Effectieve leerstrategieën in handboeken van Vlaamse en Nederlandse lerarenopleidingen

Translated title of the contribution: Effective learning strategies in manuals of Flemish and Dutch teacher training programs

T Surma, Kristel Vanhoyweghen, G. Camp, P.A. Kirschner

Research output: Contribution to conferenceAbstractAcademic

15 Downloads (Pure)

Abstract

Om te bepalen of en hoe toekomstige leraren worden geïnformeerd over effectieve leerstrategieën, werd de actuele dekkingsgraad geanalyseerd van twee zeer effectieve leerstrategieën, namelijk distributed practice (gespreid leren) en retrieval practice (actief informatie uit het geheugen ophalen) in handboeken en syllabi van lerarenopleidingen. Er werden 61 handboeken van 44 Vlaamse en Nederlandse lerarenopleidingen (hogescholen en universiteiten) onderzocht door beschrijvende en prescriptieve informatie over de leerstrategieën te inventariseren en of er werd verwezen naar relevant onderzoek. De resultaten lieten zien dat de meeste handboeken de leerstrategieën niet volledig behandelden en dus dat aankomende leraren in ieder geval schriftelijk niet in contact kwamen met die strategieën. Mogelijke implicaties en uitdagingen voor auteurs, lerarenopleidingen en beleidsmakers worden besproken.
Original languageDutch
Publication statusPublished - 14 Jun 2018
EventOnderwijs Research Dagen - Radboud universiteit, Nijmegen, Netherlands
Duration: 12 Jun 201815 Jun 2018
https://ord2018.nl/
https://www.ru.nl/nieuws-agenda/nieuws/vm/algemeen/2018/grootste-conferentie-onderwijsonderzoek-strijkt/
https://www.vorsite.nl/nl/content/onderwijs-research-dagen

Conference

ConferenceOnderwijs Research Dagen
Abbreviated titleORD
CountryNetherlands
CityNijmegen
Period12/06/1815/06/18
Internet address

Fingerprint

learning strategy
teacher training
training program
syllabus
contact

Cite this

Surma, T., Vanhoyweghen, K., Camp, G., & Kirschner, P. A. (2018). Effectieve leerstrategieën in handboeken van Vlaamse en Nederlandse lerarenopleidingen. Abstract from Onderwijs Research Dagen, Nijmegen, Netherlands.
Surma, T ; Vanhoyweghen, Kristel ; Camp, G. ; Kirschner, P.A. / Effectieve leerstrategieën in handboeken van Vlaamse en Nederlandse lerarenopleidingen. Abstract from Onderwijs Research Dagen, Nijmegen, Netherlands.
@conference{90b285635ece47989748f030104c542f,
title = "Effectieve leerstrategie{\"e}n in handboeken van Vlaamse en Nederlandse lerarenopleidingen",
abstract = "Om te bepalen of en hoe toekomstige leraren worden ge{\"i}nformeerd over effectieve leerstrategie{\"e}n, werd de actuele dekkingsgraad geanalyseerd van twee zeer effectieve leerstrategie{\"e}n, namelijk distributed practice (gespreid leren) en retrieval practice (actief informatie uit het geheugen ophalen) in handboeken en syllabi van lerarenopleidingen. Er werden 61 handboeken van 44 Vlaamse en Nederlandse lerarenopleidingen (hogescholen en universiteiten) onderzocht door beschrijvende en prescriptieve informatie over de leerstrategie{\"e}n te inventariseren en of er werd verwezen naar relevant onderzoek. De resultaten lieten zien dat de meeste handboeken de leerstrategie{\"e}n niet volledig behandelden en dus dat aankomende leraren in ieder geval schriftelijk niet in contact kwamen met die strategie{\"e}n. Mogelijke implicaties en uitdagingen voor auteurs, lerarenopleidingen en beleidsmakers worden besproken.",
author = "T Surma and Kristel Vanhoyweghen and G. Camp and P.A. Kirschner",
year = "2018",
month = "6",
day = "14",
language = "Dutch",
note = "null ; Conference date: 12-06-2018 Through 15-06-2018",
url = "https://ord2018.nl/, https://www.ru.nl/nieuws-agenda/nieuws/vm/algemeen/2018/grootste-conferentie-onderwijsonderzoek-strijkt/, https://www.vorsite.nl/nl/content/onderwijs-research-dagen",

}

Surma, T, Vanhoyweghen, K, Camp, G & Kirschner, PA 2018, 'Effectieve leerstrategieën in handboeken van Vlaamse en Nederlandse lerarenopleidingen', Onderwijs Research Dagen, Nijmegen, Netherlands, 12/06/18 - 15/06/18.

Effectieve leerstrategieën in handboeken van Vlaamse en Nederlandse lerarenopleidingen. / Surma, T; Vanhoyweghen, Kristel; Camp, G.; Kirschner, P.A.

2018. Abstract from Onderwijs Research Dagen, Nijmegen, Netherlands.

Research output: Contribution to conferenceAbstractAcademic

TY - CONF

T1 - Effectieve leerstrategieën in handboeken van Vlaamse en Nederlandse lerarenopleidingen

AU - Surma, T

AU - Vanhoyweghen, Kristel

AU - Camp, G.

AU - Kirschner, P.A.

PY - 2018/6/14

Y1 - 2018/6/14

N2 - Om te bepalen of en hoe toekomstige leraren worden geïnformeerd over effectieve leerstrategieën, werd de actuele dekkingsgraad geanalyseerd van twee zeer effectieve leerstrategieën, namelijk distributed practice (gespreid leren) en retrieval practice (actief informatie uit het geheugen ophalen) in handboeken en syllabi van lerarenopleidingen. Er werden 61 handboeken van 44 Vlaamse en Nederlandse lerarenopleidingen (hogescholen en universiteiten) onderzocht door beschrijvende en prescriptieve informatie over de leerstrategieën te inventariseren en of er werd verwezen naar relevant onderzoek. De resultaten lieten zien dat de meeste handboeken de leerstrategieën niet volledig behandelden en dus dat aankomende leraren in ieder geval schriftelijk niet in contact kwamen met die strategieën. Mogelijke implicaties en uitdagingen voor auteurs, lerarenopleidingen en beleidsmakers worden besproken.

AB - Om te bepalen of en hoe toekomstige leraren worden geïnformeerd over effectieve leerstrategieën, werd de actuele dekkingsgraad geanalyseerd van twee zeer effectieve leerstrategieën, namelijk distributed practice (gespreid leren) en retrieval practice (actief informatie uit het geheugen ophalen) in handboeken en syllabi van lerarenopleidingen. Er werden 61 handboeken van 44 Vlaamse en Nederlandse lerarenopleidingen (hogescholen en universiteiten) onderzocht door beschrijvende en prescriptieve informatie over de leerstrategieën te inventariseren en of er werd verwezen naar relevant onderzoek. De resultaten lieten zien dat de meeste handboeken de leerstrategieën niet volledig behandelden en dus dat aankomende leraren in ieder geval schriftelijk niet in contact kwamen met die strategieën. Mogelijke implicaties en uitdagingen voor auteurs, lerarenopleidingen en beleidsmakers worden besproken.

M3 - Abstract

ER -

Surma T, Vanhoyweghen K, Camp G, Kirschner PA. Effectieve leerstrategieën in handboeken van Vlaamse en Nederlandse lerarenopleidingen. 2018. Abstract from Onderwijs Research Dagen, Nijmegen, Netherlands.