TY - CHAP
T1 - Van verandering naar vernieuwing: onderwijstechnologische grondslagen van elektronische leeromgevingen
AU - Koper, Rob
N1 - DS_Description: Drie uitgaven oratie:
1. Koper, E.J.R. (2000). Van verandering naar vernieuwing [inaugurele rede]. Heerlen: Open Universiteit Nederland.
2. Koper, E.J.R. (2001). Van verandering naar vernieuwing. In P. Schramade (Ed.). Handboek Effectief Opleiden, 26 (pp. 45- 86). Den Haag: Elsevier. (7.10-1.01- 7.10-1.42).
3. Engelse versie (zie: http://hdl.handle.net/1820/38)
PY - 2001/1/1
Y1 - 2001/1/1
N2 - Oorspronkelijke en de bewerkte versie van inaugurele rede. Educational Modelling Language wordt toegelicht en de principes van leernetwerken. Om in de nieuwe behoefte te kunnen voorzien, zullen instellingen voor onderwijs en opleiding zich in de toekomst vooral moeten gaan bezighouden met het aanbieden van elektronische leeromgevingen waarin mensen hun leven lang, op ieder gewenst moment, op effectieve en efficiënte wijze kennis kunnen vergaren en competenties kunnen ontwikkelen. Het gaat daarbij niet om ‘doodse’, mechanistische computerapplicaties met een overvloed aan gestructureerde leermaterialen. Menselijke activiteit en interactie moeten in de leeromgevingen centraal staan. De activiteit vindt plaats in uiteenlopende natuurlijke of ontworpen contexten. De activiteiten en contexten kunnen aangepast worden aan individuele wensen en mogelijkheden. De leeromgevingen zijn op afstand beschikbaar, zodat ze mobiel, thuis of op het werk kunnen worden benaderd. De bij een persoon beschikbare kennis en competentieniveaus worden systematisch in kaart gebracht, gecertificeerd en opgeslagen in een persoonlijk dossier. Mensen die iets willen leren of een kwalificatie willen verwerven, kunnen op grond van hun huidig profiel en het gewenste profiel een opleidingsarrangement op maat aangeboden krijgen, waardoor steeds alleen het strikt noodzakelijke wordt aangeboden.
AB - Oorspronkelijke en de bewerkte versie van inaugurele rede. Educational Modelling Language wordt toegelicht en de principes van leernetwerken. Om in de nieuwe behoefte te kunnen voorzien, zullen instellingen voor onderwijs en opleiding zich in de toekomst vooral moeten gaan bezighouden met het aanbieden van elektronische leeromgevingen waarin mensen hun leven lang, op ieder gewenst moment, op effectieve en efficiënte wijze kennis kunnen vergaren en competenties kunnen ontwikkelen. Het gaat daarbij niet om ‘doodse’, mechanistische computerapplicaties met een overvloed aan gestructureerde leermaterialen. Menselijke activiteit en interactie moeten in de leeromgevingen centraal staan. De activiteit vindt plaats in uiteenlopende natuurlijke of ontworpen contexten. De activiteiten en contexten kunnen aangepast worden aan individuele wensen en mogelijkheden. De leeromgevingen zijn op afstand beschikbaar, zodat ze mobiel, thuis of op het werk kunnen worden benaderd. De bij een persoon beschikbare kennis en competentieniveaus worden systematisch in kaart gebracht, gecertificeerd en opgeslagen in een persoonlijk dossier. Mensen die iets willen leren of een kwalificatie willen verwerven, kunnen op grond van hun huidig profiel en het gewenste profiel een opleidingsarrangement op maat aangeboden krijgen, waardoor steeds alleen het strikt noodzakelijke wordt aangeboden.
KW - Educational Modelling
KW - Learning Design
KW - Systems Approach
KW - Self Organization
M3 - Chapter
BT - Handboek Effectief Opleiden
PB - Elsevier
CY - Den Haag
ER -