Van beginner naar gevorderd: Welke dimensies bepalen de beheersingsniveau ‘s binnen rubrieken?

Translated title of the contribution: From beginner to advanced: Which dimensions determine the proficiency levels within headings?

Ellen Rusman, Kim Dirkx

  Research output: Contribution to conferencePaperAcademic

  66 Downloads (Pure)

  Abstract

  Rubrieken zijn in het onderwijs een veelgebruikt instrument om de beheersing van complexe vaardigheden zowel formatief als summatief te evalueren. Eén van de ontwerpaspecten van een rubriek is het definiëren en onderscheiden van de verschillende beheersingsniveau’s van een deelvaardigheid. Een ontwerpprobleem hierbij is het bepalen welke dimensies voor de kwaliteit van gedragscriteria bijdragen aan de complexiteit van een deel vaardigheid en deze te vertalen naar een consistente schaal met alle beheersingsniveau’s. Om voor docenten en onderwijsontwerpers zicht te krijgen op welke dimensies er op dit moment in de praktijk gebruikt worden voor de uitwerking van beheersingsniveau’s evalueerden we ruim 600 rubrieken voor het beoordelen van ‘samenwerken’. Uit 13 strikt geselecteerde rubrieken haalden we 6 categorieën met daarbinnen 13 dimensies voor het definiëren van schalen voor beheersingsniveau’s.
  Translated title of the contributionFrom beginner to advanced: Which dimensions determine the proficiency levels within headings?
  Original languageDutch
  Number of pages4
  Publication statusPublished - 30 Jun 2017
  EventOnderwijs Research Dagen 2017 - Universiteit Antwerpen, Antwerpen, Belgium
  Duration: 28 Jun 201730 Jun 2017
  https://www.uantwerpen.be/nl/congressen/ord2017/

  Conference

  ConferenceOnderwijs Research Dagen 2017
  Abbreviated titleORD2017
  Country/TerritoryBelgium
  CityAntwerpen
  Period28/06/1730/06/17
  Internet address

  Keywords

  • skills
  • rubrics
  • formative assessment
  • collaboration
  • instructional design
  • feedback
  • assessment

  Fingerprint

  Dive into the research topics of 'From beginner to advanced: Which dimensions determine the proficiency levels within headings?'. Together they form a unique fingerprint.

  Cite this