Financiële regulering - de verhouding tussen interne governance en extern toezicht

Translated title of the contribution: Financial regulation: the relationship between internal governance and external supervision

Research output: ThesisDoctoral ThesisInternal (IDIP)

154 Downloads (Pure)

Abstract

In dit boek worden de grondslagen en uitgangspunten van corporate governance en financieel toezicht geanalyseerd, vergeleken en toegelicht. Inmiddels is een duidelijke overlap tussen beide systemen ontstaan en dit levert juridische en praktische knelpunten op. Zowel corporate governance codes als het financieel toezichtrecht zijn na de financiële crisis van 2008-2012 ingrijpend veranderd. De voornaamste aanleidingen voor deze verschuivingen zijn: de Europeanisering van het financieel toezichtrecht; het verlies van vertrouwen in het zelfregulerend vermogen van de sector en de toegenomen rol van financiële toezichthouders in de regulering van interne governance aspecten van banken.

Corporate governance codes zijn instrumenten van zelfregulering, zoals ook het bancaire tuchtrecht en de bankierseed. Deze bevatten normen die naar hun aard, inhoud en handhaafbaarheid grotendeels ongeschikt zijn om opgenomen te worden in wetgeving. Desondanks is sprake van een toegenomen gebruik van moraal-ethische normen in de financiële toezichtwet- en regelgeving, gericht op de regulering van gedrag en cultuur in banken. De regulering van gedrag en cultuur behoort traditioneel gezien echter in de sfeer van zelfregulering, voornamelijk uitgewerkt in corporate governance codes.

Een meer principiële scheiding tussen interne governance en extern overheidstoezicht zal leiden tot een toegenomen effectiviteit en efficiency van beide systemen.
Original languageDutch
QualificationPhD
Awarding Institution
  • Open Universiteit
Supervisors/Advisors
  • Rinkes, Jacobus, Supervisor
  • Ernes, Anka, Supervisor
Award date23 Mar 2018
Place of PublicationZutphen
Publisher
Print ISBNs9789462511668
Publication statusPublished - 23 Mar 2018

Fingerprint

corporate governance
supervision
governance
regulation
efficiency

Keywords

  • Financieel recht
  • Corporate governance
  • Financiele ethiek

Cite this

@phdthesis{480419e451b74e15b45c1e0222d6c4a1,
title = "Financi{\"e}le regulering - de verhouding tussen interne governance en extern toezicht",
abstract = "In dit boek worden de grondslagen en uitgangspunten van corporate governance en financieel toezicht geanalyseerd, vergeleken en toegelicht. Inmiddels is een duidelijke overlap tussen beide systemen ontstaan en dit levert juridische en praktische knelpunten op. Zowel corporate governance codes als het financieel toezichtrecht zijn na de financi{\"e}le crisis van 2008-2012 ingrijpend veranderd. De voornaamste aanleidingen voor deze verschuivingen zijn: de Europeanisering van het financieel toezichtrecht; het verlies van vertrouwen in het zelfregulerend vermogen van de sector en de toegenomen rol van financi{\"e}le toezichthouders in de regulering van interne governance aspecten van banken.Corporate governance codes zijn instrumenten van zelfregulering, zoals ook het bancaire tuchtrecht en de bankierseed. Deze bevatten normen die naar hun aard, inhoud en handhaafbaarheid grotendeels ongeschikt zijn om opgenomen te worden in wetgeving. Desondanks is sprake van een toegenomen gebruik van moraal-ethische normen in de financi{\"e}le toezichtwet- en regelgeving, gericht op de regulering van gedrag en cultuur in banken. De regulering van gedrag en cultuur behoort traditioneel gezien echter in de sfeer van zelfregulering, voornamelijk uitgewerkt in corporate governance codes.Een meer principi{\"e}le scheiding tussen interne governance en extern overheidstoezicht zal leiden tot een toegenomen effectiviteit en efficiency van beide systemen.",
keywords = "Financieel recht, Corporate governance, Financiele ethiek",
author = "M.D.H. Nelemans",
year = "2018",
month = "3",
day = "23",
language = "Dutch",
isbn = "9789462511668",
publisher = "Uitgeverij Paris B.V.",
address = "Netherlands",
school = "Open Universiteit",

}

Financiële regulering - de verhouding tussen interne governance en extern toezicht. / Nelemans, M.D.H.

