Abstract

In deze studie onderzoeken we de vraag of Trochim’s Group Concept Mapping (GCM) een bruikbare methode is om een gemeenschappelijk mentaal model (‘shared mental model’) op te stellen van een thema dat centraal staat in ontwerpgericht onderzoek. In een meervoudige gevalsstudie (n=3) die is uitgevoerd in het primair onderwijs zijn processen, producten en toepassing van GCM in drie onderzoeksprojecten onderzocht. Resultaten van analyses van transcripties van discussies (gericht op GCM-proces), concept maps (gericht op GCM-product) en gekozen probleemstelling (gericht op GCM-toepassing) laten zien dat de uit de GCM voortgekomen gemeenschappelijke mentale modellen bruikbaar waren voor probleemselectie en –analyse in de analysefase van de ontwerpgerichte onderzoeksprojecten.
Original languageDutch
Publication statusPublished - 13 Jun 2018
EventOnderwijs Research Dagen - Radboud universiteit, Nijmegen, Netherlands
Duration: 12 Jun 201815 Jun 2018
https://ord2018.nl/
https://www.ru.nl/nieuws-agenda/nieuws/vm/algemeen/2018/grootste-conferentie-onderwijsonderzoek-strijkt/
https://www.vorsite.nl/nl/content/onderwijs-research-dagen

Conference

ConferenceOnderwijs Research Dagen
Abbreviated titleORD
CountryNetherlands
CityNijmegen
Period12/06/1815/06/18
Internet address

Keywords

  • group concept mapping
  • ontwerpgericht onderzoek
  • educational design research
  • gedeeld mentaal model
  • shared mental model
  • academische werkplaats
  • primair onderwijs
  • meervoudige gevalsstudie

Cite this

Wopereis, I., Vrieling-Teunter, E., De Boer-Bruggink, M., & Stoyanov, S. (2018). Group Concept Mapping als startpunt van ontwerpgericht onderzoek in het primair onderwijs. Paper presented at Onderwijs Research Dagen, Nijmegen, Netherlands.
Wopereis, Iwan ; Vrieling-Teunter, Emmy ; De Boer-Bruggink, Marjon ; Stoyanov, Slavi. / Group Concept Mapping als startpunt van ontwerpgericht onderzoek in het primair onderwijs. Paper presented at Onderwijs Research Dagen, Nijmegen, Netherlands.
@conference{d8ec4e9147f84440a07ac5743349f9d0,
title = "Group Concept Mapping als startpunt van ontwerpgericht onderzoek in het primair onderwijs",
abstract = "In deze studie onderzoeken we de vraag of Trochim’s Group Concept Mapping (GCM) een bruikbare methode is om een gemeenschappelijk mentaal model (‘shared mental model’) op te stellen van een thema dat centraal staat in ontwerpgericht onderzoek. In een meervoudige gevalsstudie (n=3) die is uitgevoerd in het primair onderwijs zijn processen, producten en toepassing van GCM in drie onderzoeksprojecten onderzocht. Resultaten van analyses van transcripties van discussies (gericht op GCM-proces), concept maps (gericht op GCM-product) en gekozen probleemstelling (gericht op GCM-toepassing) laten zien dat de uit de GCM voortgekomen gemeenschappelijke mentale modellen bruikbaar waren voor probleemselectie en –analyse in de analysefase van de ontwerpgerichte onderzoeksprojecten.",
keywords = "group concept mapping, ontwerpgericht onderzoek, educational design research, gedeeld mentaal model, shared mental model, academische werkplaats, primair onderwijs, meervoudige gevalsstudie",
author = "Iwan Wopereis and Emmy Vrieling-Teunter and {De Boer-Bruggink}, Marjon and Slavi Stoyanov",
note = "DS_Citation:Wopereis, I., Vrieling-Teunter, E., De Boer-Bruggink, M., & Stoyanov, S. (2018, juni). Group Concept Mapping als startpunt van ontwerpgericht onderzoek in het primair onderwijs. Paper gepresenteerd tijdens de Onderwijs Research Dagen, Nijmegen.; null ; Conference date: 12-06-2018 Through 15-06-2018",
year = "2018",
month = "6",
day = "13",
language = "Dutch",
url = "https://ord2018.nl/, https://www.ru.nl/nieuws-agenda/nieuws/vm/algemeen/2018/grootste-conferentie-onderwijsonderzoek-strijkt/, https://www.vorsite.nl/nl/content/onderwijs-research-dagen",

