Tegen de schenen: Opstellen over hedendaagse Nederlandse en Vlaamse literatuur

Translated title of the contribution: Against the shins: Drafting on recent Dutch and Flemish literature

Jos Muijres (Editor), M.F. Winkler (Editor)

  Research output: Book/ReportBook editingProfessional

  Abstract

  ‘De roman is een hoer geworden’, schreef Marcel Möring, en met die woorden haalde hij uit naar collega-schrijvers die met toegankelijke en vlotte boeken vooral lijken te dingen naar de gunst van het grote publiek. Niet alleen Möring, maar bijvoorbeeld ook Nobelprijswinnaar J.M. Coetzee, heeft zich beklaagd over een gebrek aan durf bij hedendaagse schrijvers en de eenvormigheid van hun werk.

  "Tegen de schenen" bevat opstellen over recent verschenen boeken die de lezer niet als hapklare brokken kan verteren. Boeken die zich juist kenmerken door een zekere tegendraadsheid, door taboes aan te snijden, ethische of morele grenzen te onderzoeken of eigenzinnig afwijkend commentaar te geven op actuele vraagstukken. Soms gebeurt dat ook door te kiezen voor een heel ongebruikelijke vorm. Al deze boeken getuigen van moed en ze breken met heersende opinies en conventies. Tegen de schenen is een vervolg op het succesvolle Op de hielen (2013). De opstellen zijn weer geschreven door onderzoekers die een band hebben met de opleiding Nederlandse Taal en Cultuur van de Radboud Universiteit en zijn gewijd aan werk van Hanna Bervoets, Jeroen Brouwers, A.H.J. Dautzenberg, Arnon Grunberg, Kees ’t Hart, Auke Hulst, Tom Lanoye, Jan Lauwereyns, A.L. Snijders, Ted van Lieshout en Margot Vanderstraeten.
  Translated title of the contributionAgainst the shins: Drafting on recent Dutch and Flemish literature
  Original languageDutch
  Place of PublicationNijmegen
  PublisherUitgeverij Vantilt
  Number of pages232
  Edition1
  ISBN (Print)9789460043529
  Publication statusPublished - Apr 2018

  Fingerprint

  Dive into the research topics of 'Against the shins: Drafting on recent Dutch and Flemish literature'. Together they form a unique fingerprint.

  Cite this