Wie of wat is een deskundige? Een uitwerking van een rechtsgebied overstijgende definitie van het deskundigenbegrip

Research output: Contribution to journalArticleAcademicpeer-review

Abstract

De deskundige in het recht is al jaren het dankbare onderwerp van menige wetenschappelijke publicatie. Ook speelt de deskundige regelmatig een grote rol in straf-, civiel-, en bestuursrechtelijke procedures. De wijze waarop de inbreng van deskundigen in juridische procedures is genormeerd is mede afhankelijk van de vraag wie of wat een deskundige nu precies is. In het verleden zijn verschillende pogingen gedaan om tot een definitie van het begrip ‘deskundige’ te komen. Ondanks die pogingen kent tot op heden geen van de drie grote rechtsgebieden een definitie van het begrip ‘deskundige’. In dit artikel zal een voorstel worden gedaan voor een definitie van het begrip ‘deskundige’ die in alle rechtsgebieden kan worden gebruikt. Betoogd zal worden dat het hanteren van een eenduidige uniforme, materiële definitie van het begrip ‘deskundigen’ een aantal voordelen oplevert ten opzichte van de huidige praktijk.
Original languageDutch
Pages (from-to)141-148
Number of pages8
JournalExpertise en Recht
Volume2019
Issue number4
Publication statusPublished - 2019

Keywords

  • Deskundige
  • Strafrecht
  • Privaatrecht
  • Bestuursrecht
  • Deskundigenbewijs
  • Bewijsrecht
  • Definitie

Cite this

@article{83b8b1cdf41a4e7c890faebfdb2c156f,
title = "Wie of wat is een deskundige?: Een uitwerking van een rechtsgebied overstijgende definitie van het deskundigenbegrip",
abstract = "De deskundige in het recht is al jaren het dankbare onderwerp van menige wetenschappelijke publicatie. Ook speelt de deskundige regelmatig een grote rol in straf-, civiel-, en bestuursrechtelijke procedures. De wijze waarop de inbreng van deskundigen in juridische procedures is genormeerd is mede afhankelijk van de vraag wie of wat een deskundige nu precies is. In het verleden zijn verschillende pogingen gedaan om tot een definitie van het begrip ‘deskundige’ te komen. Ondanks die pogingen kent tot op heden geen van de drie grote rechtsgebieden een definitie van het begrip ‘deskundige’. In dit artikel zal een voorstel worden gedaan voor een definitie van het begrip ‘deskundige’ die in alle rechtsgebieden kan worden gebruikt. Betoogd zal worden dat het hanteren van een eenduidige uniforme, materi{\"e}le definitie van het begrip ‘deskundigen’ een aantal voordelen oplevert ten opzichte van de huidige praktijk.",
keywords = "Deskundige, Strafrecht, Privaatrecht, Bestuursrecht, Deskundigenbewijs, Bewijsrecht, Definitie",
author = "Mark Visser",
year = "2019",
language = "Dutch",
volume = "2019",
pages = "141--148",
journal = "Expertise en Recht",
issn = "1875-4155",
number = "4",

}

Wie of wat is een deskundige? Een uitwerking van een rechtsgebied overstijgende definitie van het deskundigenbegrip. / Visser, Mark.

In: Expertise en Recht, Vol. 2019, No. 4, 2019, p. 141-148.

Research output: Contribution to journalArticleAcademicpeer-review

TY - JOUR

T1 - Wie of wat is een deskundige?

T2 - Een uitwerking van een rechtsgebied overstijgende definitie van het deskundigenbegrip

AU - Visser, Mark

PY - 2019

Y1 - 2019

N2 - De deskundige in het recht is al jaren het dankbare onderwerp van menige wetenschappelijke publicatie. Ook speelt de deskundige regelmatig een grote rol in straf-, civiel-, en bestuursrechtelijke procedures. De wijze waarop de inbreng van deskundigen in juridische procedures is genormeerd is mede afhankelijk van de vraag wie of wat een deskundige nu precies is. In het verleden zijn verschillende pogingen gedaan om tot een definitie van het begrip ‘deskundige’ te komen. Ondanks die pogingen kent tot op heden geen van de drie grote rechtsgebieden een definitie van het begrip ‘deskundige’. In dit artikel zal een voorstel worden gedaan voor een definitie van het begrip ‘deskundige’ die in alle rechtsgebieden kan worden gebruikt. Betoogd zal worden dat het hanteren van een eenduidige uniforme, materiële definitie van het begrip ‘deskundigen’ een aantal voordelen oplevert ten opzichte van de huidige praktijk.

AB - De deskundige in het recht is al jaren het dankbare onderwerp van menige wetenschappelijke publicatie. Ook speelt de deskundige regelmatig een grote rol in straf-, civiel-, en bestuursrechtelijke procedures. De wijze waarop de inbreng van deskundigen in juridische procedures is genormeerd is mede afhankelijk van de vraag wie of wat een deskundige nu precies is. In het verleden zijn verschillende pogingen gedaan om tot een definitie van het begrip ‘deskundige’ te komen. Ondanks die pogingen kent tot op heden geen van de drie grote rechtsgebieden een definitie van het begrip ‘deskundige’. In dit artikel zal een voorstel worden gedaan voor een definitie van het begrip ‘deskundige’ die in alle rechtsgebieden kan worden gebruikt. Betoogd zal worden dat het hanteren van een eenduidige uniforme, materiële definitie van het begrip ‘deskundigen’ een aantal voordelen oplevert ten opzichte van de huidige praktijk.

KW - Deskundige

KW - Strafrecht

KW - Privaatrecht

KW - Bestuursrecht

KW - Deskundigenbewijs

KW - Bewijsrecht

KW - Definitie

M3 - Article

VL - 2019

SP - 141

EP - 148

JO - Expertise en Recht

JF - Expertise en Recht

SN - 1875-4155

IS - 4

ER -