Aanpak van ondermijning: Een balans van juridische en bestuurlijke instrumenten

Translated title of the contribution: Tackling organized crime: A balanced approach of law and public policy

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterAcademic

Abstract

In dit hoofdstuk wordt het thema ondermijning nader uitgewerkt om te illustreren hoe ook bij de aanpak van georganiseerde en ondermijnende criminaliteit de strafrechtelijke sanctietoepassing niet meer exclusief is. Bestuursrechtelijke instrumenten blijken effectief bij de aanpak en recent heeft het Openbaar Ministerie zelfs haar toevlucht gezocht tot het civielrecht bij de aanpak van 1% motorclubs. Daarnaast beschikken met name gemeenten over een scala van interventiemogelijkheden om op sociaal en zorggebied preventief in actie te komen en kan de belastingdienst fiscale instrumenten inzetten bij de aanpak van criminaliteit en de afroming van crimineel verkregen vermogen. Na een analyse van het fenomeen ondermijning en de reikwijdte ervan, wordt ingezoomd op de reacties tegen ondermijning en de verschillende instrumenten. Geplet wordt voor een integrale aanpak, waarbij de gemeente als regievoerder optreedt. De bijdrage wordt afgesloten met een aantal concrete aanbevelingen voor de aanpak van ondermijning.
Original languageDutch
Title of host publicationDe veilige stad als collectief doel
EditorsE.W. kolthoff, J.W. Sap
Place of PublicationNijmegen
PublisherArs Aequi Libri
Pages67-79
Number of pages12
ISBN (Print)9789492766687
Publication statusPublished - May 2019

Fingerprint

organized crime
public policy
Law

Cite this

Kolthoff, E. W. (2019). Aanpak van ondermijning: Een balans van juridische en bestuurlijke instrumenten. In E. W. kolthoff, & J. W. Sap (Eds.), De veilige stad als collectief doel (pp. 67-79). Nijmegen: Ars Aequi Libri.
Kolthoff, E.W. / Aanpak van ondermijning : Een balans van juridische en bestuurlijke instrumenten. De veilige stad als collectief doel. editor / E.W. kolthoff ; J.W. Sap. Nijmegen : Ars Aequi Libri, 2019. pp. 67-79
@inbook{bcaa2ee772b344eaaf8be7d2a6047567,
title = "Aanpak van ondermijning: Een balans van juridische en bestuurlijke instrumenten",
abstract = "In dit hoofdstuk wordt het thema ondermijning nader uitgewerkt om te illustreren hoe ook bij de aanpak van georganiseerde en ondermijnende criminaliteit de strafrechtelijke sanctietoepassing niet meer exclusief is. Bestuursrechtelijke instrumenten blijken effectief bij de aanpak en recent heeft het Openbaar Ministerie zelfs haar toevlucht gezocht tot het civielrecht bij de aanpak van 1{\%} motorclubs. Daarnaast beschikken met name gemeenten over een scala van interventiemogelijkheden om op sociaal en zorggebied preventief in actie te komen en kan de belastingdienst fiscale instrumenten inzetten bij de aanpak van criminaliteit en de afroming van crimineel verkregen vermogen. Na een analyse van het fenomeen ondermijning en de reikwijdte ervan, wordt ingezoomd op de reacties tegen ondermijning en de verschillende instrumenten. Geplet wordt voor een integrale aanpak, waarbij de gemeente als regievoerder optreedt. De bijdrage wordt afgesloten met een aantal concrete aanbevelingen voor de aanpak van ondermijning.",
author = "E.W. Kolthoff",
year = "2019",
month = "5",
language = "Dutch",
isbn = "9789492766687",
pages = "67--79",
editor = "E.W. kolthoff and J.W. Sap",
booktitle = "De veilige stad als collectief doel",
publisher = "Ars Aequi Libri",

}

Kolthoff, EW 2019, Aanpak van ondermijning: Een balans van juridische en bestuurlijke instrumenten. in EW kolthoff & JW Sap (eds), De veilige stad als collectief doel. Ars Aequi Libri, Nijmegen, pp. 67-79.

Aanpak van ondermijning : Een balans van juridische en bestuurlijke instrumenten. / Kolthoff, E.W.

De veilige stad als collectief doel. ed. / E.W. kolthoff; J.W. Sap. Nijmegen : Ars Aequi Libri, 2019. p. 67-79.

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterAcademic

TY - CHAP

T1 - Aanpak van ondermijning

T2 - Een balans van juridische en bestuurlijke instrumenten

AU - Kolthoff, E.W.

PY - 2019/5

Y1 - 2019/5

N2 - In dit hoofdstuk wordt het thema ondermijning nader uitgewerkt om te illustreren hoe ook bij de aanpak van georganiseerde en ondermijnende criminaliteit de strafrechtelijke sanctietoepassing niet meer exclusief is. Bestuursrechtelijke instrumenten blijken effectief bij de aanpak en recent heeft het Openbaar Ministerie zelfs haar toevlucht gezocht tot het civielrecht bij de aanpak van 1% motorclubs. Daarnaast beschikken met name gemeenten over een scala van interventiemogelijkheden om op sociaal en zorggebied preventief in actie te komen en kan de belastingdienst fiscale instrumenten inzetten bij de aanpak van criminaliteit en de afroming van crimineel verkregen vermogen. Na een analyse van het fenomeen ondermijning en de reikwijdte ervan, wordt ingezoomd op de reacties tegen ondermijning en de verschillende instrumenten. Geplet wordt voor een integrale aanpak, waarbij de gemeente als regievoerder optreedt. De bijdrage wordt afgesloten met een aantal concrete aanbevelingen voor de aanpak van ondermijning.

AB - In dit hoofdstuk wordt het thema ondermijning nader uitgewerkt om te illustreren hoe ook bij de aanpak van georganiseerde en ondermijnende criminaliteit de strafrechtelijke sanctietoepassing niet meer exclusief is. Bestuursrechtelijke instrumenten blijken effectief bij de aanpak en recent heeft het Openbaar Ministerie zelfs haar toevlucht gezocht tot het civielrecht bij de aanpak van 1% motorclubs. Daarnaast beschikken met name gemeenten over een scala van interventiemogelijkheden om op sociaal en zorggebied preventief in actie te komen en kan de belastingdienst fiscale instrumenten inzetten bij de aanpak van criminaliteit en de afroming van crimineel verkregen vermogen. Na een analyse van het fenomeen ondermijning en de reikwijdte ervan, wordt ingezoomd op de reacties tegen ondermijning en de verschillende instrumenten. Geplet wordt voor een integrale aanpak, waarbij de gemeente als regievoerder optreedt. De bijdrage wordt afgesloten met een aantal concrete aanbevelingen voor de aanpak van ondermijning.

UR - https://arsaequi.nl/product/de-veilige-stad-als-collectief-doel/

M3 - Chapter

SN - 9789492766687

SP - 67

EP - 79

BT - De veilige stad als collectief doel

A2 - kolthoff, E.W.

A2 - Sap, J.W.

PB - Ars Aequi Libri

CY - Nijmegen

ER -

Kolthoff EW. Aanpak van ondermijning: Een balans van juridische en bestuurlijke instrumenten. In kolthoff EW, Sap JW, editors, De veilige stad als collectief doel. Nijmegen: Ars Aequi Libri. 2019. p. 67-79