Werken op afstand en gebruik van onlinecommunicatie in verpleeghuizen tijdens COVID-19-maatregelen

Translated title of the contribution: Remote work and the use of online communication in nursing homes during COVID-19-measures

R. Leontjevas, I.A.H. Knippenberg, Christian Bakker, Raymond Koopmans, Debby L. Gerritsen

Research output: Contribution to journalArticleAcademicpeer-review

Abstract

De maatregelen in Nederlandse verpleeghuizen tijdens de eerste golf van de COVID-19-pandemie leidden tot zowel een toename als een afname van probleemgedrag bij verpleeghuisbewoners. Medewerkers ondernamen diverse initiatieven om de negatieve effecten te verminderen. Zo werd beeldbellen tussen bewoners en hun naasten gefaciliteerd. Daarnaast werden initiatieven op het gebied van digitale zorg (telehealth) ingezet. Doel van dit onderzoek was het verkennen van ervaringen van verpleeghuisprofessionals met onlinecommunicatie tussen bewoners en naasten, het werken op afstand in het algemeen en de behandeling van probleemgedrag op afstand in het bijzonder.

Honderdvijfenzeventig verpleeghuisprofessionals (psychologen, specialisten ouderengeneeskunde, verpleegkundig specialisten, medewerkers- welzijn en -dagbesteding) vulden eind 2020/begin 2021 een onlinevragenlijst in. Uit open en gesloten vragen bleek dat face-to-face-contacten de voorkeur genieten boven onlinecommunicatie. Onlinecommunicatie werd vooral als (zinvolle) aanvulling gezien. Hoewel professionals een deel van hun werk op afstand wilden voortzetten, en dit efficiënt en werkdrukverlagend vonden, vonden ze dat dit hun werkplezier en de kwaliteit van zorg kan verslechteren. Voor werken op afstand in het algemeen en behandelen op afstand in het bijzonder, moet steeds per taak beoordeeld worden wat goed uitvoerbaar is en tot goede zorg leidt. Meer onderzoek naar onlinecommunicatie, werken op afstand en behandelen op afstand in verpleeghuizen, is nodig.
Translated title of the contributionRemote work and the use of online communication in nursing homes during COVID-19-measures
Original languageDutch
Pages (from-to)1-12
Number of pages13
JournalTijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie
Volume53
Issue number2
DOIs
Publication statusPublished - 11 Apr 2022

Keywords

  • COVID-19
  • Digital care
  • Nursing homes

Fingerprint

Dive into the research topics of 'Remote work and the use of online communication in nursing homes during COVID-19-measures'. Together they form a unique fingerprint.

Cite this