Een holistische benadering voor het ontwerpen van kleinere onderwijseenheden in het universitair onderwijs

Research output: Contribution to conferencePaperAcademic

10 Downloads (Pure)

Abstract

Dit paper presenteert een studie naar de kwaliteit van een universitaire cursus die is ontworpen volgens richtlijnen die deel uitmaken van Vier-Componenten Instructie-Ontwerpmodel (4C/ID-model). Doel van de studie was aan te tonen dat aan de hand van het 4C/ID-model kwalitatief goede instructie kan worden ontworpen die een ‘bottom-up’ innovatie van het curriculum mogelijk maakt. Kwaliteit is geëvalueerd door naar (percipieerde) effectiviteit (e.g., slagingspercentage) en efficiëntie (e.g., student- en docentbelasting) te kijken. Zowel docenten als studenten waren betrokken bij het evaluatieonderzoek. Resultaten laten zien dat de kwaliteit van de cursus goed is. Vooral het ontwerp wordt hoog gewaardeerd (‘hele taak’, ‘scaffolding’, ondersteuning). Problemen hebben te maken met de uitwerking van het ontwerp (‘verkeerde plaats in het curriculum’, ‘constructive (mis)alignment’).
Original languageDutch
Publication statusPublished - 29 Jun 2017
EventOnderwijs Research Dagen 2017 - Universiteit Antwerpen, Antwerpen, Belgium
Duration: 28 Jun 201730 Jun 2017
https://www.uantwerpen.be/nl/congressen/ord2017/

Conference

ConferenceOnderwijs Research Dagen 2017
Abbreviated titleORD2017
CountryBelgium
CityAntwerpen
Period28/06/1730/06/17
Internet address

Keywords

  • instructieontwerp
  • 4C/ID-model
  • universitair onderwijs
  • innovatie
  • informatievaardigheden

Cite this

Wopereis, I., Frerejean, J., & Brand-Gruwel, S. (2017). Een holistische benadering voor het ontwerpen van kleinere onderwijseenheden in het universitair onderwijs. Paper presented at Onderwijs Research Dagen 2017, Antwerpen, Belgium.
@conference{09f5642d6ab84d58a7ef01b5ad08189d,
title = "Een holistische benadering voor het ontwerpen van kleinere onderwijseenheden in het universitair onderwijs",
abstract = "Dit paper presenteert een studie naar de kwaliteit van een universitaire cursus die is ontworpen volgens richtlijnen die deel uitmaken van Vier-Componenten Instructie-Ontwerpmodel (4C/ID-model). Doel van de studie was aan te tonen dat aan de hand van het 4C/ID-model kwalitatief goede instructie kan worden ontworpen die een ‘bottom-up’ innovatie van het curriculum mogelijk maakt. Kwaliteit is ge{\"e}valueerd door naar (percipieerde) effectiviteit (e.g., slagingspercentage) en effici{\"e}ntie (e.g., student- en docentbelasting) te kijken. Zowel docenten als studenten waren betrokken bij het evaluatieonderzoek. Resultaten laten zien dat de kwaliteit van de cursus goed is. Vooral het ontwerp wordt hoog gewaardeerd (‘hele taak’, ‘scaffolding’, ondersteuning). Problemen hebben te maken met de uitwerking van het ontwerp (‘verkeerde plaats in het curriculum’, ‘constructive (mis)alignment’).",
keywords = "instructieontwerp, 4C/ID-model, universitair onderwijs, innovatie, informatievaardigheden",
author = "Iwan Wopereis and Jimmy Frerejean and Saskia Brand-Gruwel",
year = "2017",
month = "6",
day = "29",
language = "Dutch",
note = "null ; Conference date: 28-06-2017 Through 30-06-2017",
url = "https://www.uantwerpen.be/nl/congressen/ord2017/",

}

Wopereis, I, Frerejean, J & Brand-Gruwel, S 2017, 'Een holistische benadering voor het ontwerpen van kleinere onderwijseenheden in het universitair onderwijs', Paper presented at Onderwijs Research Dagen 2017, Antwerpen, Belgium, 28/06/17 - 30/06/17.

Een holistische benadering voor het ontwerpen van kleinere onderwijseenheden in het universitair onderwijs. / Wopereis, Iwan; Frerejean, Jimmy; Brand-Gruwel, Saskia.

2017. Paper presented at Onderwijs Research Dagen 2017, Antwerpen, Belgium.

Research output: Contribution to conferencePaperAcademic

TY - CONF

T1 - Een holistische benadering voor het ontwerpen van kleinere onderwijseenheden in het universitair onderwijs

AU - Wopereis, Iwan

AU - Frerejean, Jimmy

AU - Brand-Gruwel, Saskia

PY - 2017/6/29

Y1 - 2017/6/29

N2 - Dit paper presenteert een studie naar de kwaliteit van een universitaire cursus die is ontworpen volgens richtlijnen die deel uitmaken van Vier-Componenten Instructie-Ontwerpmodel (4C/ID-model). Doel van de studie was aan te tonen dat aan de hand van het 4C/ID-model kwalitatief goede instructie kan worden ontworpen die een ‘bottom-up’ innovatie van het curriculum mogelijk maakt. Kwaliteit is geëvalueerd door naar (percipieerde) effectiviteit (e.g., slagingspercentage) en efficiëntie (e.g., student- en docentbelasting) te kijken. Zowel docenten als studenten waren betrokken bij het evaluatieonderzoek. Resultaten laten zien dat de kwaliteit van de cursus goed is. Vooral het ontwerp wordt hoog gewaardeerd (‘hele taak’, ‘scaffolding’, ondersteuning). Problemen hebben te maken met de uitwerking van het ontwerp (‘verkeerde plaats in het curriculum’, ‘constructive (mis)alignment’).

AB - Dit paper presenteert een studie naar de kwaliteit van een universitaire cursus die is ontworpen volgens richtlijnen die deel uitmaken van Vier-Componenten Instructie-Ontwerpmodel (4C/ID-model). Doel van de studie was aan te tonen dat aan de hand van het 4C/ID-model kwalitatief goede instructie kan worden ontworpen die een ‘bottom-up’ innovatie van het curriculum mogelijk maakt. Kwaliteit is geëvalueerd door naar (percipieerde) effectiviteit (e.g., slagingspercentage) en efficiëntie (e.g., student- en docentbelasting) te kijken. Zowel docenten als studenten waren betrokken bij het evaluatieonderzoek. Resultaten laten zien dat de kwaliteit van de cursus goed is. Vooral het ontwerp wordt hoog gewaardeerd (‘hele taak’, ‘scaffolding’, ondersteuning). Problemen hebben te maken met de uitwerking van het ontwerp (‘verkeerde plaats in het curriculum’, ‘constructive (mis)alignment’).

KW - instructieontwerp

KW - 4C/ID-model

KW - universitair onderwijs

KW - innovatie

KW - informatievaardigheden

M3 - Paper

ER -

Wopereis I, Frerejean J, Brand-Gruwel S. Een holistische benadering voor het ontwerpen van kleinere onderwijseenheden in het universitair onderwijs. 2017. Paper presented at Onderwijs Research Dagen 2017, Antwerpen, Belgium.