Professionals de ruimte geven? Richt ruimtes in! Bestuurders en managers dragen bij aan beter professioneel werk in ziekenhuizen en zorgorganisaties

Translated title of the contribution: Create Spaces for professionals

G. A. C. Smid*

*Corresponding author for this work

Research output: Contribution to journalArticleAcademicpeer-review

Abstract

Dit artikel grijpt terug op een themanummer over professionalisering van M&O in 2011. Velen rich!en zich toen tegen bemoeienis van managers met professionals, en M&O ging daar tegenin vanuit het idee dat managers en bestuurders beslist kunnen bijdragen aan verbetering van werkprocessen van professionals in de ‘frontlijn’, opdat ook cliënten daar beter van worden. Dit artikel gaat over die bijdrage van managers en bestuurders. Daar is de afgelopen jaren gericht onderzoek naar gedaan. Maar het thema speelt ook in ander onderzoek naar onderwijs, zorg en ziekenhuizen. Deze bijdrage biedt een reflectie op dat andere onderzoek. Wat kunnen we nog meer te weten komen over werkwijzen van managers en bestuurders in organisaties die wat anders doen dan ‘ruimte geven’? Het artikel bespreekt vier cases waarin bestuurders en managers samen met mensen uit de frontlijn aan de slag gaan. De inzet is steeds: zowel het verbeteren van cliëntwaarde, de medewerkerswaarde als de organisatiewaarde. Reflectie op de cases legt leerpunten bloot. Die kunnen van betekenis zijn bij het ontwikkelen van werkwijzen in professionele organisaties in het huidige tijdsgewricht.
Translated title of the contributionCreate Spaces for professionals
Original languageDutch
Pages (from-to)67-86
Number of pages20
JournalM en O : tijdschrift voor organisatiekunde en sociaal beleid
Volume76
Issue number5/6
Publication statusPublished - 2022

Keywords

  • health organizations
  • innovation
  • Quality Assurance, Health Care/organization & administration
  • governance
  • management

Fingerprint

Dive into the research topics of 'Create Spaces for professionals: Bestuurders en managers dragen bij aan beter professioneel werk in ziekenhuizen en zorgorganisaties'. Together they form a unique fingerprint.

Cite this