Zutphen : Uitgeverij Paris B.V., 2018. 290 p.

Research output: ThesisDoctoral ThesisInternal (IDIP)

TY - THES

T1 - Financiële regulering - de verhouding tussen interne governance en extern toezicht

AU - Nelemans, M.D.H.

PY - 2018/3/23

Y1 - 2018/3/23

N2 - In dit boek worden de grondslagen en uitgangspunten van corporate governance en financieel toezicht geanalyseerd, vergeleken en toegelicht. Inmiddels is een duidelijke overlap tussen beide systemen ontstaan en dit levert juridische en praktische knelpunten op. Zowel corporate governance codes als het financieel toezichtrecht zijn na de financiële crisis van 2008-2012 ingrijpend veranderd. De voornaamste aanleidingen voor deze verschuivingen zijn: de Europeanisering van het financieel toezichtrecht; het verlies van vertrouwen in het zelfregulerend vermogen van de sector en de toegenomen rol van financiële toezichthouders in de regulering van interne governance aspecten van banken.Corporate governance codes zijn instrumenten van zelfregulering, zoals ook het bancaire tuchtrecht en de bankierseed. Deze bevatten normen die naar hun aard, inhoud en handhaafbaarheid grotendeels ongeschikt zijn om opgenomen te worden in wetgeving. Desondanks is sprake van een toegenomen gebruik van moraal-ethische normen in de financiële toezichtwet- en regelgeving, gericht op de regulering van gedrag en cultuur in banken. De regulering van gedrag en cultuur behoort traditioneel gezien echter in de sfeer van zelfregulering, voornamelijk uitgewerkt in corporate governance codes.Een meer principiële scheiding tussen interne governance en extern overheidstoezicht zal leiden tot een toegenomen effectiviteit en efficiency van beide systemen.

AB - In dit boek worden de grondslagen en uitgangspunten van corporate governance en financieel toezicht geanalyseerd, vergeleken en toegelicht. Inmiddels is een duidelijke overlap tussen beide systemen ontstaan en dit levert juridische en praktische knelpunten op. Zowel corporate governance codes als het financieel toezichtrecht zijn na de financiële crisis van 2008-2012 ingrijpend veranderd. De voornaamste aanleidingen voor deze verschuivingen zijn: de Europeanisering van het financieel toezichtrecht; het verlies van vertrouwen in het zelfregulerend vermogen van de sector en de toegenomen rol van financiële toezichthouders in de regulering van interne governance aspecten van banken.Corporate governance codes zijn instrumenten van zelfregulering, zoals ook het bancaire tuchtrecht en de bankierseed. Deze bevatten normen die naar hun aard, inhoud en handhaafbaarheid grotendeels ongeschikt zijn om opgenomen te worden in wetgeving. Desondanks is sprake van een toegenomen gebruik van moraal-ethische normen in de financiële toezichtwet- en regelgeving, gericht op de regulering van gedrag en cultuur in banken. De regulering van gedrag en cultuur behoort traditioneel gezien echter in de sfeer van zelfregulering, voornamelijk uitgewerkt in corporate governance codes.Een meer principiële scheiding tussen interne governance en extern overheidstoezicht zal leiden tot een toegenomen effectiviteit en efficiency van beide systemen.

KW - Financieel recht

KW - Corporate governance

KW - Financiele ethiek

UR - https://www.uitgeverijparis.nl/nl/product/335/Financi-le-regulering-de-verhouding-tussen-interne-governance-en-extern-toezicht

M3 - Doctoral Thesis

SN - 9789462511668

PB - Uitgeverij Paris B.V.

CY - Zutphen

ER -