Groene IT: Het effect van hybride werken door ondersteunend personeel bij hoger onderwijsinstellingen op de CO2-voetafdruk

Translated title of the thesis: Green IT: The Effect of hybrid working by Support Staff at Universities on Carbon Footprint
  • Tarif El-Fasih

Student thesis: Master's Thesis

Abstract

De mens is vanaf de industriële revolutie (1870) de aarde versneld aan het uitwonen door met name het verbranden van fossiele brandstoffen, waardoor een versterkt broeikaseffect ontstaat dat de aarde opwarmt. Maatregelen, zoals het klimaatakkoord van Parijs in 2015, moeten de aarde-opwarming tegengaan en vergroening van en door IT kan hier mogelijk een steentje aan bijdragen.
Telewerken is een toepassing van Groene IT waarmee de CO2-e-voetafdruk verkleind kan worden door vermindering van woon-werkverkeer en energiebesparing in de gebouwen. Tijdens COVID-19 moest er gebruik gemaakt worden van telewerken en in het postcoronatijdperk wordt telewerken nog steeds toegepast, maar dan een beperkt aantal dagen in de week. De overige dagen werkt men op kantoor en noemt men deze combinatie hybride werken. Deze enkelvoudige case study heeft als onderzoeksvraag:
Hoe kan hybride werken bij de Hogeschool van Amsterdam de CO2-e-voetafdruk verkleinen met behoud van kwaliteit van werk?
Dit onderzoek richt zich op het ondersteunend personeel van de Hogeschool van Amsterdam (HvA), omdat de meeste functies binnen deze groep geschikt zijn voor telewerken. Met behulp van literatuuronderzoek en de DSRM-artefact checklist is een empirisch onderzoek gedaan. De resultaten van het empirisch onderzoek hebben geleid tot aanpassingen van de checklist, waaronder de toevoeging van dimensie gezin. De meeste checklistfactoren werden herkend en gevalideerd door de respondenten. Vermindering van woon-werkverkeer en toename van autonomie en flexibiliteit zorgt voor meer tevredenheid in werk. De CO2-uitstoot door energieverbruik in het gebouw is nihil. Het besparen van werkplekken door toepassing van hybride werken kan kantoorruimte besparen, maar heeft nauwelijks effect op het verkleinen van de CO2-uitstoot. Hybride werken zorgt voor een betere balans tussen werk en privé door meer autonomie, flexibiliteit en minder reistijd aan woon-werkverkeer. Het verlies van face-to-face contact lijkt geen ideale voorwaarde voor werktevredenheid en kan isolatiegevoelens veroorzaken t.o.v. collega’s. Voor het beter organiseren van hybride werken is het onder meer nodig zicht te krijgen op de bezettingsgraad van werkplekken.
Date of Award7 Jun 2024
Original languageDutch
SupervisorLaury Bollen (Examiner) & Montserrat Prats López (Co-assessor)

Keywords

  • Hybride werken
  • CO2-voetafdruk
  • Energieverbruik Gebouwen
  • Green IT
  • Woon-werkverkeer
  • Kwaliteit van werk

Master's Degree

  • Master Business Process management & IT (BPMIT)

Cite this

'