Instructiegedrag van wiskundedocenten

Welko Tomic

Research output: Contribution to journalArticleAcademicpeer-review

3 Downloads (Pure)

Abstract

In dit artikel beschrijven we ons onderzoek naar geselecteerde veranderbare docentgedragingen waargenomen tijdens wiskundelessen. Het onderzoek is verricht onder 50 wiskundedocenten die les gaven in tweede klassen vwo/havo en die verbonden waren aan 17 aselect getrokken scholen. Voor registratie van docentgedragingen is de methode van systematische observatie gebruikt. Uit de resultaten blijkt dat nagenoeg alle interacties plaatsvinden tijdens het frontaal lesgeven. Het initiatief tot interacties is grotendeels afkomstig van de docent die een dominerende rol speelt in de onderwijsleersituatie. De docent communiceert doorgaans met de hele groep. De meeste roostertijd wordt besteed aan presentatie en uitleg van de leerstof. Docenten stellen overwegend vragen van een lagere orde, dat zijn vragen waarbij een beroep wordt gedaan op herinnering en herkenning van informatie. Leerlingen worden in de gelegenheid gesteld de vragen te beantwoorden. Er wordt meer positieve dan negatieve feedback gegeven. Het straffen van leerlingen voor een verkeerd gegeven antwoord komt niet voor. Er komen relatief veel niet leertaakgerichte interacties voor.
Original languageDutch
Pages (from-to)251-264
JournalTijdschrift voor Onderwijsresearch
Volume17
Issue number6
Publication statusPublished - 1987

Keywords

  • veranderbaar leraarsgedrag, observatie, wiskunde, middelbare school

Cite this

Tomic, Welko. / Instructiegedrag van wiskundedocenten. In: Tijdschrift voor Onderwijsresearch. 1987 ; Vol. 17, No. 6. pp. 251-264.
@article{efd01ef35003412595e72d84a1a66afa,
title = "Instructiegedrag van wiskundedocenten",
abstract = "In dit artikel beschrijven we ons onderzoek naar geselecteerde veranderbare docentgedragingen waargenomen tijdens wiskundelessen. Het onderzoek is verricht onder 50 wiskundedocenten die les gaven in tweede klassen vwo/havo en die verbonden waren aan 17 aselect getrokken scholen. Voor registratie van docentgedragingen is de methode van systematische observatie gebruikt. Uit de resultaten blijkt dat nagenoeg alle interacties plaatsvinden tijdens het frontaal lesgeven. Het initiatief tot interacties is grotendeels afkomstig van de docent die een dominerende rol speelt in de onderwijsleersituatie. De docent communiceert doorgaans met de hele groep. De meeste roostertijd wordt besteed aan presentatie en uitleg van de leerstof. Docenten stellen overwegend vragen van een lagere orde, dat zijn vragen waarbij een beroep wordt gedaan op herinnering en herkenning van informatie. Leerlingen worden in de gelegenheid gesteld de vragen te beantwoorden. Er wordt meer positieve dan negatieve feedback gegeven. Het straffen van leerlingen voor een verkeerd gegeven antwoord komt niet voor. Er komen relatief veel niet leertaakgerichte interacties voor.",
keywords = "veranderbaar leraarsgedrag, observatie, wiskunde, middelbare school",
author = "Welko Tomic",
year = "1987",
language = "Dutch",
volume = "17",
pages = "251--264",
journal = "Tijdschrift voor Onderwijsresearch",
issn = "0166-591x",
number = "6",

}

Tomic, W 1987, 'Instructiegedrag van wiskundedocenten', Tijdschrift voor Onderwijsresearch, vol. 17, no. 6, pp. 251-264.

Instructiegedrag van wiskundedocenten. / Tomic, Welko.

In: Tijdschrift voor Onderwijsresearch, Vol. 17, No. 6, 1987, p. 251-264.

Research output: Contribution to journalArticleAcademicpeer-review

TY - JOUR

T1 - Instructiegedrag van wiskundedocenten

AU - Tomic, Welko

PY - 1987

Y1 - 1987

N2 - In dit artikel beschrijven we ons onderzoek naar geselecteerde veranderbare docentgedragingen waargenomen tijdens wiskundelessen. Het onderzoek is verricht onder 50 wiskundedocenten die les gaven in tweede klassen vwo/havo en die verbonden waren aan 17 aselect getrokken scholen. Voor registratie van docentgedragingen is de methode van systematische observatie gebruikt. Uit de resultaten blijkt dat nagenoeg alle interacties plaatsvinden tijdens het frontaal lesgeven. Het initiatief tot interacties is grotendeels afkomstig van de docent die een dominerende rol speelt in de onderwijsleersituatie. De docent communiceert doorgaans met de hele groep. De meeste roostertijd wordt besteed aan presentatie en uitleg van de leerstof. Docenten stellen overwegend vragen van een lagere orde, dat zijn vragen waarbij een beroep wordt gedaan op herinnering en herkenning van informatie. Leerlingen worden in de gelegenheid gesteld de vragen te beantwoorden. Er wordt meer positieve dan negatieve feedback gegeven. Het straffen van leerlingen voor een verkeerd gegeven antwoord komt niet voor. Er komen relatief veel niet leertaakgerichte interacties voor.

AB - In dit artikel beschrijven we ons onderzoek naar geselecteerde veranderbare docentgedragingen waargenomen tijdens wiskundelessen. Het onderzoek is verricht onder 50 wiskundedocenten die les gaven in tweede klassen vwo/havo en die verbonden waren aan 17 aselect getrokken scholen. Voor registratie van docentgedragingen is de methode van systematische observatie gebruikt. Uit de resultaten blijkt dat nagenoeg alle interacties plaatsvinden tijdens het frontaal lesgeven. Het initiatief tot interacties is grotendeels afkomstig van de docent die een dominerende rol speelt in de onderwijsleersituatie. De docent communiceert doorgaans met de hele groep. De meeste roostertijd wordt besteed aan presentatie en uitleg van de leerstof. Docenten stellen overwegend vragen van een lagere orde, dat zijn vragen waarbij een beroep wordt gedaan op herinnering en herkenning van informatie. Leerlingen worden in de gelegenheid gesteld de vragen te beantwoorden. Er wordt meer positieve dan negatieve feedback gegeven. Het straffen van leerlingen voor een verkeerd gegeven antwoord komt niet voor. Er komen relatief veel niet leertaakgerichte interacties voor.

KW - veranderbaar leraarsgedrag, observatie, wiskunde, middelbare school

M3 - Article

VL - 17

SP - 251

EP - 264

JO - Tijdschrift voor Onderwijsresearch

JF - Tijdschrift voor Onderwijsresearch

SN - 0166-591x

IS - 6

ER -