Rob Scholte en de “controversen” op de Biënnale van Venetië 1990 Straatrumoer tot kunst verheven.

Translated title of the thesis: Rob Scholte and the “controversy” at the 1990 Venice Biennale Street noise elevated to art.
  • E. Por

    Student thesis: Bachelor's Thesis

    Abstract

    n deze scriptie Moderne Kunst is onderzocht in hoeverre de 44e Biënnale van Venetië onder de titel Future dimensions een reactie was op de ontwikkelingen in kunst en maatschappij eind jaren 1980, en hoe de inzending van Rob Scholte voor het Nederlandse paviljoen daarop aansloot.
    De directeur beeldende kunst van de Biënnale, Carandente, wilde de meest actuele trends tonen in de hedendaagse kunst. Als aanmoediging voor de toekomst kreeg de Biënnale de titel Future dimensions, the artist and space mee
    Een van de thematentoonstellingen, de Aperto, was speciaal opgericht om jonge talentvolle kunstenaars en podium te geven. Op de Aperto kregen met name Koons en Gran Fury veel aandacht.
    Met het organiseren van de thematentoonstelling Ambiente Berlin en gaf de Biënnale aandacht aan maatschappelijke ontwikkelingen in Duitsland waar een jaar eerder de muur gevallen was. Er was op de Biënnale aandacht voor niet-westerse kunstenaars. In tegenstelling tot de werken van niet-westerse kunst op Magiciens de la Terre, vormden de kunstwerken van de niet-westerse kunstenaars op de Biënnale een "brug" tussen primitieve beschavingen en de moderne wereld.
    Met de twee schilderijen die Scholte speciaal voor de Biënnale maakte gaf hij aandacht aan de vercommercialisering van de stad Venetië. Het kunstenaarscollectief Gran Fury vroeg met hun kunstwerk aandacht voor de snelle verspreiding van de dodelijke ziekte AIDS. Wat Scholte en Gran Fury als overeenkomst hadden is dat zij beiden maatschappelijke onderwerpen combineren met lokale thema’s (de stad Venetië en de paus) hadden gebruikt om aandacht te krijgen voor hun onderwerp.
    Scholte en Koons stelden in hun kunstwerken de waarde van kunst ter discussie. Beide deden dit door kitsch een prominente rol in hun kunstwerken te geven. Volgens Barilli, curator van de Aperto, stimuleerde het kunstwerk van Koons om de balans op te maken van het immense depot aan kitsch wat in de samenleving te vinden was. Zijn uitspraak was ook van toepassing op de werken van Scholte die hij speciaal voor de Biënnale maakte omdat deze ook als kitsch bestempeld werden. De kunstwerken van Scholte en Koons zijn dan ook onderdeel in de discussie over een meer pluralistische benadering van de kunstgeschiedenis.
    Scholte leverde dan ook een waardevolle bijdrage aan de Biënnale omdat hij aansloot aan maatschappelijke en culture ontwikkelingen.
    Date of Award30 Aug 2023
    Original languageDutch
    SupervisorNathalie Zonnenberg (Supervisor) & Laura Prins (Examiner)

    Keywords

    • kunstgeschiedenis
    • Biënnale van Venetië
    • Rob Scholte

    Cite this

    '