Trainingen bij het onderzoek naar effectiviteit van docentgedrag

Translated title of the contribution: Training during the research on effectivity of teacher behavior

Welko Tomic

  Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterAcademicpeer-review

  4 Downloads (Pure)

  Abstract

  Bij het onderzoek naar effectiviteit van docentgedrag wordt dikwijls aan een experimentele groep van docenten een trainingsprogramma aangeboden met de bedoeling te achterhalen of er positieve effecten optreden in de leeruitkomsten van leerlingen, nadat docenten een dergelijke training gevolgd hebben. Onderzoekers rapporteren doorgaans wel op basis waarvan trainingsprogramma’s zijn ontwikkeld: soms dient een theorie als uitgangspunt, soms onderzoeksresultaten en soms beide. Echter, over de wijze waarop dergelijke trainingen zijn ontwikkeld, welke ontwerpstrategie gevolgd is bij het ontwikkelen van de training, wordt doorgaans niet gerapporteerd. Evenmin worden door onderzoekers resultaten over implementatie gerapporteerd voordat de training aan de experimentele groep wordt aangeboden. In dit hoofdstuk wordt betoogd dat zowel het systematisch ontwerpen van trainingen als het verzamelen van implementatiegegevens inzake docentgedragingen voordat de training deel gaat uitmaken van een experimentele proefopzet, meer aandacht dienen te krijgen in het onderzoek naad effectiviteit van docentgedrag.
  Original languageDutch
  Title of host publicationDe onderwijskundig ontwerpen
  EditorsS. Dijkstra, H. Krammer, J. Pieters
  Place of PublicationAmsterdam
  PublisherSwets & Zeitlinger
  Chapter18
  Pages211-220
  Number of pages10
  Publication statusPublished - 1991

  Fingerprint

  Teacher Behavior

  Keywords

  • ontwerpen, trainingen, docentgedrag, experiment

  Cite this

  Tomic, W. (1991). Trainingen bij het onderzoek naar effectiviteit van docentgedrag. In S. Dijkstra, H. Krammer, & J. Pieters (Eds.), De onderwijskundig ontwerpen (pp. 211-220). Amsterdam: Swets & Zeitlinger.
  Tomic, Welko. / Trainingen bij het onderzoek naar effectiviteit van docentgedrag. De onderwijskundig ontwerpen. editor / S. Dijkstra ; H. Krammer ; J. Pieters. Amsterdam : Swets & Zeitlinger, 1991. pp. 211-220
  @inbook{739f47b3141f47a084b92bc980525ca2,
  title = "Trainingen bij het onderzoek naar effectiviteit van docentgedrag",
  abstract = "Bij het onderzoek naar effectiviteit van docentgedrag wordt dikwijls aan een experimentele groep van docenten een trainingsprogramma aangeboden met de bedoeling te achterhalen of er positieve effecten optreden in de leeruitkomsten van leerlingen, nadat docenten een dergelijke training gevolgd hebben. Onderzoekers rapporteren doorgaans wel op basis waarvan trainingsprogramma’s zijn ontwikkeld: soms dient een theorie als uitgangspunt, soms onderzoeksresultaten en soms beide. Echter, over de wijze waarop dergelijke trainingen zijn ontwikkeld, welke ontwerpstrategie gevolgd is bij het ontwikkelen van de training, wordt doorgaans niet gerapporteerd. Evenmin worden door onderzoekers resultaten over implementatie gerapporteerd voordat de training aan de experimentele groep wordt aangeboden. In dit hoofdstuk wordt betoogd dat zowel het systematisch ontwerpen van trainingen als het verzamelen van implementatiegegevens inzake docentgedragingen voordat de training deel gaat uitmaken van een experimentele proefopzet, meer aandacht dienen te krijgen in het onderzoek naad effectiviteit van docentgedrag.",
  keywords = "ontwerpen, trainingen, docentgedrag, experiment",
  author = "Welko Tomic",
  note = "DS_Description: opinion paper",
  year = "1991",
  language = "Dutch",
  pages = "211--220",
  editor = "S. Dijkstra and H. Krammer and J. Pieters",
  booktitle = "De onderwijskundig ontwerpen",
  publisher = "Swets & Zeitlinger",
  address = "Netherlands",

  }

  Tomic, W 1991, Trainingen bij het onderzoek naar effectiviteit van docentgedrag. in S Dijkstra, H Krammer & J Pieters (eds), De onderwijskundig ontwerpen. Swets & Zeitlinger, Amsterdam, pp. 211-220.

