Het managen van rechtvaardigheidsverwachtingen van sollicitanten: Een middel om de 'war of talent' te winnen

Brigitte Geenen, K. Proost

  Research output: Contribution to journalArticleAcademicpeer-review

  Abstract

  Vanwege de ‘war for talent’ hebben organisaties moeite om bepaalde posities opgevuld te krijgen. Een mogelijk wapen in deze strijd zijn de rechtvaardigheidsverwachtingen van sollicitanten, dat wil zeggen hun verwachtingen over de mate waarin de selectieprocedures van een organisatie en de uitkomsten daarvan rechtvaardig zijn. In dit artikel wordt een overzicht gegeven van een promotieonderzoek naar antecedenten en gevolgen van rechtvaardigheidsverwachtingen. Eerst wordt ingegaan op de modererende rol van selectie-ervaring in de relatie tussen bestaande overtuigingen van sollicitanten en hun rechtvaardigheidsverwachtingen. Verder wordt de mediërende rol onderzocht van rechtvaardigheidsverwachtingen in de relatie tussen ‘peer communication’ over rechtvaardigheid van de selectieprocedure en testangst en - motivatie. Ten slotte wordt ingegaan op de modererende rol van affect in de relatie tussen rechtvaardigheidsverwachtingen en de intentie om een organisatie aan te bevelen dan wel een klacht neer te leggen.
  De bovenbeschreven onderzoeksvragen werden in drie studies (twee veldstudies en een experiment) onderzocht. Aangetoond werd dat selectie-ervaring de relatie tussen bestaande overtuigingen en rechtvaardigheidsverwachtingen beïnvloedde, dat ‘peer communication’ een verlagend effect had op testangst en een verhogend effect op testmotivatie, en dat positief en negatief affect de relaties tussen rechtvaardigheidsverwachtingen en de intenties van sollicitanten om een organisatie aan te bevelen dan wel aan te klagen, versterkten.
  Original languageDutch
  Pages (from-to)428-443
  Number of pages16
  JournalGedrag & Organisatie
  Volume27
  Issue number4
  DOIs
  Publication statusPublished - 2014

  Keywords

  • applicant justice expectations
  • war for talent
  • direct experience
  • peer-communication
  • affect

  Fingerprint

  Dive into the research topics of 'Het managen van rechtvaardigheidsverwachtingen van sollicitanten: Een middel om de 'war of talent' te winnen'. Together they form a unique fingerprint.

  Cite this