Functieanalyse

Translated title of the contribution: Job analysis

  Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterAcademicpeer-review

  3 Downloads (Pure)

  Abstract

  Het goed uitvoeren van een functieanalyse vergt heel wat middelen, zoals de inzet van experts, de training van niet-experts (ervaringsdeskundigen) en de tijd benodigd voor het verzamelen, analyseren, evalueren en beoordelen van de gegevens. Van de organisatie wordt een relatief grote investering verwacht. In welke mate is een dergelijke inspanning te verantwoorden op grond van het te verwachten nut. Die vraag is niet te beantwoorden zonder rekening te houden met de strategische koers van de organisatie. Indien de organisatiestrategie er sterk op gericht is het functiegerelateerde presteren van taakuitvoerders te optimaliseren, dan vormt functieanalyse een van de belangrijkste ankerpunten in het selectieproces en zijn investeringen daarin nuttig en noodzakelijk. In dat geval speelt functieanalyse een vooraanstaande rol in het bepalen van de predictoren waarop de kandidaten beoordeeld worden. En de toepassing van selectiemethoden zoals interview en tests leidt slechts tot een bevredigend resultaat in de mate dat de functieanalyse goed is uitgevoerd.
  Original languageDutch
  Title of host publicationStrategisch selecteren
  EditorsM. van Dijke , J. Syroit , J. Van Ruysseveldt
  Place of PublicationGroningen/Houten
  PublisherNoordhoff Uitgevers
  Chapter6
  Number of pages18
  Edition1
  ISBN (Print)9789001763718
  Publication statusPublished - 2009

  Fingerprint

  Mate

  Keywords

  • job analysis
  • critical incidents
  • reliability
  • strategy
  • work profiling
  • selection

  Cite this

  Van Ruysseveldt, J. (2009). Functieanalyse. In M. V. D., J. S., & J. V. R. (Eds.), Strategisch selecteren (1 ed.). Groningen/Houten: Noordhoff Uitgevers.
  Van Ruysseveldt, Joris. / Functieanalyse. Strategisch selecteren. editor / M. van Dijke ; J. Syroit ; J. Van Ruysseveldt. 1. ed. Groningen/Houten : Noordhoff Uitgevers, 2009.
  @inbook{e65727edaa754c7891b6f9224fbb9c19,
  title = "Functieanalyse",
  abstract = "Het goed uitvoeren van een functieanalyse vergt heel wat middelen, zoals de inzet van experts, de training van niet-experts (ervaringsdeskundigen) en de tijd benodigd voor het verzamelen, analyseren, evalueren en beoordelen van de gegevens. Van de organisatie wordt een relatief grote investering verwacht. In welke mate is een dergelijke inspanning te verantwoorden op grond van het te verwachten nut. Die vraag is niet te beantwoorden zonder rekening te houden met de strategische koers van de organisatie. Indien de organisatiestrategie er sterk op gericht is het functiegerelateerde presteren van taakuitvoerders te optimaliseren, dan vormt functieanalyse een van de belangrijkste ankerpunten in het selectieproces en zijn investeringen daarin nuttig en noodzakelijk. In dat geval speelt functieanalyse een vooraanstaande rol in het bepalen van de predictoren waarop de kandidaten beoordeeld worden. En de toepassing van selectiemethoden zoals interview en tests leidt slechts tot een bevredigend resultaat in de mate dat de functieanalyse goed is uitgevoerd.",
  keywords = "job analysis, critical incidents, reliability, strategy, work profiling, selection",
  author = "{Van Ruysseveldt}, Joris",
  note = "DS_Citation:Van Dijke, M., Syroit, J. & Van Ruysseveldt, J. (Eds.) (2009). Strategisch selecteren. Noordhoff Uitgevers: Groningen/Houten",
  year = "2009",
  language = "Dutch",
  isbn = "9789001763718",
  editor = "{M. van Dijke} and {J. Syroit} and {J. Van Ruysseveldt}",
  booktitle = "Strategisch selecteren",
  publisher = "Noordhoff Uitgevers",
  address = "Netherlands",
  edition = "1",

  }

  Van Ruysseveldt, J 2009, Functieanalyse. in MVD, JS & JVR (eds), Strategisch selecteren. 1 edn, Noordhoff Uitgevers, Groningen/Houten.

