Verschillen volwassenen met autisme of ADHD in hun intelligentie?

Translated title of the contribution: Do adults with autism or ADHD differ in their intelligence?

Research output: Contribution to journalArticleAcademicpeer-review

Abstract

Autisme en aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit (ADHD) zijn stoornissen die steeds vaker gesteld worden. Symptoomoverlap en vertekeningen in de diagnostische criteria maken het moeilijk om beide diagnoses op basis van het gedrag van elkaar te onderscheiden. De vraag in deze studie is of er onderscheid gemaakt kan worden op basis van de intelligentie, gemeten met de Wechsler Adult Intelligence Scale (Nederlandse vierde editie, WAIS-IV-NL). In een multicenter onderzoek werden de WAIS scores van volwassenen met autisme of ADHD met elkaar vergeleken. Beide groepen bleken niet van elkaar te verschillen op het totale intelligentiequotiënt (IQ) en de vier indices van de WAIS. Wel scoorden volwassenen met ADHD hoger op de subtests ‘figuur samenstellen’ en ‘symbool zoeken’, dan de volwassenen met autisme. De verschillen waren echter klein.
Original languageDutch
Pages (from-to)54-63
Number of pages10
JournalWetenschappelijk Tijdschrift Autisme
Volume18
Issue number1
Publication statusPublished - 6 Mar 2019

Fingerprint

ADHD
autism
intelligence

Cite this

@article{c809e330c7b3421d8f4c59d6fa65d8b8,
title = "Verschillen volwassenen met autisme of ADHD in hun intelligentie?",
abstract = "Autisme en aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit (ADHD) zijn stoornissen die steeds vaker gesteld worden. Symptoomoverlap en vertekeningen in de diagnostische criteria maken het moeilijk om beide diagnoses op basis van het gedrag van elkaar te onderscheiden. De vraag in deze studie is of er onderscheid gemaakt kan worden op basis van de intelligentie, gemeten met de Wechsler Adult Intelligence Scale (Nederlandse vierde editie, WAIS-IV-NL). In een multicenter onderzoek werden de WAIS scores van volwassenen met autisme of ADHD met elkaar vergeleken. Beide groepen bleken niet van elkaar te verschillen op het totale intelligentiequoti{\"e}nt (IQ) en de vier indices van de WAIS. Wel scoorden volwassenen met ADHD hoger op de subtests ‘figuur samenstellen’ en ‘symbool zoeken’, dan de volwassenen met autisme. De verschillen waren echter klein.",
author = "Broers, {Silvie D.M.} and {van Lankveld}, {Jacques D.M.} and {van Hooren}, Susan",
year = "2019",
month = "3",
day = "6",
language = "Dutch",
volume = "18",
pages = "54--63",
journal = "Wetenschappelijk Tijdschrift Autisme",
issn = "1570-7016",
number = "1",

}

Verschillen volwassenen met autisme of ADHD in hun intelligentie? / Broers, Silvie D.M.; van Lankveld, Jacques D.M.; van Hooren, Susan.

In: Wetenschappelijk Tijdschrift Autisme, Vol. 18, No. 1, 06.03.2019, p. 54-63.

Research output: Contribution to journalArticleAcademicpeer-review

TY - JOUR

T1 - Verschillen volwassenen met autisme of ADHD in hun intelligentie?

AU - Broers, Silvie D.M.

AU - van Lankveld, Jacques D.M.

AU - van Hooren, Susan

PY - 2019/3/6

Y1 - 2019/3/6

N2 - Autisme en aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit (ADHD) zijn stoornissen die steeds vaker gesteld worden. Symptoomoverlap en vertekeningen in de diagnostische criteria maken het moeilijk om beide diagnoses op basis van het gedrag van elkaar te onderscheiden. De vraag in deze studie is of er onderscheid gemaakt kan worden op basis van de intelligentie, gemeten met de Wechsler Adult Intelligence Scale (Nederlandse vierde editie, WAIS-IV-NL). In een multicenter onderzoek werden de WAIS scores van volwassenen met autisme of ADHD met elkaar vergeleken. Beide groepen bleken niet van elkaar te verschillen op het totale intelligentiequotiënt (IQ) en de vier indices van de WAIS. Wel scoorden volwassenen met ADHD hoger op de subtests ‘figuur samenstellen’ en ‘symbool zoeken’, dan de volwassenen met autisme. De verschillen waren echter klein.

AB - Autisme en aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit (ADHD) zijn stoornissen die steeds vaker gesteld worden. Symptoomoverlap en vertekeningen in de diagnostische criteria maken het moeilijk om beide diagnoses op basis van het gedrag van elkaar te onderscheiden. De vraag in deze studie is of er onderscheid gemaakt kan worden op basis van de intelligentie, gemeten met de Wechsler Adult Intelligence Scale (Nederlandse vierde editie, WAIS-IV-NL). In een multicenter onderzoek werden de WAIS scores van volwassenen met autisme of ADHD met elkaar vergeleken. Beide groepen bleken niet van elkaar te verschillen op het totale intelligentiequotiënt (IQ) en de vier indices van de WAIS. Wel scoorden volwassenen met ADHD hoger op de subtests ‘figuur samenstellen’ en ‘symbool zoeken’, dan de volwassenen met autisme. De verschillen waren echter klein.

M3 - Article

VL - 18

SP - 54

EP - 63

JO - Wetenschappelijk Tijdschrift Autisme

JF - Wetenschappelijk Tijdschrift Autisme

SN - 1570-7016

IS - 1

ER -