Effectiviteit van Blended Learning

Translated title of the contribution: Effectiveness of Blended Learning

Research output: Contribution to journalArticleAcademicpeer-review

6 Downloads (Pure)

Abstract

Het doel van de dissertatie ‘Effectiviteit van Blended Leren’ was om meer inzicht te krijgen in de werkzame principes van blended learning zoals deze op dit moment veelal worden toepast binnen het hoger onderwijs. Meer inzicht in de huidige werkzame principes kan als startpunt dienen voor toekomstige ontwikkeling van blended learning modellen. Dataverzameling vond plaats bij twee propedeusevakken (n= 912) bij de opleidingen Rechtsgeleerdheid en Psychologie. Bij de analyse stond het ontdekken van gebruikerstypen centraal, en tevens een exploratie naar de oorzaken van deze verschillende gebruikerspatronen van blended learning. Er kwamen vier verschillende gebruikerstypen naar voren: sociaal intensieve gebruikers, content intensieve gebruikers, taak selectieve en niet-gebruikers. Elk gebruikerstype liet een wisselende impact op het studiesucces zien. De mate van zelfregulatie lijkt niet het ontstaan van de verschillende gebruikerspatronen te verklaren, maar de manier waarop het leren gereguleerd wordt, lijkt wel sterk samen te hangen met het studiesucces binnen een blended learning omgeving. Het huidige artikel geeft een beknopt overzicht van de belangrijkste bevindingen uit het proefschrift ‘Effectiviteit van Blended Leren’ en de implicaties hiervan voor de praktijk.
Original languageDutch
Pages (from-to)5-21
Number of pages17
JournalTijdschrift voor Hoger Onderwijs
Volume35
Issue number1
Publication statusPublished - 2017

Fingerprint

Blended Learning

Keywords

  • Blended learning
  • learning analytics

Cite this

@article{260e232bc1b34f6bb40d1f2e69904481,
title = "Effectiviteit van Blended Learning",
abstract = "Het doel van de dissertatie ‘Effectiviteit van Blended Leren’ was om meer inzicht te krijgen in de werkzame principes van blended learning zoals deze op dit moment veelal worden toepast binnen het hoger onderwijs. Meer inzicht in de huidige werkzame principes kan als startpunt dienen voor toekomstige ontwikkeling van blended learning modellen. Dataverzameling vond plaats bij twee propedeusevakken (n= 912) bij de opleidingen Rechtsgeleerdheid en Psychologie. Bij de analyse stond het ontdekken van gebruikerstypen centraal, en tevens een exploratie naar de oorzaken van deze verschillende gebruikerspatronen van blended learning. Er kwamen vier verschillende gebruikerstypen naar voren: sociaal intensieve gebruikers, content intensieve gebruikers, taak selectieve en niet-gebruikers. Elk gebruikerstype liet een wisselende impact op het studiesucces zien. De mate van zelfregulatie lijkt niet het ontstaan van de verschillende gebruikerspatronen te verklaren, maar de manier waarop het leren gereguleerd wordt, lijkt wel sterk samen te hangen met het studiesucces binnen een blended learning omgeving. Het huidige artikel geeft een beknopt overzicht van de belangrijkste bevindingen uit het proefschrift ‘Effectiviteit van Blended Leren’ en de implicaties hiervan voor de praktijk.",
keywords = "Blended learning, learning analytics",
author = "Nynke Bos and Saskia Brand-Gruwel",
note = "DS_Citation:Bos, N.R. & Brand-Gruwel, S. (2017). Effectiviteit van Blended Learning. Tijdschrift voor Hoger Onderwijs, 35(1), 5-21.",
year = "2017",
language = "Dutch",
volume = "35",
pages = "5--21",
journal = "Tijdschrift voor Hoger Onderwijs",
issn = "0168-1095",
publisher = "Garant Uitgevers NV",
number = "1",

}

Effectiviteit van Blended Learning. / Bos, Nynke; Brand-Gruwel, Saskia.

In: Tijdschrift voor Hoger Onderwijs, Vol. 35, No. 1, 2017, p. 5-21.

Research output: Contribution to journalArticleAcademicpeer-review

TY - JOUR

T1 - Effectiviteit van Blended Learning

AU - Bos, Nynke

AU - Brand-Gruwel, Saskia

N1 - DS_Citation:Bos, N.R. & Brand-Gruwel, S. (2017). Effectiviteit van Blended Learning. Tijdschrift voor Hoger Onderwijs, 35(1), 5-21.

PY - 2017

Y1 - 2017

N2 - Het doel van de dissertatie ‘Effectiviteit van Blended Leren’ was om meer inzicht te krijgen in de werkzame principes van blended learning zoals deze op dit moment veelal worden toepast binnen het hoger onderwijs. Meer inzicht in de huidige werkzame principes kan als startpunt dienen voor toekomstige ontwikkeling van blended learning modellen. Dataverzameling vond plaats bij twee propedeusevakken (n= 912) bij de opleidingen Rechtsgeleerdheid en Psychologie. Bij de analyse stond het ontdekken van gebruikerstypen centraal, en tevens een exploratie naar de oorzaken van deze verschillende gebruikerspatronen van blended learning. Er kwamen vier verschillende gebruikerstypen naar voren: sociaal intensieve gebruikers, content intensieve gebruikers, taak selectieve en niet-gebruikers. Elk gebruikerstype liet een wisselende impact op het studiesucces zien. De mate van zelfregulatie lijkt niet het ontstaan van de verschillende gebruikerspatronen te verklaren, maar de manier waarop het leren gereguleerd wordt, lijkt wel sterk samen te hangen met het studiesucces binnen een blended learning omgeving. Het huidige artikel geeft een beknopt overzicht van de belangrijkste bevindingen uit het proefschrift ‘Effectiviteit van Blended Leren’ en de implicaties hiervan voor de praktijk.

AB - Het doel van de dissertatie ‘Effectiviteit van Blended Leren’ was om meer inzicht te krijgen in de werkzame principes van blended learning zoals deze op dit moment veelal worden toepast binnen het hoger onderwijs. Meer inzicht in de huidige werkzame principes kan als startpunt dienen voor toekomstige ontwikkeling van blended learning modellen. Dataverzameling vond plaats bij twee propedeusevakken (n= 912) bij de opleidingen Rechtsgeleerdheid en Psychologie. Bij de analyse stond het ontdekken van gebruikerstypen centraal, en tevens een exploratie naar de oorzaken van deze verschillende gebruikerspatronen van blended learning. Er kwamen vier verschillende gebruikerstypen naar voren: sociaal intensieve gebruikers, content intensieve gebruikers, taak selectieve en niet-gebruikers. Elk gebruikerstype liet een wisselende impact op het studiesucces zien. De mate van zelfregulatie lijkt niet het ontstaan van de verschillende gebruikerspatronen te verklaren, maar de manier waarop het leren gereguleerd wordt, lijkt wel sterk samen te hangen met het studiesucces binnen een blended learning omgeving. Het huidige artikel geeft een beknopt overzicht van de belangrijkste bevindingen uit het proefschrift ‘Effectiviteit van Blended Leren’ en de implicaties hiervan voor de praktijk.

KW - Blended learning

KW - learning analytics

M3 - Article

VL - 35

SP - 5

EP - 21

JO - Tijdschrift voor Hoger Onderwijs

JF - Tijdschrift voor Hoger Onderwijs

SN - 0168-1095

IS - 1

ER -