  Functieanalyse. / Van Ruysseveldt, Joris.

  Strategisch selecteren. ed. / M. van Dijke; J. Syroit; J. Van Ruysseveldt. 1. ed. Groningen/Houten : Noordhoff Uitgevers, 2009.

  Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterAcademicpeer-review

  TY - CHAP

  T1 - Functieanalyse

  AU - Van Ruysseveldt, Joris

  N1 - DS_Citation:Van Dijke, M., Syroit, J. & Van Ruysseveldt, J. (Eds.) (2009). Strategisch selecteren. Noordhoff Uitgevers: Groningen/Houten

  PY - 2009

  Y1 - 2009

  N2 - Het goed uitvoeren van een functieanalyse vergt heel wat middelen, zoals de inzet van experts, de training van niet-experts (ervaringsdeskundigen) en de tijd benodigd voor het verzamelen, analyseren, evalueren en beoordelen van de gegevens. Van de organisatie wordt een relatief grote investering verwacht. In welke mate is een dergelijke inspanning te verantwoorden op grond van het te verwachten nut. Die vraag is niet te beantwoorden zonder rekening te houden met de strategische koers van de organisatie. Indien de organisatiestrategie er sterk op gericht is het functiegerelateerde presteren van taakuitvoerders te optimaliseren, dan vormt functieanalyse een van de belangrijkste ankerpunten in het selectieproces en zijn investeringen daarin nuttig en noodzakelijk. In dat geval speelt functieanalyse een vooraanstaande rol in het bepalen van de predictoren waarop de kandidaten beoordeeld worden. En de toepassing van selectiemethoden zoals interview en tests leidt slechts tot een bevredigend resultaat in de mate dat de functieanalyse goed is uitgevoerd.

  AB - Het goed uitvoeren van een functieanalyse vergt heel wat middelen, zoals de inzet van experts, de training van niet-experts (ervaringsdeskundigen) en de tijd benodigd voor het verzamelen, analyseren, evalueren en beoordelen van de gegevens. Van de organisatie wordt een relatief grote investering verwacht. In welke mate is een dergelijke inspanning te verantwoorden op grond van het te verwachten nut. Die vraag is niet te beantwoorden zonder rekening te houden met de strategische koers van de organisatie. Indien de organisatiestrategie er sterk op gericht is het functiegerelateerde presteren van taakuitvoerders te optimaliseren, dan vormt functieanalyse een van de belangrijkste ankerpunten in het selectieproces en zijn investeringen daarin nuttig en noodzakelijk. In dat geval speelt functieanalyse een vooraanstaande rol in het bepalen van de predictoren waarop de kandidaten beoordeeld worden. En de toepassing van selectiemethoden zoals interview en tests leidt slechts tot een bevredigend resultaat in de mate dat de functieanalyse goed is uitgevoerd.

  KW - job analysis

  KW - critical incidents

  KW - reliability

  KW - strategy

  KW - work profiling

  KW - selection

  UR - https://www.managementboek.nl/boek/9789001763718/strategisch-selecteren-marius-van-dijke

  M3 - Chapter

  SN - 9789001763718

  BT - Strategisch selecteren

  A2 - , M. van Dijke

  A2 - , J. Syroit

  A2 - , J. Van Ruysseveldt

  PB - Noordhoff Uitgevers

  CY - Groningen/Houten

  ER -

  Van Ruysseveldt J. Functieanalyse. In MVD, JS, JVR, editors, Strategisch selecteren. 1 ed. Groningen/Houten: Noordhoff Uitgevers. 2009