Netwerkleren: de relatie tussen sociale configuratie en onderzoekende houding

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

79 Downloads (Pure)

Abstract

Hoewel een optimale sociale configuratie van netwerken en het tonen van een onderzoekende houding belangrijke voorwaarden zijn voor de professionele ontwikkeling van leraren is in de literatuur maar weinig bekend over de samenhang tussen deze aspecten. Binnen de Academische Werkplaats Beroepsgericht onderzoek en onderwijsinnovatie van Iselinge Hogeschool is daarom in het collegejaar 2016/2017 onderzoek gedaan onder pabostudenten, basisschoolleraren en hun opleiders naar de samenhang tussen de sociale configuratie van netwerken en de onderzoekende houding van netwerkleden. Op basis van de onderzoeksresultaten wordt duidelijk dat er tussen de sociale configuratie van de netwerken en de onderzoekende houding van de deelnemers een positieve relatie bestaat. Daarnaast zien we dat er twee belangrijke voorwaarden zijn voor de ontwikkeling van de onderzoekende houding in relatie tot de sociale configuratie van de netwerken: 1) betekenisgerichte, systematische feedback is van belang voor de ontwikkeling van bruikbare, op theorie gefundeerde praktijkmaterialen, en 2) communicatie over theoretische kennis (op basis van bestudeerde literatuur en gesprekken met (praktijk)experts) draagt bij aan het behalen van de doelen van het netwerk.
Original languageDutch
Number of pages8
JournalOnderwijsInnovatie
Volume21
Issue number1
Publication statusPublished - 2019

Keywords

  • netwerkleren
  • sociaal leren
  • onderzoekende houding

Cite this

@article{dd7ab251f6d646ec968defcec72793e4,
title = "Netwerkleren: de relatie tussen sociale configuratie en onderzoekende houding",
abstract = "Hoewel een optimale sociale configuratie van netwerken en het tonen van een onderzoekende houding belangrijke voorwaarden zijn voor de professionele ontwikkeling van leraren is in de literatuur maar weinig bekend over de samenhang tussen deze aspecten. Binnen de Academische Werkplaats Beroepsgericht onderzoek en onderwijsinnovatie van Iselinge Hogeschool is daarom in het collegejaar 2016/2017 onderzoek gedaan onder pabostudenten, basisschoolleraren en hun opleiders naar de samenhang tussen de sociale configuratie van netwerken en de onderzoekende houding van netwerkleden. Op basis van de onderzoeksresultaten wordt duidelijk dat er tussen de sociale configuratie van de netwerken en de onderzoekende houding van de deelnemers een positieve relatie bestaat. Daarnaast zien we dat er twee belangrijke voorwaarden zijn voor de ontwikkeling van de onderzoekende houding in relatie tot de sociale configuratie van de netwerken: 1) betekenisgerichte, systematische feedback is van belang voor de ontwikkeling van bruikbare, op theorie gefundeerde praktijkmaterialen, en 2) communicatie over theoretische kennis (op basis van bestudeerde literatuur en gesprekken met (praktijk)experts) draagt bij aan het behalen van de doelen van het netwerk.",
keywords = "netwerkleren, sociaal leren, onderzoekende houding",
author = "Joke Loeve and Emmy Vrieling and Iwan Wopereis",
year = "2019",
language = "Dutch",
volume = "21",
journal = "OnderwijsInnovatie",
issn = "1389-4595",
publisher = "Open Universiteit Nederland",
number = "1",

}

Netwerkleren : de relatie tussen sociale configuratie en onderzoekende houding. / Loeve, Joke; Vrieling, Emmy; Wopereis, Iwan.

In: OnderwijsInnovatie, Vol. 21, No. 1, 2019.

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

TY - JOUR

T1 - Netwerkleren

T2 - de relatie tussen sociale configuratie en onderzoekende houding

AU - Loeve, Joke

AU - Vrieling, Emmy

AU - Wopereis, Iwan

PY - 2019

Y1 - 2019

N2 - Hoewel een optimale sociale configuratie van netwerken en het tonen van een onderzoekende houding belangrijke voorwaarden zijn voor de professionele ontwikkeling van leraren is in de literatuur maar weinig bekend over de samenhang tussen deze aspecten. Binnen de Academische Werkplaats Beroepsgericht onderzoek en onderwijsinnovatie van Iselinge Hogeschool is daarom in het collegejaar 2016/2017 onderzoek gedaan onder pabostudenten, basisschoolleraren en hun opleiders naar de samenhang tussen de sociale configuratie van netwerken en de onderzoekende houding van netwerkleden. Op basis van de onderzoeksresultaten wordt duidelijk dat er tussen de sociale configuratie van de netwerken en de onderzoekende houding van de deelnemers een positieve relatie bestaat. Daarnaast zien we dat er twee belangrijke voorwaarden zijn voor de ontwikkeling van de onderzoekende houding in relatie tot de sociale configuratie van de netwerken: 1) betekenisgerichte, systematische feedback is van belang voor de ontwikkeling van bruikbare, op theorie gefundeerde praktijkmaterialen, en 2) communicatie over theoretische kennis (op basis van bestudeerde literatuur en gesprekken met (praktijk)experts) draagt bij aan het behalen van de doelen van het netwerk.

AB - Hoewel een optimale sociale configuratie van netwerken en het tonen van een onderzoekende houding belangrijke voorwaarden zijn voor de professionele ontwikkeling van leraren is in de literatuur maar weinig bekend over de samenhang tussen deze aspecten. Binnen de Academische Werkplaats Beroepsgericht onderzoek en onderwijsinnovatie van Iselinge Hogeschool is daarom in het collegejaar 2016/2017 onderzoek gedaan onder pabostudenten, basisschoolleraren en hun opleiders naar de samenhang tussen de sociale configuratie van netwerken en de onderzoekende houding van netwerkleden. Op basis van de onderzoeksresultaten wordt duidelijk dat er tussen de sociale configuratie van de netwerken en de onderzoekende houding van de deelnemers een positieve relatie bestaat. Daarnaast zien we dat er twee belangrijke voorwaarden zijn voor de ontwikkeling van de onderzoekende houding in relatie tot de sociale configuratie van de netwerken: 1) betekenisgerichte, systematische feedback is van belang voor de ontwikkeling van bruikbare, op theorie gefundeerde praktijkmaterialen, en 2) communicatie over theoretische kennis (op basis van bestudeerde literatuur en gesprekken met (praktijk)experts) draagt bij aan het behalen van de doelen van het netwerk.

KW - netwerkleren

KW - sociaal leren

KW - onderzoekende houding

M3 - Article

VL - 21

JO - OnderwijsInnovatie

JF - OnderwijsInnovatie

SN - 1389-4595

IS - 1

ER -