitudinaal onderzoek lerarennetwerken bestaande uit basisschoolleerkrachten, pabostudenten, lerarenopleiders en onderzoekers. Onze studie richt zich op de ontwikkeling van de onderzoekende houding van de netwerkdeelnemers en probeert antwoord te geven op de vraag hoe dit samenhangt met de sociale configuratie van de netwerken. De eerste resultaten laten zien dat de onderzoekende houding zich positief ontwikkelt en dat er een positieve relatie is tussen de onderzoekende houding en de sociale configuratie van de netwerken. Belangrijke voorwaarden voor de ontwikkeling van een onderzoekende houding zijn openstaan voor feedback, de beschikbare ruimte voor reflectie op eigen handelen en de uitwisseling van expertise.

AB - Gezien het belang van sociaal leren en de onderzoekende houding voor de professionele ontwikkeling van leraren volgen we in een tweejarig longitudinaal onderzoek lerarennetwerken bestaande uit basisschoolleerkrachten, pabostudenten, lerarenopleiders en onderzoekers. Onze studie richt zich op de ontwikkeling van de onderzoekende houding van de netwerkdeelnemers en probeert antwoord te geven op de vraag hoe dit samenhangt met de sociale configuratie van de netwerken. De eerste resultaten laten zien dat de onderzoekende houding zich positief ontwikkelt en dat er een positieve relatie is tussen de onderzoekende houding en de sociale configuratie van de netwerken. Belangrijke voorwaarden voor de ontwikkeling van een onderzoekende houding zijn openstaan voor feedback, de beschikbare ruimte voor reflectie op eigen handelen en de uitwisseling van expertise.

KW - lerarennetwerken

KW - leerkrachtprofessionalisering

KW - sociaal leren

KW - onderzoekende houding

M3 - Poster

ER -

Borst-Jeurissen S, Vrieling-Teunter E, Wopereis I, Bakx A. De ontwikkeling van de onderzoekende houding van leerkrachten basisonderwijs binnen leernetwerken. 2018. Poster session presented at Onderwijs Research Dagen, Nijmegen, Netherlands.