Uitleg van de vaststellingsovereenkomst en de al dan niet in acht te nemen hoor en wederhoor door bindend adviseurs

Research output: Contribution to journalCase noteAcademic

Abstract

In deze bijdrage heb ik de uitspraak van de Hoge Raad van 2 juni 2023 inzake dossier ECLI:NL:HR:2023:822 geannoteerd.

De casus is als volgt.
Partijen hebben in een vaststellingsovereenkomst ter beëindiging van onzekerheid of een geschil over een huurovereenkomst met elkaar afgesproken allebei afzonderlijk een beëdigd taxateur O.G. als bindend adviseur aan te stellen die, onafhankelijk van elkaar, tot een waardebepaling dienen te komen en vervolgens gezamenlijk tot één bindend advies dienen te komen.
De Hoge Raad buigt zich over twee rechtsvragen:

1. Zijn voor de uitleg van die vaststellingsovereenkomst ter beëindiging van onzekerheid of een geschil over een huurovereenkomst alleen omstandigheden rondom die vaststellingsovereenkomst relevant of kunnen ook omstandigheden die betrekking hebben op de huurovereenkomst relevant zijn voor de uitleg van die vaststellingsovereenkomst?

2. Zijn in een geval waarin partijen in een vaststellingsovereenkomst ter beëindiging van onzekerheid over geschil over een huurovereenkomst waarbij zij met elkaar hebben afgesproken allebei afzonderlijk een beëdigd taxateur O.G. als bindend adviseur aan te stellen die, onafhankelijk van elkaar, tot een waardebepaling dienen te komen en vervolgens gezamenlijk tot één bindend advies dienen te komen deze bindend adviseurs onder de hiervoor gegeven omstandigheden gehouden hoor en wederhoor toe te passen?
Original languageDutch
JournalVAST
Volume2023
Issue numberN-028
Publication statusPublished - 8 Nov 2023

Court cases

Title22/00946
CourtHoge Raad der Nederlanden
Date of judgement2/06/23

Cite this