Zelfbeoordelingen bij het lezen van teksten

Kim Dirkx, Liesbeth Kester, Paul A. Kirschner

  Research output: Contribution to conferencePaperAcademic

  13 Downloads (Pure)

  Abstract

  Leerlingen kunnen hun eigen leren niet echt accuraat beoordelen. Accurate zelfbeoordelingen helpen echter bij het effectief verdelen van studietijd. Het is dus belangrijk naar methoden te zoeken die leerlingen kunnen helpen bij het maken van meer accurate zelfbeoordelingen. Uit onderzoek blijkt dat tussentijds toetsen, vergeleken met herlezen, leidt tot meer accurate zelfbeoordelingen bij het leren van woordlijsten. In het huidige onderzoek is onderzocht of dit effect ook optreedt bij het leren van teksten. De resultaten laten zien dat leerlingen die een zelftest maken zichzelf minder overschatten en zelfs onderschatten vergeleken met leerlingen die alleen herlezen. Daarnaast blijkt uit dit onderzoek dat het maken van een zelftest, vergeleken met het herlezen van een tekst, niet leidt tot betere presentaties op een toets die feitenkennis meet, maar wel leidt tot betere prestaties op een toets die het toepassen van kennis meet.
  Original languageEnglish
  Publication statusPublished - 22 Jun 2012
  EventOnderwijs Research Dagen 2012: Ecologisch leren - Wageningen University, Wageningen , Netherlands
  Duration: 20 Jun 201222 Jun 2012
  Conference number: 42
  https://www.wur.nl/nl/Onderzoek-Resultaten/Leerstoelgroepen/Sociale-Wetenschappen/Education-and-Learning-Sciences-group-ELS/ORD-2012/Deelthemas/Ecologisch-Leren.htm

  Conference

  ConferenceOnderwijs Research Dagen 2012
  Abbreviated titleORD 2012
  Country/TerritoryNetherlands
  CityWageningen
  Period20/06/1222/06/12
  Internet address

  Keywords

  • metacognition
  • testing

  Fingerprint

  Dive into the research topics of 'Zelfbeoordelingen bij het lezen van teksten'. Together they form a unique fingerprint.

  Cite this