“Stikstof” als symbool voor een falende overheid

Translated title of the contribution: "Nitrogen" as a symbol for a failing government

R. Beunen, Esther Turnhout

Research output: Non-textual formWeb publication/siteProfessional

Abstract

Sinds de uitspraak van de Raad van State eind mei is het begrip stikstof niet meer weg te denken uit het nieuws. Het begon met de uitspraak van de Raad van State die een streep zette door het Programma Aanpak Stikstof (PAS). Daarna volgende al snel het nieuws over de vele projecten waarvan de vergunning in een reeks van opvolgende uitspraken werd vernietigd. Dat ging langzaam over in de onduidelijkheid over de vergunningverlening voor projecten die leiden tot een hogere stikstofdepositie en verbazing over hoe het toch zo ver had kunnen komen. In dit essay gebruiken we de stikstofcasus als illustratie van het falen van de overheid, haar onvermogen om keuzes te maken, een langetermijnvisie te ontwikkelen en uit te voeren, en daarmee problemen op een robuuste en toekomstbestendige manier op te pakken.
Original languageDutch
Place of PublicationDen Haag
PublisherStichting Montesquieu
Media of outputOnline
Publication statusPublished - 9 Dec 2019

Fingerprint

Leiden
Government
Meryl Streep
Symbol
Nitrogen

Keywords

  • Stikstof
  • natuurbescherming
  • natuurbeleid
  • governance
  • landbouw

Cite this

Beunen, R. (Author) ; Turnhout, Esther (Author). / “Stikstof” als symbool voor een falende overheid. [Web publication/site].
@misc{deefad64bc1240a8adcb50de83a22412,
title = "“Stikstof” als symbool voor een falende overheid",
abstract = "Sinds de uitspraak van de Raad van State eind mei is het begrip stikstof niet meer weg te denken uit het nieuws. Het begon met de uitspraak van de Raad van State die een streep zette door het Programma Aanpak Stikstof (PAS). Daarna volgende al snel het nieuws over de vele projecten waarvan de vergunning in een reeks van opvolgende uitspraken werd vernietigd. Dat ging langzaam over in de onduidelijkheid over de vergunningverlening voor projecten die leiden tot een hogere stikstofdepositie en verbazing over hoe het toch zo ver had kunnen komen. In dit essay gebruiken we de stikstofcasus als illustratie van het falen van de overheid, haar onvermogen om keuzes te maken, een langetermijnvisie te ontwikkelen en uit te voeren, en daarmee problemen op een robuuste en toekomstbestendige manier op te pakken.",
keywords = "Stikstof, natuurbescherming, natuurbeleid, governance, landbouw",
author = "R. Beunen and Esther Turnhout",
year = "2019",
month = "12",
day = "9",
language = "Dutch",
publisher = "Stichting Montesquieu",
address = "Netherlands",

}

Beunen, R & Turnhout, E, “Stikstof” als symbool voor een falende overheid, 2019, Web publication/site, Stichting Montesquieu, Den Haag.
“Stikstof” als symbool voor een falende overheid. Beunen, R. (Author); Turnhout, Esther (Author). 2019. Den Haag : Stichting Montesquieu.

Research output: Non-textual formWeb publication/siteProfessional

TY - ADVS

T1 - “Stikstof” als symbool voor een falende overheid

AU - Beunen, R.

AU - Turnhout, Esther

PY - 2019/12/9

Y1 - 2019/12/9

N2 - Sinds de uitspraak van de Raad van State eind mei is het begrip stikstof niet meer weg te denken uit het nieuws. Het begon met de uitspraak van de Raad van State die een streep zette door het Programma Aanpak Stikstof (PAS). Daarna volgende al snel het nieuws over de vele projecten waarvan de vergunning in een reeks van opvolgende uitspraken werd vernietigd. Dat ging langzaam over in de onduidelijkheid over de vergunningverlening voor projecten die leiden tot een hogere stikstofdepositie en verbazing over hoe het toch zo ver had kunnen komen. In dit essay gebruiken we de stikstofcasus als illustratie van het falen van de overheid, haar onvermogen om keuzes te maken, een langetermijnvisie te ontwikkelen en uit te voeren, en daarmee problemen op een robuuste en toekomstbestendige manier op te pakken.

AB - Sinds de uitspraak van de Raad van State eind mei is het begrip stikstof niet meer weg te denken uit het nieuws. Het begon met de uitspraak van de Raad van State die een streep zette door het Programma Aanpak Stikstof (PAS). Daarna volgende al snel het nieuws over de vele projecten waarvan de vergunning in een reeks van opvolgende uitspraken werd vernietigd. Dat ging langzaam over in de onduidelijkheid over de vergunningverlening voor projecten die leiden tot een hogere stikstofdepositie en verbazing over hoe het toch zo ver had kunnen komen. In dit essay gebruiken we de stikstofcasus als illustratie van het falen van de overheid, haar onvermogen om keuzes te maken, een langetermijnvisie te ontwikkelen en uit te voeren, en daarmee problemen op een robuuste en toekomstbestendige manier op te pakken.

KW - Stikstof

KW - natuurbescherming

KW - natuurbeleid

KW - governance

KW - landbouw

M3 - Web publication/site

PB - Stichting Montesquieu

CY - Den Haag

ER -

Beunen R (Author), Turnhout E (Author). “Stikstof” als symbool voor een falende overheid Den Haag: Stichting Montesquieu. 2019.