Het weblog als instrument voor reflectie op leren en handelen: Een verkennende studie binnen de eerste- en tweedegraads lerarenopleiding

Iwan Wopereis, Peter Sloep, Sybilla Poortman

  Research output: Contribution to conferencePosterAcademic

  13 Downloads (Pure)

  Abstract

  In onze ogen is het weblog een interessante digitale variant van het aloude logboek. Naast de eigenschappen van het authentieke logboek (bijvoorbeeld ‘vastleggen van ontwikkeling’), biedt het weblog ook de mogelijkheid tot interactie (i.e., (peer) feedback). We verwachten dat weblogs bijdragen aan frequenter en dieper reflecteren, vanwege een toegenomen interactie tussen studenten (i.e., peer feedback en discussie) en docenten. Bovendien verwachten we dat weblogs problemen met reflectie, zoals het uitstellen van reflectie, helpen tegen gaan. Om onze verwachtingen te toetsen hebben we studenten van eerste- en tweedegraads lerarenopleidingen gedurende 8 weken met behulp van weblogs laten reflecteren op hun handelen tijdens de stage. Hun reflecties en interactie (cf. peer feedback) zijn gedurende deze periode vastgelegd en geanalyseerd. De resultaten van deze studie maken duidelijk dat het weblog gebruikt kan worden als instrument voor het reflecteren op leren en handelen in de stage. Voor het vaststellen van een significant positief effect van het gebruik van het instrument op de reflectievaardigheid van studenten is echter verder onderzoek noodzakelijk.
  Original languageEnglish
  Publication statusPublished - Jun 2010
  Event41ste Onderwijs Research Dagen - Maastricht University, Maastricht, Netherlands
  Duration: 8 Jun 201110 Jun 2011
  Conference number: 41
  https://www.vorsite.nl/nl/content/eerdere-onderwijs-research-dagen

  Conference

  Conference41ste Onderwijs Research Dagen
  Country/TerritoryNetherlands
  CityMaastricht
  Period8/06/1110/06/11
  Internet address

  Keywords

  • weblog
  • reflectie
  • reflectie-instrument
  • exploratief onderzoek
  • lerarenopleiding
  • sociale netwerken

  Fingerprint

  Dive into the research topics of 'Het weblog als instrument voor reflectie op leren en handelen: Een verkennende studie binnen de eerste- en tweedegraads lerarenopleiding'. Together they form a unique fingerprint.

  Cite this