Verbonden overeenkomsten in het handelsrecht

Translated title of the contribution: Privity in combined commercial contract

Research output: Book/ReportBook

Abstract

Het leerstuk van de samenhangende rechtsverhoudingen in het overeenkomstenrecht is wellicht het beste voorbeeld van de omstandigheid dat de grenzen van het civil law contractenrecht onder druk staan. De verbonden overeenkomsten zijn overeenkomsten die een zodanige invloed op elkaar uitoefenen dat een wijziging binnen de ene overeenkomst niet zonder gevolgen kan blijven voor een ‘verbonden’ andere overeenkomst. Deze osmotische werking tussen twee of meerdere overeenkomsten verhoudt zich slecht met de heersende doctrine waarin de beslotenheid van de overeenkomst vooropstaat. Dat wil zeggen dat alleen partijen bij een overeenkomst directe invloed kunnen uitoefenen op de rechtssfeer van die overeenkomst en dat derden die niet direct als partij betrokken zijn bij die overeenkomst, geen invloed kunnen uitoefenen op de rechtsgevolgen van die overeenkomst.
In dit boek wordt de ontwikkeling van het leerstuk verbonden overeenkomsten in de rechtspraak geschetst. Daarbij worden enerzijds kritische noten geplaatst en anderzijds openingen onderzocht die wellicht als handvat kunnen dienen in een toekomstig codificatieproces.
Original languageDutch
Place of PublicationZutphen The Neterlands
PublisherUitgeverij Paris B.V.
Number of pages62
VolumeNTHR-reeks
Edition24
ISBN (Print)978-94-6251-174-3
Publication statusPublished - 17 Apr 2018

Fingerprint

Civil Law
Doctrine

Keywords

  • Contrractenrecht

Cite this

Lamers, A. H. (2018). Verbonden overeenkomsten in het handelsrecht. (24 ed.) Zutphen The Neterlands: Uitgeverij Paris B.V.
Lamers, A.H. / Verbonden overeenkomsten in het handelsrecht. 24 ed. Zutphen The Neterlands : Uitgeverij Paris B.V., 2018. 62 p.
@book{d4a8ce35f0d84bf59838283d93c54d86,
title = "Verbonden overeenkomsten in het handelsrecht",
abstract = "Het leerstuk van de samenhangende rechtsverhoudingen in het overeenkomstenrecht is wellicht het beste voorbeeld van de omstandigheid dat de grenzen van het civil law contractenrecht onder druk staan. De verbonden overeenkomsten zijn overeenkomsten die een zodanige invloed op elkaar uitoefenen dat een wijziging binnen de ene overeenkomst niet zonder gevolgen kan blijven voor een ‘verbonden’ andere overeenkomst. Deze osmotische werking tussen twee of meerdere overeenkomsten verhoudt zich slecht met de heersende doctrine waarin de beslotenheid van de overeenkomst vooropstaat. Dat wil zeggen dat alleen partijen bij een overeenkomst directe invloed kunnen uitoefenen op de rechtssfeer van die overeenkomst en dat derden die niet direct als partij betrokken zijn bij die overeenkomst, geen invloed kunnen uitoefenen op de rechtsgevolgen van die overeenkomst.In dit boek wordt de ontwikkeling van het leerstuk verbonden overeenkomsten in de rechtspraak geschetst. Daarbij worden enerzijds kritische noten geplaatst en anderzijds openingen onderzocht die wellicht als handvat kunnen dienen in een toekomstig codificatieproces.",
keywords = "Contrractenrecht",
author = "A.H. Lamers",
year = "2018",
month = "4",
day = "17",
language = "Dutch",
isbn = "978-94-6251-174-3",
volume = "NTHR-reeks",
publisher = "Uitgeverij Paris B.V.",
address = "Netherlands",
edition = "24",

}

Lamers, AH 2018, Verbonden overeenkomsten in het handelsrecht. vol. NTHR-reeks, 24 edn, Uitgeverij Paris B.V., Zutphen The Neterlands.

Verbonden overeenkomsten in het handelsrecht. / Lamers, A.H.

24 ed. Zutphen The Neterlands : Uitgeverij Paris B.V., 2018. 62 p.

Research output: Book/ReportBook

TY - BOOK

T1 - Verbonden overeenkomsten in het handelsrecht

AU - Lamers, A.H.

PY - 2018/4/17

Y1 - 2018/4/17

N2 - Het leerstuk van de samenhangende rechtsverhoudingen in het overeenkomstenrecht is wellicht het beste voorbeeld van de omstandigheid dat de grenzen van het civil law contractenrecht onder druk staan. De verbonden overeenkomsten zijn overeenkomsten die een zodanige invloed op elkaar uitoefenen dat een wijziging binnen de ene overeenkomst niet zonder gevolgen kan blijven voor een ‘verbonden’ andere overeenkomst. Deze osmotische werking tussen twee of meerdere overeenkomsten verhoudt zich slecht met de heersende doctrine waarin de beslotenheid van de overeenkomst vooropstaat. Dat wil zeggen dat alleen partijen bij een overeenkomst directe invloed kunnen uitoefenen op de rechtssfeer van die overeenkomst en dat derden die niet direct als partij betrokken zijn bij die overeenkomst, geen invloed kunnen uitoefenen op de rechtsgevolgen van die overeenkomst.In dit boek wordt de ontwikkeling van het leerstuk verbonden overeenkomsten in de rechtspraak geschetst. Daarbij worden enerzijds kritische noten geplaatst en anderzijds openingen onderzocht die wellicht als handvat kunnen dienen in een toekomstig codificatieproces.

AB - Het leerstuk van de samenhangende rechtsverhoudingen in het overeenkomstenrecht is wellicht het beste voorbeeld van de omstandigheid dat de grenzen van het civil law contractenrecht onder druk staan. De verbonden overeenkomsten zijn overeenkomsten die een zodanige invloed op elkaar uitoefenen dat een wijziging binnen de ene overeenkomst niet zonder gevolgen kan blijven voor een ‘verbonden’ andere overeenkomst. Deze osmotische werking tussen twee of meerdere overeenkomsten verhoudt zich slecht met de heersende doctrine waarin de beslotenheid van de overeenkomst vooropstaat. Dat wil zeggen dat alleen partijen bij een overeenkomst directe invloed kunnen uitoefenen op de rechtssfeer van die overeenkomst en dat derden die niet direct als partij betrokken zijn bij die overeenkomst, geen invloed kunnen uitoefenen op de rechtsgevolgen van die overeenkomst.In dit boek wordt de ontwikkeling van het leerstuk verbonden overeenkomsten in de rechtspraak geschetst. Daarbij worden enerzijds kritische noten geplaatst en anderzijds openingen onderzocht die wellicht als handvat kunnen dienen in een toekomstig codificatieproces.

KW - Contrractenrecht

UR - https://www.uitgeverijparis.nl/nl/product/338/Verbonden-overeenkomsten-in-het-handelsrecht

M3 - Book

SN - 978-94-6251-174-3

VL - NTHR-reeks

BT - Verbonden overeenkomsten in het handelsrecht

PB - Uitgeverij Paris B.V.

CY - Zutphen The Neterlands

ER -

Lamers AH. Verbonden overeenkomsten in het handelsrecht. 24 ed. Zutphen The Neterlands: Uitgeverij Paris B.V., 2018. 62 p.