Een didactiek voor open en online onderwijs

Translated title of the contribution: Didactic methods for open and online education

Peter Sloep

  Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterProfessional

  149 Downloads (Pure)

  Abstract

  De brede beschikbaarheid van het internet vanaf ongeveer 1995 en de opkomst van het denken over herbruikbaarheid van onderwijsbouwstenen (leerobjecten) rond diezelfde tijd, markeren het begin van onderwijs dat ernaar streeft zowel online als open te zijn. In de 20 jaar die intussen verlopen zijn, is er heel veel gebeurd. Het internet heeft na een op informatie gericht web het sociale web voortgebracht. Het denken over leerobjecten heeft aan de wieg gestaan van de opkomst van open courseware. Het ontstaan van MOOC’s is, in elk geval ten dele, hieraan weer schatplichtig. In het voetspoor van het succes van deze MOOC’s vraagt vooral het hoger onderwijs zich af hoe het verder moet met open en online onderwijs. Puttend uit enkele decennia ervaring met open afstandsonderwijs besteed ik hieronder vooral aandacht aan wat mijns inziens wenselijke ontwikkelingen zijn.

  It is argued that modern developments in open and online education as exemplified by MOOCs would do well to heed the lessons of decades of research into open and distance education.
  Translated title of the contributionDidactic methods for open and online education
  Original languageDutch
  Title of host publicationThema-uitgave 'Open en Online Onderwijs'
  Subtitle of host publicationeditie Didactiek
  EditorsHester Jelgerhuis, Daphne Riksen, Robert Schuwer
  Place of PublicationUtrecht, the Netherlands
  PublisherSURF
  Pages15-18
  Number of pages4
  Publication statusPublished - 1 Sept 2014

  Keywords

  • MOOC
  • OER
  • didactics

  Fingerprint

  Dive into the research topics of 'Didactic methods for open and online education'. Together they form a unique fingerprint.

  Cite this