Process Mining
: De toegevoegde waarden en implicaties van het inzetten van Process Mining voor conformance analyse binnen een financiële audit

Translated title of the thesis: Process Mining : The added value and implications of using process mining for conformance analysis in financial auditing
  • L. Albers

Student thesis: Master's Thesis

Abstract

In dit onderzoek wordt onderzocht wat de rol en toegevoegde waarde is van Process Mining in het financiële auditproces. Om antwoord te geven op de onderzoeksvraag wordt gebruik gemaakt van kwalitatief onderzoek. Op basis van de literatuur worden de toegevoegde waarden en implicaties aan de experts voorgelegd aan de hand van zeven semi-gestructureerde interviews.

Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat de meeste toegevoegde waarden, die uit de literatuur naar voren zijn gekomen, ook bevestigd worden door de experts. Volgens de experts is het van toegevoegde waarde dat eventlog-data een completer beeld geeft van de uitvoering van het proces. Daarnaast bevestigen de experts ook dat het van toegevoegde waarde is dat met Process Mining gekeken wordt naar de data van de gehele populatie in plaats van een traditionele steekproef. Tot slot wordt schendingen van controles en fraude ook gezien als toegevoegde waarde. Uit het onderzoek is ook naar voren gekomen dat paar implicaties, die uit de literatuur naar voren zijn gekomen, ook bevestigd worden door de experts. Volgens de experts is het een implicatie dat eventlog-data in systemen zijn opgeslagen. Ook worden de implicaties acceptatie Process Mining en kennis van de auditor als implicaties gezien en bevestigd. Ook hebben de experts meerdere toegevoegde waarden en implicaties benoemd die van belang zijn en niet uit het literatuuronderzoek naar voren komen.

Zowel de hoeveelheid toegevoegde waarden als de hoeveelheid implicaties die volgens de experts bevestigd zijn, zijn in balans. Elke auditor heeft een andere kijk op de toegevoegde waarde van Process Mining in de financiële audit.
Date of Award11 Jul 2021
Original languageDutch
SupervisorIrene Vanderfeesten (Examiner) & Ben Roelens (Co-assessor)

Keywords

  • Process Mining
  • Financiële audit
  • toegevoegde waarde(n)
  • implicatie(s)

Master's Degree

  • Master Business Process management & IT (BPMIT)

Cite this

'