Grip krijgen op data analytics met data analytics governance volwassenheid

Translated title of the thesis: Getting a grip on data analytics with data analytics governance maturity
  • R. van Zeijl

Student thesis: Master's Thesis

Abstract

Om uitdagingen te overwinnen om waarde uit data analytics (DA) te maximaliseren dienen organisaties governance te implementeren. Organisaties hebben behoefte aan een meetinstrument om de staat van haar data analytics governance (DAG) te bepalen om middelen effectief in te zetten ter verbetering. Vandaar de volgende onderzoeksvraag:

“Hoe kan volwassenheid op gebied van Data Analytics Governance op een objectieve en wetenschappelijk onderbouwde wijze worden gemeten door managers of externe adviseurs om de DAG volwassenheid van een organisatie vast te stellen en acties ter verhoging van deze volwassenheid voor te stellen?”

Door middel van de Design Science Research (DSR) methodiek aangevuld door een Focus Area Maturity Model ontwikkelmethode, is een DAG volwassenheidsmodel ontworpen en geëvalueerd op correctheid, meetbaarheid, volledigheid en bruikbaarheid. Er is één volledige iteratie doorlopen aangevuld door herontwerp. Het model is geëvalueerd door een focusgroep van vier experts en toegepast in een multiple case study bij twee organisatie. Uit evaluaties blijkt dat het model inzicht geeft in de staat van DAG voor organisaties. Het model helpt organisaties de staat van DAG te bepalen om met behulp van bijbehorende acties DAG te verbeteren. Er wordt aanbevolen het model nogmaals te evalueren om de betrouwbaarheid en kwaliteit te verhogen.
Date of Award1 Jul 2021
Original languageDutch
SupervisorRemko Helms (Examiner) & Jeroen Baijens (Co-assessor)

Keywords

  • Data analytics governance maturity
  • data analytics governance
  • maturity model
  • multiple case study
  • Design Science Research

Master's Degree

  • Master Business Process management & IT (BPMIT)

Cite this

'