Technostress
: De impact van motivatie en technologieverslaving op technostress bij het gebruik van invasieve bedrijfsapplicaties buiten kantoortijden

Translated title of the thesis: Technostress: The impact of motivation and technology addiction on technostress and burn-out
  • C (Calvin) Slangen

Student thesis: Master's Thesis

Abstract

Het gebruik van computertechnologieën heeft niet alleen een prominentere rol gekregen in ons privéleven, maar het heeft ook een belangrijke rol op de werkvloer gekregen. Zodra een individu niet meer op een gezonde manier kan omgaan met deze computertechnologieën, dan noemt men dit technostress. Dit wordt onder andere duidelijk wanneer werknemers constant verbonden zijn met hun werk via verschillende informatie- en communicatietechnologieën, zoals een mailapplicatie op de smartphone. Hoewel zij niet verplicht zijn om constant verbonden te zijn met hun werkgever, kiezen werknemers er zelf voor om dit toch te doen. In dit onderzoek wordt de impact van motivatie en technologieverslaving op technostress bij het gebruik van invasieve bedrijfsapplicaties buiten kantoortijden onderzocht.
De resultaten laten zien dat met name de extrinsieke motivatie een grote impact heeft op de mate van technologieverslaving en het gebruik van bedrijfsapplicaties buiten kantoortijden. Beloningen, straffen en groepsdruk spelen hierbij de grootste rol. Daarnaast laten de resultaten zien dat technologieverslaving een enorme impact heeft op de ervaring van technostress onder de medewerkers. De grootste impact is zichtbaar op de technostress dimensies overload en invasie. Tevens resulteert een verhoogde technostress (distress) in een toename van burn-out klachten.
Ten eerste kunnen organisaties dit onderzoek gebruiken om meer kennis op te doen omtrent technostress en technologieverslaving. Ten tweede kunnen organisaties middels de vragenlijsten in dit onderzoek technologieverslaving en technostress identificeren . Vervolgens kunnen zij op basis van deze identificatie mitigerende maatregelen toepassen binnen hun organisatie.
Date of Award12 Jul 2020
Original languageDutch
SupervisorLars Rieser (Examiner) & Remko Helms (Co-assessor)

Keywords

  • technostress
  • technologieverslaving
  • intrinsieke motivatie
  • extrinsieke motivatie
  • burn-out

Master's Degree

  • Master Business Process management & IT (BPMIT)

Cite this

'