Decentralisatie van het sectorale CAO-overleg als reactie op de internationalisering van de economie: empirische bevindingen voor het sociaal overleg in België.

  Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterAcademicpeer-review

  4 Downloads (Pure)

  Abstract

  De invloed van de internationalisering van de economie op stelsels van arbeidsverhoudingen is reeds langer voorwerp van wetenschappelijke reflectie. Leidt de voortschrijdende internationalisering tot het eroderen of zelfs verdwijnen van bestaande instituties m.b.t. sociale bescherming en arbeidsvoorwaardenvorming? Of worden er juist nieuwe institutionele arrangementen tot stand gebracht? Welke actoren slagen erin in de internationale economie de touwtjes in handen te houden (of te nemen)? Of kenmerkt het proces van internationalisering zich juist door het uit handen geven van leiderschap en besluitvormingsmacht door de traditionele actoren en door een onstuitbare opmars van de markt? In deze bijdrage wordt gerapporteerd over de resultaten van een empirisch onderzoek naar de kenmerken van CAO-onderhandelingen in open en beschermde sectoren. Het onderzoek heeft betrekking op de sectorale CAO-onderhandelingen in België aan het eind van de jaren negentig. Vooreerst wordt het sociaal-economische belang van sectoraal CAO-overleg toegelicht en de vraag gesteld of de sectorCAO de laatste jaren niet sterk onder druk staat. Vervolgens wordt de onderzoeksopzet geschetst en worden de belangrijkste onderzoeksresultaten gepresenteerd. Tot slot worden de verschillen m.b.t. het CAO-overleg in open en beschermde sectoren in de Belgische economie systematischer behandeld en worden de consequenties voor de inhoud van de sectorCAO bediscussieerd.
  Original languageDutch
  Title of host publicationSturen in het laagland
  Subtitle of host publicationOver continuiteit en verandering van de Nederlandse arbeidsverhoudingen
  EditorsA.G. Nagelkerke , W.F. de Nijs
  PublisherEburon
  Pages167-178
  Publication statusPublished - 2003

  Keywords

  • collective bargaining
  • collective agreements
  • trade unions
  • employers' organizations
  • decentralisation
  • Belgium

  Cite this

  Van Ruysseveldt, J. (2003). Decentralisatie van het sectorale CAO-overleg als reactie op de internationalisering van de economie: empirische bevindingen voor het sociaal overleg in België. In A. G. N., & W. F. D. N. (Eds.), Sturen in het laagland: Over continuiteit en verandering van de Nederlandse arbeidsverhoudingen (pp. 167-178). Eburon.
  Van Ruysseveldt, Joris. / Decentralisatie van het sectorale CAO-overleg als reactie op de internationalisering van de economie: empirische bevindingen voor het sociaal overleg in België. Sturen in het laagland: Over continuiteit en verandering van de Nederlandse arbeidsverhoudingen. editor / A.G. Nagelkerke ; W.F. de Nijs. Eburon, 2003. pp. 167-178
  @inbook{4b3dc8c470c74418b633f6840b955b29,
  title = "Decentralisatie van het sectorale CAO-overleg als reactie op de internationalisering van de economie: empirische bevindingen voor het sociaal overleg in Belgi{\"e}.",
  abstract = "De invloed van de internationalisering van de economie op stelsels van arbeidsverhoudingen is reeds langer voorwerp van wetenschappelijke reflectie. Leidt de voortschrijdende internationalisering tot het eroderen of zelfs verdwijnen van bestaande instituties m.b.t. sociale bescherming en arbeidsvoorwaardenvorming? Of worden er juist nieuwe institutionele arrangementen tot stand gebracht? Welke actoren slagen erin in de internationale economie de touwtjes in handen te houden (of te nemen)? Of kenmerkt het proces van internationalisering zich juist door het uit handen geven van leiderschap en besluitvormingsmacht door de traditionele actoren en door een onstuitbare opmars van de markt? In deze bijdrage wordt gerapporteerd over de resultaten van een empirisch onderzoek naar de kenmerken van CAO-onderhandelingen in open en beschermde sectoren. Het onderzoek heeft betrekking op de sectorale CAO-onderhandelingen in Belgi{\"e} aan het eind van de jaren negentig. Vooreerst wordt het sociaal-economische belang van sectoraal CAO-overleg toegelicht en de vraag gesteld of de sectorCAO de laatste jaren niet sterk onder druk staat. Vervolgens wordt de onderzoeksopzet geschetst en worden de belangrijkste onderzoeksresultaten gepresenteerd. Tot slot worden de verschillen m.b.t. het CAO-overleg in open en beschermde sectoren in de Belgische economie systematischer behandeld en worden de consequenties voor de inhoud van de sectorCAO bediscussieerd.",
  keywords = "collective bargaining, collective agreements, trade unions, employers' organizations, decentralisation, Belgium",
  author = "{Van Ruysseveldt}, Joris",
  note = "DS_Citation:Nagelkerke, A. & de Nijs, W. (Eds.) (2003). Sturen in het laagland. Over continuiteit en verandering van de Nederlandse arbeidsverhoudingen. Eburon: Delft, 167-178.",
  year = "2003",
  language = "Dutch",
  pages = "167--178",
  editor = "{A.G. Nagelkerke} and {W.F. de Nijs}",
  booktitle = "Sturen in het laagland",
  publisher = "Eburon",
  address = "Netherlands",

  }

  Van Ruysseveldt, J 2003, Decentralisatie van het sectorale CAO-overleg als reactie op de internationalisering van de economie: empirische bevindingen voor het sociaal overleg in België. in AGN & WFDN (eds), Sturen in het laagland: Over continuiteit en verandering van de Nederlandse arbeidsverhoudingen. Eburon, pp. 167-178.

