Facilitators in financiële instellingen

de rol van governance, compliance en ethiek

Translated title of the contribution: Facilitators in financial institutions: the role of governance, compliance and ethics

Research output: Contribution to journalArticleAcademicpeer-review

Abstract

Financiële instellingen vervullen per definitie een faciliterende rol voor de reële economie, wat de noodzaak voor een effectief ‘ken uw klant’ beleid onderstreept. Op grond van de Wft en Wwft gelden uitgebreide regels ten aanzien van screening en de meldplicht van ongebruikelijke transacties. Tegelijkertijd is het wettelijke kader ontoereikend om alle verschijningsvormen van verdachte en criminele cliënten en transacties te duiden. Financiële instellingen zijn wettelijk verplicht om een integere en beheerste bedrijfsvoering in te richten en deze te waarborgen. Daarnaast gelden uitgebreide eisen ten aanzien van risicomanagement, compliance en interne beheersing. De materiële normstelling is in veel gevallen ruim (principles-based) en dient door de instellingen en sector ingevuld te worden met normen die gestalte krijgen in gedragscodes en tuchtrecht. De complexiteit van financiële criminaliteit, zoals handel met voorwetenschap en witwassen, en de veelal onbedoelde betrokkenheid van financiële instellingen maakt dat naleving van wet- en regelgeving en corporate governance beginselen een cruciale aanvulling behoeft, een derde verdedigingslinie. Ethische compliance en de implementatie van financiële ethiek in de bedrijfsvoering en individuele taakuitoefening van werknemers vormt het onmisbare sluitstuk in de strijd tegen criminele facilitering in financiële instellingen.
Original languageDutch
Pages (from-to)25-32
Number of pages8
JournalStrafblad
Volume16
Issue number3
Publication statusPublished - 4 Jul 2018

Fingerprint

Governance
George Frideric Handel
Screening
Corporate Governance

Keywords

  • Facilitators
  • compliance
  • corporate governance
  • ethiek

Cite this

@article{cdc34664457b40bebd504dd43483a6e4,
title = "Facilitators in financi{\"e}le instellingen: de rol van governance, compliance en ethiek",
abstract = "Financi{\"e}le instellingen vervullen per definitie een faciliterende rol voor de re{\"e}le economie, wat de noodzaak voor een effectief ‘ken uw klant’ beleid onderstreept. Op grond van de Wft en Wwft gelden uitgebreide regels ten aanzien van screening en de meldplicht van ongebruikelijke transacties. Tegelijkertijd is het wettelijke kader ontoereikend om alle verschijningsvormen van verdachte en criminele cli{\"e}nten en transacties te duiden. Financi{\"e}le instellingen zijn wettelijk verplicht om een integere en beheerste bedrijfsvoering in te richten en deze te waarborgen. Daarnaast gelden uitgebreide eisen ten aanzien van risicomanagement, compliance en interne beheersing. De materi{\"e}le normstelling is in veel gevallen ruim (principles-based) en dient door de instellingen en sector ingevuld te worden met normen die gestalte krijgen in gedragscodes en tuchtrecht. De complexiteit van financi{\"e}le criminaliteit, zoals handel met voorwetenschap en witwassen, en de veelal onbedoelde betrokkenheid van financi{\"e}le instellingen maakt dat naleving van wet- en regelgeving en corporate governance beginselen een cruciale aanvulling behoeft, een derde verdedigingslinie. Ethische compliance en de implementatie van financi{\"e}le ethiek in de bedrijfsvoering en individuele taakuitoefening van werknemers vormt het onmisbare sluitstuk in de strijd tegen criminele facilitering in financi{\"e}le instellingen.",
keywords = "Facilitators, compliance, corporate governance, ethiek",
author = "M.D.H. Nelemans",
year = "2018",
month = "7",
day = "4",
language = "Dutch",
volume = "16",
pages = "25--32",
journal = "Strafblad",
issn = "1567-2581",
number = "3",

}

Facilitators in financiële instellingen : de rol van governance, compliance en ethiek. / Nelemans, M.D.H.

In: Strafblad, Vol. 16, No. 3, 04.07.2018, p. 25-32.

Research output: Contribution to journalArticleAcademicpeer-review

TY - JOUR

T1 - Facilitators in financiële instellingen

T2 - de rol van governance, compliance en ethiek

AU - Nelemans, M.D.H.

PY - 2018/7/4

Y1 - 2018/7/4

N2 - Financiële instellingen vervullen per definitie een faciliterende rol voor de reële economie, wat de noodzaak voor een effectief ‘ken uw klant’ beleid onderstreept. Op grond van de Wft en Wwft gelden uitgebreide regels ten aanzien van screening en de meldplicht van ongebruikelijke transacties. Tegelijkertijd is het wettelijke kader ontoereikend om alle verschijningsvormen van verdachte en criminele cliënten en transacties te duiden. Financiële instellingen zijn wettelijk verplicht om een integere en beheerste bedrijfsvoering in te richten en deze te waarborgen. Daarnaast gelden uitgebreide eisen ten aanzien van risicomanagement, compliance en interne beheersing. De materiële normstelling is in veel gevallen ruim (principles-based) en dient door de instellingen en sector ingevuld te worden met normen die gestalte krijgen in gedragscodes en tuchtrecht. De complexiteit van financiële criminaliteit, zoals handel met voorwetenschap en witwassen, en de veelal onbedoelde betrokkenheid van financiële instellingen maakt dat naleving van wet- en regelgeving en corporate governance beginselen een cruciale aanvulling behoeft, een derde verdedigingslinie. Ethische compliance en de implementatie van financiële ethiek in de bedrijfsvoering en individuele taakuitoefening van werknemers vormt het onmisbare sluitstuk in de strijd tegen criminele facilitering in financiële instellingen.

AB - Financiële instellingen vervullen per definitie een faciliterende rol voor de reële economie, wat de noodzaak voor een effectief ‘ken uw klant’ beleid onderstreept. Op grond van de Wft en Wwft gelden uitgebreide regels ten aanzien van screening en de meldplicht van ongebruikelijke transacties. Tegelijkertijd is het wettelijke kader ontoereikend om alle verschijningsvormen van verdachte en criminele cliënten en transacties te duiden. Financiële instellingen zijn wettelijk verplicht om een integere en beheerste bedrijfsvoering in te richten en deze te waarborgen. Daarnaast gelden uitgebreide eisen ten aanzien van risicomanagement, compliance en interne beheersing. De materiële normstelling is in veel gevallen ruim (principles-based) en dient door de instellingen en sector ingevuld te worden met normen die gestalte krijgen in gedragscodes en tuchtrecht. De complexiteit van financiële criminaliteit, zoals handel met voorwetenschap en witwassen, en de veelal onbedoelde betrokkenheid van financiële instellingen maakt dat naleving van wet- en regelgeving en corporate governance beginselen een cruciale aanvulling behoeft, een derde verdedigingslinie. Ethische compliance en de implementatie van financiële ethiek in de bedrijfsvoering en individuele taakuitoefening van werknemers vormt het onmisbare sluitstuk in de strijd tegen criminele facilitering in financiële instellingen.

KW - Facilitators

KW - compliance

KW - corporate governance

KW - ethiek

M3 - Article

VL - 16

SP - 25

EP - 32

JO - Strafblad

JF - Strafblad

SN - 1567-2581

IS - 3

ER -