Kritische vragen ter bevordering van de reflectiekwaliteit van pabostudenten

  Research output: Contribution to conferencePaperAcademic

  9 Downloads (Pure)

  Abstract

  Er komt steeds meer aandacht voor zelfgestuurd leren (ZGL) als manier om studenten actiever en bewuster te laten leren. Vanuit het beleidskader Opleiden in School zijn in het studiejaar 2013-2014 intervisiemomenten voor pabostudenten op de werkplek georganiseerd met de intentie de mogelijkheden tot ZGL van de studenten geleidelijk te implementeren op de werkplek. Om hierbij een verdieping in reflectiekwaliteit van pabostudenten (n=28) te bewerkstelligen, hebben twee pabodocenten, vier leerkrachten basisonderwijs en drie onderzoekers samengewerkt aan een instrument met stimulerende vragen, gericht op toenemende verdieping in reflectieniveaus. Een belangrijk principe is er dat er een geleidelijke ontwikkeling plaatsvindt van docentsturing naar studentsturing. De eerste bevindingen laten zien dat het instrument (aanstaande) leraren ondersteunt bij het stellen van betekenisgerichte vragen ter bevordering van het reflectieniveau. Tevens stijgt het percentage betekenisgerichte reflectie.
  Original languageDutch
  Publication statusPublished - 22 Dec 2014
  EventOnderwijs Research Dagen - Universiteit Groningen, Groningen, Netherlands
  Duration: 11 Jun 201413 Jun 2014

  Conference

  ConferenceOnderwijs Research Dagen
  Abbreviated titleORD 2014
  CountryNetherlands
  CityGroningen
  Period11/06/1413/06/14

  Keywords

  • zelfgestuurd leren
  • scaffolding
  • reflectie

  Cite this

  Vrieling, E., Stijnen, S., & Bastiaens, T. (2014). Kritische vragen ter bevordering van de reflectiekwaliteit van pabostudenten. Paper presented at Onderwijs Research Dagen, Groningen, Netherlands.
  @conference{34327dfd072e48dd969b72d7a827a03e,
  title = "Kritische vragen ter bevordering van de reflectiekwaliteit van pabostudenten",
  abstract = "Er komt steeds meer aandacht voor zelfgestuurd leren (ZGL) als manier om studenten actiever en bewuster te laten leren. Vanuit het beleidskader Opleiden in School zijn in het studiejaar 2013-2014 intervisiemomenten voor pabostudenten op de werkplek georganiseerd met de intentie de mogelijkheden tot ZGL van de studenten geleidelijk te implementeren op de werkplek. Om hierbij een verdieping in reflectiekwaliteit van pabostudenten (n=28) te bewerkstelligen, hebben twee pabodocenten, vier leerkrachten basisonderwijs en drie onderzoekers samengewerkt aan een instrument met stimulerende vragen, gericht op toenemende verdieping in reflectieniveaus. Een belangrijk principe is er dat er een geleidelijke ontwikkeling plaatsvindt van docentsturing naar studentsturing. De eerste bevindingen laten zien dat het instrument (aanstaande) leraren ondersteunt bij het stellen van betekenisgerichte vragen ter bevordering van het reflectieniveau. Tevens stijgt het percentage betekenisgerichte reflectie.",
  keywords = "zelfgestuurd leren, scaffolding, reflectie",
  author = "Emmy Vrieling and Sjef Stijnen and Theo Bastiaens",
  year = "2014",
  month = "12",
  day = "22",
  language = "Dutch",
  note = "null ; Conference date: 11-06-2014 Through 13-06-2014",

  }

  Vrieling, E, Stijnen, S & Bastiaens, T 2014, 'Kritische vragen ter bevordering van de reflectiekwaliteit van pabostudenten', Paper presented at Onderwijs Research Dagen, Groningen, Netherlands, 11/06/14 - 13/06/14.

  Kritische vragen ter bevordering van de reflectiekwaliteit van pabostudenten. / Vrieling, Emmy; Stijnen, Sjef; Bastiaens, Theo.

  2014. Paper presented at Onderwijs Research Dagen, Groningen, Netherlands.

  Research output: Contribution to conferencePaperAcademic

  TY - CONF

  T1 - Kritische vragen ter bevordering van de reflectiekwaliteit van pabostudenten

  AU - Vrieling, Emmy

  AU - Stijnen, Sjef

  AU - Bastiaens, Theo

  PY - 2014/12/22

  Y1 - 2014/12/22

  N2 - Er komt steeds meer aandacht voor zelfgestuurd leren (ZGL) als manier om studenten actiever en bewuster te laten leren. Vanuit het beleidskader Opleiden in School zijn in het studiejaar 2013-2014 intervisiemomenten voor pabostudenten op de werkplek georganiseerd met de intentie de mogelijkheden tot ZGL van de studenten geleidelijk te implementeren op de werkplek. Om hierbij een verdieping in reflectiekwaliteit van pabostudenten (n=28) te bewerkstelligen, hebben twee pabodocenten, vier leerkrachten basisonderwijs en drie onderzoekers samengewerkt aan een instrument met stimulerende vragen, gericht op toenemende verdieping in reflectieniveaus. Een belangrijk principe is er dat er een geleidelijke ontwikkeling plaatsvindt van docentsturing naar studentsturing. De eerste bevindingen laten zien dat het instrument (aanstaande) leraren ondersteunt bij het stellen van betekenisgerichte vragen ter bevordering van het reflectieniveau. Tevens stijgt het percentage betekenisgerichte reflectie.

  AB - Er komt steeds meer aandacht voor zelfgestuurd leren (ZGL) als manier om studenten actiever en bewuster te laten leren. Vanuit het beleidskader Opleiden in School zijn in het studiejaar 2013-2014 intervisiemomenten voor pabostudenten op de werkplek georganiseerd met de intentie de mogelijkheden tot ZGL van de studenten geleidelijk te implementeren op de werkplek. Om hierbij een verdieping in reflectiekwaliteit van pabostudenten (n=28) te bewerkstelligen, hebben twee pabodocenten, vier leerkrachten basisonderwijs en drie onderzoekers samengewerkt aan een instrument met stimulerende vragen, gericht op toenemende verdieping in reflectieniveaus. Een belangrijk principe is er dat er een geleidelijke ontwikkeling plaatsvindt van docentsturing naar studentsturing. De eerste bevindingen laten zien dat het instrument (aanstaande) leraren ondersteunt bij het stellen van betekenisgerichte vragen ter bevordering van het reflectieniveau. Tevens stijgt het percentage betekenisgerichte reflectie.

  KW - zelfgestuurd leren

  KW - scaffolding

  KW - reflectie

  M3 - Paper

  ER -

  Vrieling E, Stijnen S, Bastiaens T. Kritische vragen ter bevordering van de reflectiekwaliteit van pabostudenten. 2014. Paper presented at Onderwijs Research Dagen, Groningen, Netherlands.