  Trainingen bij het onderzoek naar effectiviteit van docentgedrag. / Tomic, Welko.

  De onderwijskundig ontwerpen. ed. / S. Dijkstra; H. Krammer; J. Pieters. Amsterdam : Swets & Zeitlinger, 1991. p. 211-220.

  Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterAcademicpeer-review

  TY - CHAP

  T1 - Trainingen bij het onderzoek naar effectiviteit van docentgedrag

  AU - Tomic, Welko

  N1 - DS_Description: opinion paper

  PY - 1991

  Y1 - 1991

  N2 - Bij het onderzoek naar effectiviteit van docentgedrag wordt dikwijls aan een experimentele groep van docenten een trainingsprogramma aangeboden met de bedoeling te achterhalen of er positieve effecten optreden in de leeruitkomsten van leerlingen, nadat docenten een dergelijke training gevolgd hebben. Onderzoekers rapporteren doorgaans wel op basis waarvan trainingsprogramma’s zijn ontwikkeld: soms dient een theorie als uitgangspunt, soms onderzoeksresultaten en soms beide. Echter, over de wijze waarop dergelijke trainingen zijn ontwikkeld, welke ontwerpstrategie gevolgd is bij het ontwikkelen van de training, wordt doorgaans niet gerapporteerd. Evenmin worden door onderzoekers resultaten over implementatie gerapporteerd voordat de training aan de experimentele groep wordt aangeboden. In dit hoofdstuk wordt betoogd dat zowel het systematisch ontwerpen van trainingen als het verzamelen van implementatiegegevens inzake docentgedragingen voordat de training deel gaat uitmaken van een experimentele proefopzet, meer aandacht dienen te krijgen in het onderzoek naad effectiviteit van docentgedrag.

  AB - Bij het onderzoek naar effectiviteit van docentgedrag wordt dikwijls aan een experimentele groep van docenten een trainingsprogramma aangeboden met de bedoeling te achterhalen of er positieve effecten optreden in de leeruitkomsten van leerlingen, nadat docenten een dergelijke training gevolgd hebben. Onderzoekers rapporteren doorgaans wel op basis waarvan trainingsprogramma’s zijn ontwikkeld: soms dient een theorie als uitgangspunt, soms onderzoeksresultaten en soms beide. Echter, over de wijze waarop dergelijke trainingen zijn ontwikkeld, welke ontwerpstrategie gevolgd is bij het ontwikkelen van de training, wordt doorgaans niet gerapporteerd. Evenmin worden door onderzoekers resultaten over implementatie gerapporteerd voordat de training aan de experimentele groep wordt aangeboden. In dit hoofdstuk wordt betoogd dat zowel het systematisch ontwerpen van trainingen als het verzamelen van implementatiegegevens inzake docentgedragingen voordat de training deel gaat uitmaken van een experimentele proefopzet, meer aandacht dienen te krijgen in het onderzoek naad effectiviteit van docentgedrag.

  KW - ontwerpen, trainingen, docentgedrag, experiment

  M3 - Chapter

  SP - 211

  EP - 220

  BT - De onderwijskundig ontwerpen

  A2 - Dijkstra, S.

  A2 - Krammer, H.

  A2 - Pieters, J.

  PB - Swets & Zeitlinger

  CY - Amsterdam

  ER -

  Tomic W. Trainingen bij het onderzoek naar effectiviteit van docentgedrag. In Dijkstra S, Krammer H, Pieters J, editors, De onderwijskundig ontwerpen. Amsterdam: Swets & Zeitlinger. 1991. p. 211-220