}

Wopereis, I, Vrieling-Teunter, E, De Boer-Bruggink, M & Stoyanov, S 2018, 'Group Concept Mapping als startpunt van ontwerpgericht onderzoek in het primair onderwijs', Paper presented at Onderwijs Research Dagen, Nijmegen, Netherlands, 12/06/18 - 15/06/18.

Group Concept Mapping als startpunt van ontwerpgericht onderzoek in het primair onderwijs. / Wopereis, Iwan; Vrieling-Teunter, Emmy; De Boer-Bruggink, Marjon; Stoyanov, Slavi.

2018. Paper presented at Onderwijs Research Dagen, Nijmegen, Netherlands.

Research output: Contribution to conferencePaperAcademic

TY - CONF

T1 - Group Concept Mapping als startpunt van ontwerpgericht onderzoek in het primair onderwijs

AU - Wopereis, Iwan

AU - Vrieling-Teunter, Emmy

AU - De Boer-Bruggink, Marjon

AU - Stoyanov, Slavi

N1 - DS_Citation:Wopereis, I., Vrieling-Teunter, E., De Boer-Bruggink, M., & Stoyanov, S. (2018, juni). Group Concept Mapping als startpunt van ontwerpgericht onderzoek in het primair onderwijs. Paper gepresenteerd tijdens de Onderwijs Research Dagen, Nijmegen.

PY - 2018/6/13

Y1 - 2018/6/13

N2 - In deze studie onderzoeken we de vraag of Trochim’s Group Concept Mapping (GCM) een bruikbare methode is om een gemeenschappelijk mentaal model (‘shared mental model’) op te stellen van een thema dat centraal staat in ontwerpgericht onderzoek. In een meervoudige gevalsstudie (n=3) die is uitgevoerd in het primair onderwijs zijn processen, producten en toepassing van GCM in drie onderzoeksprojecten onderzocht. Resultaten van analyses van transcripties van discussies (gericht op GCM-proces), concept maps (gericht op GCM-product) en gekozen probleemstelling (gericht op GCM-toepassing) laten zien dat de uit de GCM voortgekomen gemeenschappelijke mentale modellen bruikbaar waren voor probleemselectie en –analyse in de analysefase van de ontwerpgerichte onderzoeksprojecten.

AB - In deze studie onderzoeken we de vraag of Trochim’s Group Concept Mapping (GCM) een bruikbare methode is om een gemeenschappelijk mentaal model (‘shared mental model’) op te stellen van een thema dat centraal staat in ontwerpgericht onderzoek. In een meervoudige gevalsstudie (n=3) die is uitgevoerd in het primair onderwijs zijn processen, producten en toepassing van GCM in drie onderzoeksprojecten onderzocht. Resultaten van analyses van transcripties van discussies (gericht op GCM-proces), concept maps (gericht op GCM-product) en gekozen probleemstelling (gericht op GCM-toepassing) laten zien dat de uit de GCM voortgekomen gemeenschappelijke mentale modellen bruikbaar waren voor probleemselectie en –analyse in de analysefase van de ontwerpgerichte onderzoeksprojecten.

KW - group concept mapping

KW - ontwerpgericht onderzoek

KW - educational design research

KW - gedeeld mentaal model

KW - shared mental model

KW - academische werkplaats

KW - primair onderwijs

KW - meervoudige gevalsstudie

M3 - Paper

ER -

Wopereis I, Vrieling-Teunter E, De Boer-Bruggink M, Stoyanov S. Group Concept Mapping als startpunt van ontwerpgericht onderzoek in het primair onderwijs. 2018. Paper presented at Onderwijs Research Dagen, Nijmegen, Netherlands.