Webcolleges: zegen of vloek? Een literatuurstudie en empirisch onderzoek

Nynke Bos, Caspar Groeneveld, Saskia Brand-Gruwel

Research output: Contribution to journalArticleAcademicpeer-review

3 Downloads (Pure)

Abstract

Onlangs schafte een Nederlandse universiteit het gebruik van webcolleges af (Ronteltrap, 2016). Ook aan andere universiteiten gaat de discussie de inzet van webcolleges onverminderd door (Hamel, 2016). Het opnemen van de hoorcolleges, het aanbieden van zogenaamde webcolleges, zou leiden tot een terugloop in de daadwerkelijke bezoekersaantallen van hoorcolleges. Het afschaffen van webcolleges zou ervoor zorgen dat studenten (weer) naar het hoorcollege zouden komen. Opvallend is dat deze beslissingen niet genomen worden op basis van wetenschappelijke inzichten, maar op basis van aannames, zoals de aanname dat hoorcollegebezoek motivatie van studenten verhoogt, waaruit weer betere tentamenresultaten zouden volgen.
Original languageDutch
Pages (from-to)6-11
JournalOnderzoek van onderwijs
Volume45
Issue number2
Publication statusPublished - Jul 2016

Keywords

  • webcolleges

Cite this

@article{8e7b0cfa7a8340cb9b58694733ebda32,
title = "Webcolleges: zegen of vloek? Een literatuurstudie en empirisch onderzoek",
abstract = "Onlangs schafte een Nederlandse universiteit het gebruik van webcolleges af (Ronteltrap, 2016). Ook aan andere universiteiten gaat de discussie de inzet van webcolleges onverminderd door (Hamel, 2016). Het opnemen van de hoorcolleges, het aanbieden van zogenaamde webcolleges, zou leiden tot een terugloop in de daadwerkelijke bezoekersaantallen van hoorcolleges. Het afschaffen van webcolleges zou ervoor zorgen dat studenten (weer) naar het hoorcollege zouden komen. Opvallend is dat deze beslissingen niet genomen worden op basis van wetenschappelijke inzichten, maar op basis van aannames, zoals de aanname dat hoorcollegebezoek motivatie van studenten verhoogt, waaruit weer betere tentamenresultaten zouden volgen.",
keywords = "webcolleges",
author = "Nynke Bos and Caspar Groeneveld and Saskia Brand-Gruwel",
year = "2016",
month = "7",
language = "Dutch",
volume = "45",
pages = "6--11",
journal = "Onderzoek van onderwijs",
number = "2",

}

Webcolleges: zegen of vloek? Een literatuurstudie en empirisch onderzoek. / Bos, Nynke; Groeneveld, Caspar; Brand-Gruwel, Saskia.

In: Onderzoek van onderwijs, Vol. 45, No. 2, 07.2016, p. 6-11.

Research output: Contribution to journalArticleAcademicpeer-review

TY - JOUR

T1 - Webcolleges: zegen of vloek? Een literatuurstudie en empirisch onderzoek

AU - Bos, Nynke

AU - Groeneveld, Caspar

AU - Brand-Gruwel, Saskia

PY - 2016/7

Y1 - 2016/7

N2 - Onlangs schafte een Nederlandse universiteit het gebruik van webcolleges af (Ronteltrap, 2016). Ook aan andere universiteiten gaat de discussie de inzet van webcolleges onverminderd door (Hamel, 2016). Het opnemen van de hoorcolleges, het aanbieden van zogenaamde webcolleges, zou leiden tot een terugloop in de daadwerkelijke bezoekersaantallen van hoorcolleges. Het afschaffen van webcolleges zou ervoor zorgen dat studenten (weer) naar het hoorcollege zouden komen. Opvallend is dat deze beslissingen niet genomen worden op basis van wetenschappelijke inzichten, maar op basis van aannames, zoals de aanname dat hoorcollegebezoek motivatie van studenten verhoogt, waaruit weer betere tentamenresultaten zouden volgen.

AB - Onlangs schafte een Nederlandse universiteit het gebruik van webcolleges af (Ronteltrap, 2016). Ook aan andere universiteiten gaat de discussie de inzet van webcolleges onverminderd door (Hamel, 2016). Het opnemen van de hoorcolleges, het aanbieden van zogenaamde webcolleges, zou leiden tot een terugloop in de daadwerkelijke bezoekersaantallen van hoorcolleges. Het afschaffen van webcolleges zou ervoor zorgen dat studenten (weer) naar het hoorcollege zouden komen. Opvallend is dat deze beslissingen niet genomen worden op basis van wetenschappelijke inzichten, maar op basis van aannames, zoals de aanname dat hoorcollegebezoek motivatie van studenten verhoogt, waaruit weer betere tentamenresultaten zouden volgen.

KW - webcolleges

M3 - Article

VL - 45

SP - 6

EP - 11

JO - Onderzoek van onderwijs

JF - Onderzoek van onderwijs

IS - 2

ER -