Inleiding - De Veilige Stad als collectief doel

Translated title of the contribution: Introduction - Safe cities as collective objective

Jan Willem Sap (Editor), Emile Kolthoff (Editor)

Research output: Book/ReportBook

Abstract

Elke stad heeft het moeilijk. Er zijn klachten over hufterigheid, criminaliteit, huisvesting, onwettige migratie en radicalisering. Juist omdat positie van de nationale staat wordt gerelativeerd door internationaal en Europees recht, neemt het belang van het lokale niveau toe. Zo dicht mogelijk bij de burgers, dat is het streven. Om aandacht te trekken zal een eventuele terroristische aanslag waarschijnlijk plaatsvinden in de stad. Hoe kan dat worden voorkomen? Hoe kan de stad veilig worden? Wat is effectiever, preventief of reactief optreden? Welke keuzes moeten er worden gemaakt, rekening houdend met de mensenrechten waaronder het recht op veiligheid?
Met dergelijke vragen raken we de kern van dit boek: wat moeten we verstaan onder de veilige stad? Vanuit juridische, criminologische, historische en culturele visies, geven de auteurs antwoorden op brandende vragen van vandaag. Uit het boek blijkt dat het de burgemeester is die de verantwoordelijkheid draagt en de regie moet nemen, ook als de keuzevrijheid beperkt lijkt. Nederland heeft een inspirerende traditie als het gaat om burgerschap en het bestuur van de stad. Hoewel de stadspoorten hun functie hebben verloren, wordt steeds meer mogelijk met digitale veiligheid. Ook dat is niet zonder risico’s. Hoe kunnen bestuur en burgers weer samen verantwoordelijkheid nemen voor de veilige stad?
Original languageDutch
Place of PublicationNijmegen
PublisherArs Aequi Libri
Number of pages154
ISBN (Print)9789492766687
Publication statusPublished - May 2019

Fingerprint

Huns

Cite this

@book{0b5b98c970eb444b8760aaf3f157d4af,
title = "Inleiding - De Veilige Stad als collectief doel",
abstract = "Elke stad heeft het moeilijk. Er zijn klachten over hufterigheid, criminaliteit, huisvesting, onwettige migratie en radicalisering. Juist omdat positie van de nationale staat wordt gerelativeerd door internationaal en Europees recht, neemt het belang van het lokale niveau toe. Zo dicht mogelijk bij de burgers, dat is het streven. Om aandacht te trekken zal een eventuele terroristische aanslag waarschijnlijk plaatsvinden in de stad. Hoe kan dat worden voorkomen? Hoe kan de stad veilig worden? Wat is effectiever, preventief of reactief optreden? Welke keuzes moeten er worden gemaakt, rekening houdend met de mensenrechten waaronder het recht op veiligheid? Met dergelijke vragen raken we de kern van dit boek: wat moeten we verstaan onder de veilige stad? Vanuit juridische, criminologische, historische en culturele visies, geven de auteurs antwoorden op brandende vragen van vandaag. Uit het boek blijkt dat het de burgemeester is die de verantwoordelijkheid draagt en de regie moet nemen, ook als de keuzevrijheid beperkt lijkt. Nederland heeft een inspirerende traditie als het gaat om burgerschap en het bestuur van de stad. Hoewel de stadspoorten hun functie hebben verloren, wordt steeds meer mogelijk met digitale veiligheid. Ook dat is niet zonder risico’s. Hoe kunnen bestuur en burgers weer samen verantwoordelijkheid nemen voor de veilige stad?",
editor = "Sap, {Jan Willem} and Emile Kolthoff",
year = "2019",
month = "5",
language = "Dutch",
isbn = "9789492766687",
publisher = "Ars Aequi Libri",

}

Inleiding - De Veilige Stad als collectief doel. / Sap, Jan Willem (Editor); Kolthoff, Emile (Editor).

Nijmegen : Ars Aequi Libri, 2019. 154 p.

Research output: Book/ReportBook

TY - BOOK

T1 - Inleiding - De Veilige Stad als collectief doel

A2 - Sap, Jan Willem

A2 - Kolthoff, Emile

PY - 2019/5

Y1 - 2019/5

N2 - Elke stad heeft het moeilijk. Er zijn klachten over hufterigheid, criminaliteit, huisvesting, onwettige migratie en radicalisering. Juist omdat positie van de nationale staat wordt gerelativeerd door internationaal en Europees recht, neemt het belang van het lokale niveau toe. Zo dicht mogelijk bij de burgers, dat is het streven. Om aandacht te trekken zal een eventuele terroristische aanslag waarschijnlijk plaatsvinden in de stad. Hoe kan dat worden voorkomen? Hoe kan de stad veilig worden? Wat is effectiever, preventief of reactief optreden? Welke keuzes moeten er worden gemaakt, rekening houdend met de mensenrechten waaronder het recht op veiligheid? Met dergelijke vragen raken we de kern van dit boek: wat moeten we verstaan onder de veilige stad? Vanuit juridische, criminologische, historische en culturele visies, geven de auteurs antwoorden op brandende vragen van vandaag. Uit het boek blijkt dat het de burgemeester is die de verantwoordelijkheid draagt en de regie moet nemen, ook als de keuzevrijheid beperkt lijkt. Nederland heeft een inspirerende traditie als het gaat om burgerschap en het bestuur van de stad. Hoewel de stadspoorten hun functie hebben verloren, wordt steeds meer mogelijk met digitale veiligheid. Ook dat is niet zonder risico’s. Hoe kunnen bestuur en burgers weer samen verantwoordelijkheid nemen voor de veilige stad?

AB - Elke stad heeft het moeilijk. Er zijn klachten over hufterigheid, criminaliteit, huisvesting, onwettige migratie en radicalisering. Juist omdat positie van de nationale staat wordt gerelativeerd door internationaal en Europees recht, neemt het belang van het lokale niveau toe. Zo dicht mogelijk bij de burgers, dat is het streven. Om aandacht te trekken zal een eventuele terroristische aanslag waarschijnlijk plaatsvinden in de stad. Hoe kan dat worden voorkomen? Hoe kan de stad veilig worden? Wat is effectiever, preventief of reactief optreden? Welke keuzes moeten er worden gemaakt, rekening houdend met de mensenrechten waaronder het recht op veiligheid? Met dergelijke vragen raken we de kern van dit boek: wat moeten we verstaan onder de veilige stad? Vanuit juridische, criminologische, historische en culturele visies, geven de auteurs antwoorden op brandende vragen van vandaag. Uit het boek blijkt dat het de burgemeester is die de verantwoordelijkheid draagt en de regie moet nemen, ook als de keuzevrijheid beperkt lijkt. Nederland heeft een inspirerende traditie als het gaat om burgerschap en het bestuur van de stad. Hoewel de stadspoorten hun functie hebben verloren, wordt steeds meer mogelijk met digitale veiligheid. Ook dat is niet zonder risico’s. Hoe kunnen bestuur en burgers weer samen verantwoordelijkheid nemen voor de veilige stad?

UR - https://arsaequi.nl/product/de-veilige-stad-als-collectief-doel/

M3 - Book

SN - 9789492766687

BT - Inleiding - De Veilige Stad als collectief doel

PB - Ars Aequi Libri

CY - Nijmegen

ER -