  Decentralisatie van het sectorale CAO-overleg als reactie op de internationalisering van de economie: empirische bevindingen voor het sociaal overleg in België. / Van Ruysseveldt, Joris.

  Sturen in het laagland: Over continuiteit en verandering van de Nederlandse arbeidsverhoudingen. ed. / A.G. Nagelkerke; W.F. de Nijs. Eburon, 2003. p. 167-178.

  Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterAcademicpeer-review

  TY - CHAP

  T1 - Decentralisatie van het sectorale CAO-overleg als reactie op de internationalisering van de economie: empirische bevindingen voor het sociaal overleg in België.

  AU - Van Ruysseveldt, Joris

  N1 - DS_Citation:Nagelkerke, A. & de Nijs, W. (Eds.) (2003). Sturen in het laagland. Over continuiteit en verandering van de Nederlandse arbeidsverhoudingen. Eburon: Delft, 167-178.

  PY - 2003

  Y1 - 2003

  N2 - De invloed van de internationalisering van de economie op stelsels van arbeidsverhoudingen is reeds langer voorwerp van wetenschappelijke reflectie. Leidt de voortschrijdende internationalisering tot het eroderen of zelfs verdwijnen van bestaande instituties m.b.t. sociale bescherming en arbeidsvoorwaardenvorming? Of worden er juist nieuwe institutionele arrangementen tot stand gebracht? Welke actoren slagen erin in de internationale economie de touwtjes in handen te houden (of te nemen)? Of kenmerkt het proces van internationalisering zich juist door het uit handen geven van leiderschap en besluitvormingsmacht door de traditionele actoren en door een onstuitbare opmars van de markt? In deze bijdrage wordt gerapporteerd over de resultaten van een empirisch onderzoek naar de kenmerken van CAO-onderhandelingen in open en beschermde sectoren. Het onderzoek heeft betrekking op de sectorale CAO-onderhandelingen in België aan het eind van de jaren negentig. Vooreerst wordt het sociaal-economische belang van sectoraal CAO-overleg toegelicht en de vraag gesteld of de sectorCAO de laatste jaren niet sterk onder druk staat. Vervolgens wordt de onderzoeksopzet geschetst en worden de belangrijkste onderzoeksresultaten gepresenteerd. Tot slot worden de verschillen m.b.t. het CAO-overleg in open en beschermde sectoren in de Belgische economie systematischer behandeld en worden de consequenties voor de inhoud van de sectorCAO bediscussieerd.

  AB - De invloed van de internationalisering van de economie op stelsels van arbeidsverhoudingen is reeds langer voorwerp van wetenschappelijke reflectie. Leidt de voortschrijdende internationalisering tot het eroderen of zelfs verdwijnen van bestaande instituties m.b.t. sociale bescherming en arbeidsvoorwaardenvorming? Of worden er juist nieuwe institutionele arrangementen tot stand gebracht? Welke actoren slagen erin in de internationale economie de touwtjes in handen te houden (of te nemen)? Of kenmerkt het proces van internationalisering zich juist door het uit handen geven van leiderschap en besluitvormingsmacht door de traditionele actoren en door een onstuitbare opmars van de markt? In deze bijdrage wordt gerapporteerd over de resultaten van een empirisch onderzoek naar de kenmerken van CAO-onderhandelingen in open en beschermde sectoren. Het onderzoek heeft betrekking op de sectorale CAO-onderhandelingen in België aan het eind van de jaren negentig. Vooreerst wordt het sociaal-economische belang van sectoraal CAO-overleg toegelicht en de vraag gesteld of de sectorCAO de laatste jaren niet sterk onder druk staat. Vervolgens wordt de onderzoeksopzet geschetst en worden de belangrijkste onderzoeksresultaten gepresenteerd. Tot slot worden de verschillen m.b.t. het CAO-overleg in open en beschermde sectoren in de Belgische economie systematischer behandeld en worden de consequenties voor de inhoud van de sectorCAO bediscussieerd.

  KW - collective bargaining

  KW - collective agreements

  KW - trade unions

  KW - employers' organizations

  KW - decentralisation

  KW - Belgium

  UR - https://eburon.nl/product/sturen_in_het_laagland/

  M3 - Chapter

  SP - 167

  EP - 178

  BT - Sturen in het laagland

  A2 - , A.G. Nagelkerke

  A2 - , W.F. de Nijs

  PB - Eburon

  ER -

  Van Ruysseveldt J. Decentralisatie van het sectorale CAO-overleg als reactie op de internationalisering van de economie: empirische bevindingen voor het sociaal overleg in België. In AGN, WFDN, editors, Sturen in het laagland: Over continuiteit en verandering van de Nederlandse arbeidsverhoudingen. Eburon. 2003. p. 167-178