Financiële regulering - de verhouding tussen interne governance en extern toezicht

Translated title of the contribution: Financial regulation: the relationship between internal governance and external supervision

M.D.H. Nelemans

Research output: ThesisDoctoral ThesisThesis 1: fully internal

1393 Downloads (Pure)

Abstract

In dit boek worden de grondslagen en uitgangspunten van corporate governance en financieel toezicht geanalyseerd, vergeleken en toegelicht. Inmiddels is een duidelijke overlap tussen beide systemen ontstaan en dit levert juridische en praktische knelpunten op. Zowel corporate governance codes als het financieel toezichtrecht zijn na de financiële crisis van 2008-2012 ingrijpend veranderd. De voornaamste aanleidingen voor deze verschuivingen zijn: de Europeanisering van het financieel toezichtrecht; het verlies van vertrouwen in het zelfregulerend vermogen van de sector en de toegenomen rol van financiële toezichthouders in de regulering van interne governance aspecten van banken.

Corporate governance codes zijn instrumenten van zelfregulering, zoals ook het bancaire tuchtrecht en de bankierseed. Deze bevatten normen die naar hun aard, inhoud en handhaafbaarheid grotendeels ongeschikt zijn om opgenomen te worden in wetgeving. Desondanks is sprake van een toegenomen gebruik van moraal-ethische normen in de financiële toezichtwet- en regelgeving, gericht op de regulering van gedrag en cultuur in banken. De regulering van gedrag en cultuur behoort traditioneel gezien echter in de sfeer van zelfregulering, voornamelijk uitgewerkt in corporate governance codes.

Een meer principiële scheiding tussen interne governance en extern overheidstoezicht zal leiden tot een toegenomen effectiviteit en efficiency van beide systemen.
Translated title of the contributionFinancial regulation: the relationship between internal governance and external supervision
Original languageDutch
QualificationPhD
Awarding Institution
Supervisors/Advisors
  • Rinkes, Jacobus, Supervisor
  • Ernes, Anka, Supervisor
Award date23 Mar 2018
Place of PublicationZutphen
Publisher
Print ISBNs9789462511668
Publication statusPublished - 23 Mar 2018

Keywords

  • Financieel recht
  • Corporate governance
  • Financiele ethiek

Fingerprint

Dive into the research topics of 'Financial regulation: the relationship between internal governance and external supervision'. Together they form a unique fingerprint.

Cite this